Den svenska fackföreningsrörelsen måste moderniseras eller gå under, skriver Ledarnas ordförande Annika Elias och förhandlingschef Thomas Eriksson på Dagens Nyheters debattsida.
De ser medlemsraset inom LO och TCO som följd av en förlegad syn på kollektivavtal.
De bägge skribenterna anser att kollektivavtal är föråldrade.
Vilket är en märklig tanke eftersom själva arbetet kollektiviseras alltmer sedan hundra år.
Kollektiviseringen inom arbetslivet är större än någonsin.
Det är bara att kasta in blick i bolagens rapporter och kolla antalet anställda i sju tongivande företag för att konstatera detta.
Volvo: 90 409.
Ericsson: 90 261
Skanska: 51 143
SCA 45 341
Sandvik 47 064
Handelsbanken 11 100
SSAB. 8 384
Man kan tänka sig hur det skulle se ut om bara alla dessa 343 702 löntagare förhandlar var för sig. Det totala antalet löntagare i Sverige är över 4 miljoner.
Det är inte fackföreningsrörelsen som har kollektiviserat arbetsmarknaden, det är näringslivsstrukturen som ser ut så. LO och TCO har tvingats rätta sig efter läget.
Arbetsmarknaden och näringslivet har sin hierarki. I botten de timanställda med s.k. okvalificerade uppgifter och i toppen företagsledningarna. Ledarna finns i hierarkins toppskikt. De är relativt välutbildade, står företagsledningen närmare än övriga löntagare i företagen.
Men det är ändå märkligt att Annika Elias och Thomas Eriksson är så okunniga om förhållandena i näringslivet och om arbetsmarknadens struktur.
Eller finns det dolda avsikter med debattartikeln?
söndag 13 februari 2011
Okunniga ledare ger goda råd
Etiketter:
facket,
kollektivavtal,
LO,
löner,
medlemmar,
näringsliv,
TCO
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Man kan ju undra om de två verkligen tänkt till, eller om de har lite dolda avsikter! Det lutar väl åt det senare! Förstår de hur mycket tid det skulle ta i anspråk av ledningens tid? Slulle exempelvis Volvos ledning sitta och förhandla enskilt med över 90 000 anstälda, jösses vad många timmar/dagar/veckor/månader det skulle ta! Men antagligen är det väl så att detta enbart är ett led ifrån högerkrafterna att underminera facket!
Ditt argument att kollektiva förhandlingar är enklare och tidsbesparande är väl snarast ett arbetsgivarargument...
Ledarna vill tydligen omvandla det s.k. lönesamtalet till en regelrätt förhandling. Problemet med det är förstås att en enskild individ har en oerhört svag förhandlingsposition jämfört med hela löntagarkollektivet. Men ändå har Ledarna har en poäng i att medlemmarnas makt är för liten - i förhållande till facket. Ett sätt att öka den vore att återinföra beslutande medlemsomröstningar.
Hur många av de i t.ex Ericsson arbetar och verkar i Sverige ...
Skicka en kommentar