Dagens ”Vetenskapsradion”, på SR P1, rapporterar om ny forskning som visar att jämlikhetsbegrepp är inprogrammerat i hjärnan och inte i första hand en effekt av social anpassning. Det är amerikanska forskare som mätt hur hjärnan reagerar på jämlikhet och ojämlikhet. Det visade sig att det i den mänskliga hjärnan finns ett inbyggt starkt motstånd mot ojämlikhet.
Frågan är då hur och varför hierarkier och klassklyftor ändå ständigt uppstår.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Därför att det också är möjligt att skaffa sig fördelar på bekostnad av andra. Ju midre gruppen är och ju tajtare (familje-)banden är inom den, desto större risker för misslyckande och utstötning leder den strategin till. I ett större samhälle finns fler potentiella "offer" som man inte har släktband med och som man då inte behöver bry sig så mycket om. Det är ett biologiskt faktum att man är mer mån om den egna släkten (de som man delar gener med) än med andra.
Girighet har alltså större spelrum om populationen/gruppen är stor och individerna saknar släktband. Även detta står att läsa om i boken "Från konflikt till samverkan" av Robet Axelrod.
DracOla
Hej!
Kan vara så att hierarkier uppstår därför att omkring 1-3 procent av människorna lider av mer eller mindre psykopatiska drag. Dessa personer finner vi ofta bland djupt kriminella, och bland samhällets ekonomiska eliter.
Vilket kanske förklarar en del!
MVH
JL
Skicka en kommentar