onsdag 14 januari 2015

Är vi européer mer värda än afrikaner?

Alla journalister får lära sig att en nyhet ska vara aktuell och intressera många och ju närmare läsaren händelsen inträffat desto intressantare är den (den s.k. närhetsprincipen). 
Ett mord i Sverige får oftast mer uppmärksamhet i svenska dagstidningar än massmord i Afrika.

Läsaren ser tillvaron perspektiviskt så att det som är nära ser större och viktigare ut än det som är långt borta. Vid horisonten ser allt mindre ut.
Närheten behöver i och för sig inte vara geografisk utan kan vara känslomässig eller kulturell.

Ca 650 svenskar omkom i tsunamikatastrofen i Thailand 2004. Händelsen får rubriker än i dag, tio år senare. Men i Thailand dog samtidigt ca 70 000 människor av samma orsak. I Atche-provinsen i Indonesien, som ligger i samma område, dog ca 200 000 personer men det fick vi inte veta så mycket om.

När två terrorister stormar in på en tidningsredaktion i Paris och avrättar fyra journalister ger det upphov till enorm uppmärksamhet. Hundratusentals människor, däribland ett tjugotal statsöverhuvuden från olika länder, går ut på gatorna och protesterar mot terror och som stöd för tryckfriheten.

Några dagar senare efter dådet i Paris, den 10 januari, rapporterade flera internationella nyhetsbyråer att Boko Haram genomfört en av de blodigaste massakrerna hittills.
Det är fortfarande oklart hur många människor som mördades i attacken som riktades mot staden Baga i nordöstra Nigeria, nära gränsen till Tchad. Det kan vara så många som 2000 civila dödsoffer.

Det föranledde inga manifestationer mot våldet.
Men det beror på närhetsprincipen förstås.

Jag har inga djupare insikter i vad vårt perspektivseende beror på, men antar att det ligger djupt i vår mänskliga natur.
Det handlar antagligen om en överlevnadsinstinkt, att vi försvarar våra egna gener framför främmande. Rovdjurshannar som hittar en hona med ungar biter ihjäl dessa för att få tillfälle att para sig med honan och föra sina egna gener vidare.
Våra barn och anhöriga är naturligtvis viktigare än främmande människor i Asien.

Men samtidigt innebär det en omedveten värdering. Vi värderar våra närmastes liv och människovärden framför de främmandes.

Kan det vara så att denna grundläggande instinkt har samband med främlingsfientligheten, den som de flesta av oss bekämpar?

Jag menar inte att vi ska kapitulera för de mörka krafter som söker politiskt profitera på främlingsrädslan, tvärt om. Men rädslan kanske kan förstås bättre.

Borde vi angripa profitörerna men undvika att angripa dem som är rädda för främlingar.

Mediernas nyhetsförmedling skulle möjligen kunna vända på perspektivet någon gång.

I vår globaliserade värld kanske våra primitiva instinkter inte längre har samma funktioner som under stenåldern?

AB 
9 kommentarer:

Lars sa...

Instämmer. Ett mycket viktigt perspektiv som måste tillföras debatten.

Anonym sa...

Ja man kan även fråga sig är vi Norrlänningar mindre värda än Stockolmare

I riksdagsvalet 2014 så fanns i Stockolms Län
770186 röster
I hela Norrland från Gävleborgs län och uppåt fanns 777727 röster.

Kort sagt Norrland med 57% av Sveriges yta hade inte fler röster än Stockholms län.
Det med en yta på 6 519 kvadratkilometer
Jämfört med Norrland 261 292 kvadratkilometer

Kort sagt Visst blir det lite konstigt.
Röstvärdet skulle egentligen vara högre för Norrland.

Anonym sa...

"Ett mord i Sverige får oftast mer uppmärksamhet i svenska dagstidningar än massmord i Afrika."

Ja ibland kan man undra om det är så.
Ett självmord beroende på en politik där sjuka utförsäkras om denne då begår självmord så uppmärksammas det inte det minsta.
Om så skulle göras skulle kanske våra politiker som skapat dessa männioskofientliga reformer ställas inför rätta.

Men i.o.m man undviker ta upp statistik på alla de självmord av de närmare 90 000 utförsäkrade sjuka begått så kan man lätt påstå att man fått minskade kostnader av sjuka.

Lägg märke till idag talas det mer om hur utsatta invandrare är än hur utsatta Svenskar som kanske slitit nära på hela sitt liv hur de blivit plundrade på sina sociala försäkringar utförsäkrats och plundrats på sitt ägande för att slutligen tvingas stå på knä för att erhålla försörjningsstöd.

Så tänk på hur glömda våra sjuka, arbetslösa Svenskar är fockus ligger nu profiten av flyktingar.

Mario Matteoni sa...

Satellitbilder som offentliggjordes av Amnesty International idag visar den
chockerande omfattningen av Boko Harams attacker mot städerna Baga och Doron Baga i förra veckan.

Bilder av de två grannstäderna från före och efter attacken, den 2 respektive 7 januari, avslöjar de förödande effekter som Boko Harams framfart har haft. Mer än 3 700 byggnader har förstörts helt eller delvis.
Närliggande byar och städer attackerades också.

Lars sa...

Efter IS framfart i somras skrev Migrationsverket upp sin prognos med ytterligare 80.000 flyktingar. Är det nu dags för Migrationsverket att skriva upp prognosen med 80.000 flyktingar en gång till? Och med 80.000 till en tredje gång, om eller när al Qaida-styrda terrororganisationer öppnar en tredje front?

