lördag 24 januari 2015

Marschallhjälp till Grekland

På måndag har grekerna valt en ny regering.
Pasoks förra partiledare Giorgios Papandreou har, strax före valet, lämnat sitt parti Pasok och bildat ett nytt parti, ”Κίνημα για την Αλλαγή” d.v.s. ”Rörelsen för förändring”.
Han hoppas att kunna locka Pasoks missnöjda väljare att inte gå till vänsterpartiet SYRIZA och säger att han vill samverka med både vänster och höger.

Om vänsterpartiet SYRIZA blir största parti som opinionsmätningarna förutspår och blir valets vinnare kan Papandreou parti ingå i den oundvikliga koalition som ska styra Grekland. Jag tror att det vore bra för Grekland.
Frågan är dock om ”Rörelsen för förändring” kommer att klara 3-procentsspärren.

SYRIZA, som består av en samling olika vänsterpartier leds av Alexis Tsipras som har hotat att riva upp överenskommelserna kring miljardlånen från EU och internationella valutafonden IMF.

Nu styr det konservativa partiet ”Ny demokrati” landet med stöd av EU-trojkan som försöker svälta ut det grekiska folket för att minska statsskulden på omkring 175 procent av bruttonationalprodukten.
Vilket alltså inneburit att 35,7 procent av befolkningen befinner sig på gränsen till fattigdom eller socialt utanförskap, andelen långtidsarbetslösa har mångdubblats och sysselsättningen i hela den yrkesverksamma åldersgruppen, 25–64 år, har fallit till 49,3 procent. Löner och pensioner har sjunkit med uppåt 30 procent. Sjukvården har kollapsat och utbildningssystemet har tömts på resurser. Barnfattigdomen är högre än någon annanstans i EU. Köerna till soppköken blir allt längre.

Inte konstigt att folket misstror den förda politiken.

Om jag vore grekisk medborgare skulle jag nog rösta på SYRIZA, även om jag är tveksam till partiets möjligheter att skapa en bestående förändring.
Men en omförhandling med långivarna om en avskrivning av statsskulderna är nödvändig.
Vad grekerna behöver är investeringar och en förnyad köpkraft en marschallhjälp som EU kan ge landet.
En sådan hjälp skulle alla tjäna på i stället för den nuvarande svältpolitiken.

SvD
SR 


4 kommentarer:

Leif sa...

Grekland var aldrig kvalificerade att bli medlem i EU utan det var de grekiska politikerna som förfalskade den ekonomiska information som låg till grund för beslutet.

Anonym sa...

"Nu styr det konservativa partiet ”Ny demokrati” landet med stöd av EU-trojkan som försöker svälta ut det grekiska folket för att minska statsskulden .."

Och vilka var de som ljugit och länge för att få låna miljarder och vara med i euron och bjöd sina väljare på korrumperade & ofinansierade jobb hos staten? Just det ... Papandreous PASOK och Ny Demokrati ... De valdes i demokratiska val av ... folket! Då är det rimligt att de också får ta konsekvenserna. Det vore en otjänst att få de slippa betala för det ofinansierade kalaset. Det krävs en grundlig attitydsförändring hos grekerna ( .. och andra medelhavsfolk) när det gäller ekonomi och innan man kan gå vidare med euroäventyret. MVH Karl

Anonym sa...

Jag tror att grekerna har marschaller så att de klarar sig. En Marshallplan tror jag heller inte på. Det vore bokstavligen att kasta pengar rakt in i ett svart hål. Europa blöder tillräckligt i alla fall.

// Jan

Jonny sa...

Snacka om politisk populism i dess negativa mening ... och denna vänsterpopulism lockar Mario !