fredag 7 maj 2010

Svenskar och greker i samma båt

Har du märkt att när det krisar i ekonomin sitter vi alla i samma båt? Kapitalister, löntagare, småföretagare, aktiesparare, bönder, politiker, direktörer, pensionärer, alla ska vi dela på bördan.

Annat är det i goda tider. Då ska eliten med sitt stora ansvar och sin tunga maktbörda ha mest av överskottet eftersom det är eliten vi alla har att tacka för de goda tiderna.
Men så när krisen kommer har ansvaret plötsligt hamnat i botten av samhällspyramiden.
Då måste vi alla ta vårt gemensamma ansvar.
Det gäller både Sverige och Grekland.

Nu ska alla greker betala priset för det ekonomiska lättsinnet. Främst löntagarna som ”levt över sina tillgångar”.
Men vilka är det som i decennier har levt mycket över löntagarnas tillgångar? Vilka har försatt den grekiska ekonomin i kris?
Vilken makt har löntagarna haft över skattepolitiken, bankerna och finansspekulationerna?

Vart går de 110 miljarder euro som IMF och euroländerna pumpar in som stöd?
Inte till löntagarna, utan till långivarna i omvärlden.
Allt medan hungriga spekulanter står redo att kasta sig över resterna av en kraschad ekonomi.

SvD
DN
E24

7 kommentarer:

Anonym sa...

Grekland har en penionsålder på 55år,16 % Lägre skattetryck än sverige ,14 Månadslöner /år.En stor offentligsektor som jobbar halvtid.Tycker inte du att det har tillfalligt Löntagarna?Ska nu sverige med världenshögsta skatter och en pension som är 10år senare än grekland behöva bidraga med pengar till ett land som levt över tillgångarna? Jobba på svensson ,Helst till 70år innan du går i pension !!Janos ska dricka ouzo när han är 55år så du får betala för honom !!

Anonym sa...

Det är riktig sant det du skriver! Nobelpristagarna i ekonomi vågar inte skriva sanningen. Det här med grekiska pensioner stämmer inte. När man är i Grekland så ser man äldre som jobbar överallt. Vad är alla gamla i Sverige? Man ser inte så många äldre 50+ i tunnelbana på morgonen.

Tobe sa...

Till anonym,
jag förstår att du inte har så värst mycket koll, och definitivt inte på Grekland. Att du ser många äldre jobba har helt andra orsaker. Att gå i pension betyder att man får pension, inte att man nödvändigtvis slutar jobba. Att dryga ut pensionen med lite extra jobb, eller det som verkar vara många grekers dröm, att öppna eget efter ordinarie arbetsliv, är inget konstigt. Dessutom kan de acceptera lite sämre lön pga. att de har (hade?) garanterat lönebidrag från staten (dvs. pension).
Grekland förtjänar inga som helst sympatier. Grekland har under årtionden misskött sin ekonomi, oberoende av färg på regering. De rika har skott sig mest per individ, men även "vanliga" greker har levt mycket högt på lånade pengar och det är det som i första hand har utarmat statens finanser. Nu är festen slut och massdemonstrationer böljar i Athen och andra städer.
Men, uppriktigt sagt har grekerna själva försatt sig i denna situation och har sig själva att skylla. De som förtjänar vår sympati är trägna och ekonomiskt försiktiga tyska småsparare som lär få betala notan notan för grekernas bedrägliga redovisning av sin ekonomi. Grekerna har betett sig oerhört skamligt,de har farit med lögn och bedrägeri när de redovisat sin ekonomi,som i ett civilrättsmål definitivt hade lett till fängelsestraff.

Jag har svårt att se några svenska paralleller. Jag kan inte tänka mig att något av våra politiska block skulle kunna förfalla till denna typ av bedrägligt förfarande.

Tobe Nilsson

Mario Matteoni sa...

