Vanliga svenska medborgare får inte dua Sveriges kungligheter. Inte ens ”Ni” gillas. Man måste säga ”Ers majestät” till kungen t.ex. i en mening som ”Se upp Ers majestät, Ers majestät är nära att trampa i en hundskit!”
Möjligen får man använda det mer familjära ”kungen” t.ex. ”Vill Kungen vara snäll att ta nästa buss, den här är full!”
Varför det är på det viset vet jag inte.
Kanske tål kungligheterna inte att bli kallade du. Frågan är hur kungen gör när t.ex. Sveriges Radio P1:s programannonsörer säger ”Du lyssnar nu på Vetenskapsradion Språket”. Blir Hans Majestät stött då? Men kanske finns det någon sorts omformare i kungens radioapparater som automatiskt omformar ”du” till t.ex. ”Ers majestät lyssnar nu till Ekot”.
Möjligen vill kungen gärna tilltalas med ”du” men att det är hans hovmedarbetare som anser att det inte går för sig. I så fall borde kungen använda sin kungliga makt och stå på sig och se till att hovmedarbetarna får ge sig. Och då borde journalister och andra som snackar med kungen och hans familj, hjälpa kungen och mer allmänt börja dua kungligheterna så att kungligheterna slipper det tramsiga tilltalet i tredje person.
Det är konstigt att hela pressen kör med detta svassiga och tramsiga sätt att snacka med kungligheterna.
Det ska bli spännande att i sommar se om någon journalist kommer att bryta detta användande av medeltida tilltal.
TV4
SvenskDamtidning
Svensk Damtidning2
Expressen
AB
GP
måndag 17 maj 2010
Hörru du, kungen!
Etiketter:
Daniel,
journalistik,
kungafamiljen,
kungen,
medier,
press,
prinsessbröllop,
Viktoria
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det går bra att flytta hem till Italien igen.
Skärp dig.
Det är bara i Sverige som du kan drömma om att dua en statschef. I de flesta andra länder förstår folk att det är ämbetet och landet som man uttrycker respekt för - inte personen. Som jag brukade säga till mina soldater: "You salute the rank, not the person!"
Skicka en kommentar