Förutom att vi måste inse att flyktingkatastrofen även kan växa ett land som Sverige över huvudet, måste vi inse att det är omöjligt att i det långa loppet hålla kvar hundratusentals eller flera miljoner flyktingar i flyktingläger i närområdet, även om så dessa läger är enhägnade med elstängsel och vakttorn.

Som det land utanför Mellanöstern som hittills har tagit emot flest flyktingar i förhållande till egen folkmängd, måste vi börja diskutera andra lösningar än fortsatt uppskrivning av antalet flyktingar, som ska tas emot. Vi måste göra detta innan en krass ekonomisk verklighet, eller en stark folkopinion, kräver ett tak för flyktingmottagningen.

Ingen flykting ska behöva få avslag på sin asylansökan med motiveringen: Alla asylboenden är fullbelagda. Vi har nu kommit till den punkten att fortsatt obeslutsamhet om internationella militära insatser på marken i Mellanöstern och Afrika kräver fler dödsoffer än vad militära insatser skulle kräva bland dem, som ska hjälpas. Druningsoffer i Medelhavet är också ett pris för fortsatt obeslutsamhet.

Leif sa...

Man kan undra hur det är ställt med solidariteten i de rika länderna i Mellanöstern och Afrika? Medan innevånare i andra länder slaktas av olika terrorgrupper som får härja fritt har innevånarna i dessa länder garaget fullt med diverse exklusiva sportbilar och anordnar golftävlingar med höga prissummor. Verkar som dessa makthavare överlämnar ansvaret till Europa utan några samvetskval.

Jonny sa...

Tyvärr är svaret på din fråga ja.
Tragedin i Afrika nämns kanppt i pressen.

Boko Haram ör ju en organiserad militär styrka som har för avsikt att skapa en islamisk stat.

Kanske känns det lättare för västerländsk media att bara prata om enskilda terrorister istället för att se hela bilden som visar hur Al Qaida, Boko Haram och IS är delar av en pågående världomfattande krigföring understödd av statet som Saudiarabien och Irak med målet att skapa ett islamiskt världsherravälde.

Vår media verkar ovillig att tala klarspråk. Våra politiker verkar ovilliga att dra slutsatser av detta.

Jonny sa...

Saudiarabien och Iran ska det givetvis vara.

Lars sa...

Vad jag vet deltar Saudiarbien i bombkriget mot IS. Men rika saudier har länge varit terroristernas främsta finaniseringskälla, och hjälper dem nu att föra ut olja från Syrien på världsmarknaden.

Att Iran skulle stödja IS finner jag osannolikt. Men Iran kan ha varit indirekt vållande till det nya inbördeskriget i Irak. IS framträder som en sunnimuslimsk rörelse, medan shiter dominerar i södra Irak och Iran.

Världens första kalifat sedan medeltiden utropades 2007 i Sydryssland av tjetjenska rebeller. men trycktes tillbaka av Putin. Vad som från början hade varit ett tjetjenskt uppror mot för nationellt självbestämmande hade under slutet av 1990-talet alltmer övertagits av jihadister, som skaffat krigserfarenheter i Bosnienkriget i början av 1990-talet. Västmedia och deras politiker blundar för denna förändring av Tjetjienkriget. Jämför med den tragiska utvecklingen i Syrien, där det utdragna kriget mellan regimen och demokratirörelsen har möjliggjort extremisternas inmarsch!

Övriga fronter är Wasiristan, som är en del av Pakistan på gränsen mot Afghanistan, Jemen, vars otillgängliga delar verkar vara huvudområde för al Qaida på den arabiska halvön, Sydsahara och norra Nigeria, där Boko Haram rycker fram samt Östafrika, där al Shaban härjar i Somalia och angränsande delar av Kenya.

Nanmet al Qaida är så belastat, så att organisationen uppträder under andra namn i olika delar av världen.Detta underlättar rekryteringen och öppnar dörren till allianser med lokala krigsherrar och klanledare.

Detta kommer vi inom kort få se hända i Libyen, där IS har träningsläger. Landet sönderslits just nu av ett inbördeskrig mellan en rebellregering i huvudstaden Tripoli, och den legala regeringen, som har flytt till Benghazi. Rebellregeringen stöds av Turkiet och den legala regeeringen stöds av Egypten och Saudiarabien.

Hur länge till ska politiker och media i väst blunda för att tredje världskriget redan har börjat och att Ryssland var det första europeiska land, som angreps? Det behövs sannerligen inga anfallsplaner mot Baltikum och Sverige för att Ryssland ska finna skäl att rusta upp sin försvarsmakt.

Med icke-våldsparadigmet och en "en generös" flyktingpolitik - samt den nya rysskräcken, håller vi våra samveten rena och sysslar med annat än vad som måste göras, om vi ska slippa ett fullskaligt krig även i Västeuropa.

Flyktingläger i "närområdet" är självfallet ingen långsiktigt hållbara lösning, utan militära insatser på marken, så att flyktingarna kan återvända hem. Om inte terroristerna hejdas, kommer de att inta och jämna flyktinglägren med marken. Dessutom utgör miserabla förhållanden i dessa flyktingläger en grogrund för rekrytering av nya jihadister.

Terroristerna måste tillfogas några rejäla militära nederlag. Islam är en religion, som tror att människors öden är förutbestämda av Gud. Om man själv segrar är det Guds vilja. Om fienden segrar är det Guds vilja.