onsdag 16 februari 2011

En okunnig man om socialdemokratiska partiledarekandidater

Jag har varit medlem i Socialdemokraterna sedan 1968. Då hade jag varit politiskt aktiv (i annat parti) sedan 1962.
Är fortfarande politiskt intresserad och bloggar regelbundet i politiska och ekonomiska frågor.
Läser dagligen ett par dagstidningar, prenumererar på tidskrifterna Fokus, Tiden, Dagens Arbete och LO-tidningen.

Trots det är mina kunskaper om eventuella partiledarkandidater begränsade.
Jag vet bara vad jag ser, hör och läser i media.

Det förvånar mig därför att människor - vänner, bekanta, publicister, tyckare - som inte alls tillhör socialdemokraterna, vet betydligt mer än jag. I varje fall uttalar de sig med stor säkerhet vem som är lämplig och vilka som inte är det.
De vet dessutom ganska tvärsäkert varför socialdemokraterna befinner sig i kris och vad som bör göras för att partiet ska kunna återta makten i svensk politik.
Varför vet de och inte jag?
Jag utesluter inte möjligheten att det är jag som är dum, men å andra sidan vet jag av erfarenhet att tvärsäkerhet inte alltid står i rimlig proportion till mängden kunskap, men ändå.

Om jag skulle välja en partiledare skulle jag alltså välja utifrån den mediebild som jag fått.
Jag kan också bilda mig en uppfattning om deras åsikter på deras respektive bloggar.
En som inte har någon blogg är Urban Ahlin som jag idag hörde i den utrikespolitiska debatten som sändes i radio.
Han är en utmärkt retoriker, i varje fall var han det i debatten mot Bildt.
Han ser trevlig ut, har kunskap om utrikespolitiken och sitter i riksdagen. Varför kan han inte bli partiledare?

Men Lena Sommestad är väl inte heller så dum. Fast jag frågar mig om hon bara är EU-kritisk eller vill att Sverige ska lämna EU. Hon vill inte att vi går med i EMU, men i den frågan kan hon ju ändra sig när det blir bekymmer då kronan kommer i alltför stor otakt med övriga valutor.

Veronica Palm är ung och anses stå till vänster. Till vänster av vaddå? Vad innebär det att vara vänstersosse? Ingen har förklarat detta vad jag vet.

Helt onämnt i diskussionen tycks Åsa Westlund vara. Trots sin ungdom har hon stor politisk erfarenhet genom sitt uppdrag som EU-parlamentariker. Hon verkar energisk.

De som hittills suttit i partistyrelsen bör inte få uppdraget. De har förverkat sina möjligheter.

Men som sagt, jag vet egentligen ingenting om kandidaterna.

AB

7 kommentarer:

Anonym sa...

förhärdad politiskt professionellt präglad uppfattning, vana att tolka. Är inte tillgångar när förnyelse och öppenhet sägs vara viktigt tycker jag. På sådant sätt att ingivelser inte längre är möjliga att motta från miljö, vardaglig personlig mänsklig situation - omgivning. Från personligt förhållande, situation. Publik, allmänhet.

Anonym sa...

Politiskt, härdad professionellt präglad uppfattning, vana att tolka. Är inte tillgångar när förnyelse och öppenhet sägs vara viktigt tycker jag. På sådant sätt att ingivelser inte längre är möjliga att motta från miljö, vardaglig personlig mänsklig situation - omgivning. Från personligt förhållande, situation. Publik, allmänhet.

Anonym sa...

Mario, om du inte har en egen teori om varför S är i kris så kan det bara bero på att du inte kommunicerar med andra än övertygade S-medlemmar.

Du ska inte fråga S-medlemmar om varför de röstar på S för de har de alltid gjort och kommer alltid att göra. Du ska fråga de som slutat rösta på S.

De viktiga väljarna för S från nu och fram till valet måste vara alla de som väljare som inte röstade på S i senaste valet.

Lisbeth Beselin sa...

ja, visst gränsar debatten till det löjliga när folk som överhuvudtaget inte är partimedlemmar har tusen åsikter om socialdemokraternas politik och blivande partiledare. Jag känner inte igen mig. (Aktiv s-medlem 1975-2003)

Lisbeth Beselin sa...

ja, visst gränsar debatten till det löjliga när folk som överhuvudtaget inte är partimedlemmar har tusen åsikter om socialdemokraternas politik och blivande partiledare. Jag känner inte igen mig. (Aktiv s-medlem 1975-2003)

Arne Roland sa...

Håller med om det mesta som Mario skriver.

Till vänster av vaddå? frågar sig Mario också. Om man riktar in sig på "vaddå" blir det lite enklare att svara.
Socialdemokrater som kramar privatiseringar.rut och andra allianspåfund är enligt min och många andras definition att beteckna som högersossar.

Anonym sa...

Det finns bara en som har kompetens och meriter - Leif Pagrotsky!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Leif_Pagrotsky