Grekerna får skylla sig själva, påstår du.
Vilka greker? De som utvandrat till USA, Tyskland, Sverige och andra länder och utfört våra skitjobb? Inte utvandrade de för att de levde över sina tillgångar i Grekland. Eller menar du dem som sliter inom sjöfarten åt stenrika redare? Eller de greker som äger litet jord, eller en liten fiskebåt och försörjer sig och sin familj på minimal inkomst? De som passar upp på rika turister? De som jobbar som lantarbetare på apelsin- och olivodlingar. Har du varit inne på en grekisk industri och sett arbetsförhållandena där?
Är det de grekerna som är skyldiga till med krisen?
Snacket om extra månadslön måste ställas i relation till månadslönens storlek. Grekiska löntagares årslön är relativt sett lägre än våra även med ”extra månadslöner”.
Fackföreningarna i Grekland är svaga jämfört med Skandinavien och Tyskland.
Grekland är ett typiskt entreprenörssamhälle. Varannan grek är småföretagare. Skatterna är låga och skattekontrollen urusel. Samhällskontrollen över medborgarna är lika med noll. Personnummer finns inte. Fastighetsskatten är låg och fastighetsregistreringen inte fullt genomförd. Egentligen ett sådant samhälle som högern gillar.
Om du överhuvudtaget har varit i Grekland har du bara sett Grekland ur turistperspektiv.
Du har varit en av de relativt rika turister, inte minst tyskar, som köpt hus och fastigheter i Grekland och levt högt på den grekiska bristen på samhällsordning.
Eller så har du den minimala och bristfälliga mediebilden av Grekland.

Tobe sa...

Nu är jag varken höger eller rik turist, om nu detta skulle ha någon betydelse. Ditt svar med ogrundade personangrepp känns ganska komiskt, men tack i alla fall för att du i ditt inlägg i stort sett bekräftade (utan att tänka efter?) allt jag skrev i mitt inlägg.
Således saknas skattekontroll, skatterna är låga och inga personnummer finns. Och vems fel är detta? Är det EU, tyska småsparare eller möjligen Sverige? Att grekerna skamlöst har systematiskt ljugit om sin ekonomi berörde du inte, eller vill du förneka det?
Grekland (eller rättare dess politiker) trodde sig fullt medvetna om att de uppträdde bedrägligt, få en "free ride" och nu har någon frågat efter biljetten, vems fel är det? Naturligtvis faller en del av skulden på de som inte kontrollerade deras siffror, men huvudansvaret faller lika självklart på grekerna (och då menar jag inte samtliga greker, utan det politiska etablissemanget)

För att förtydliga, jag har ingenting emot greker men den ekonomiska krisen är inte någon överraskning för de som inte "bara sett Grekland ur turistperspektiv". Det var således många som starkt ifrågasatte de grekiska siffrorna redan vid eurons införande.

MVH/Tobe

Mario Matteoni sa...

Ok, ber om ursäkt för att jag missuppfattade dig.
Men vad jag vänder mig emot är den generalisering som det innebär att säga att det är "grekernas" fel.

Det är det ekonomiska etablissemangets fel.
D.v.s. storkapitalets, politkernas, finanssytemets fel.
De löntagare - grekiska, tyska, albanska eller vilka löntares som helst - som nu måste betala misstagen kan inte lastas för att ha orsakat dem.

Löntagare i Sverige har mer gemensamt med löntagare i Grekland än vad de har med det ekonomiska etablissemanget i Sverige.

Men vi kanske är överens om även det?

Anonym sa...

Vakna : grekerna faar inga pengar utan att betala tillbaka det.Tyskarna ger pengar till grekerna.Har ni ingen aning om hur mycket Tyskland tjaenat paa krisen..Har ni ngnsinn hoert om laan utan att dom betalas tillbaka. VAKNA Vi har likamaanga lata som ni har in Sverige och i alla laender.men det aer laett att tala illa om greker det aer modernt numera. Kolla in koerna i IKA som maenniskor staar daer fraan 24:00 foer att komma in foerst kl 08:00 paa morgonen (IKA+ foersaekringskassan)) Ni aer inte kloka som talar saa om oss.Kom ner haer och lev .saa skall vi se hur mycket ni orkar efter 18 timmars arbete utan semester i i flera aar.