tisdag 16 februari 2010

Bostadslös? Köp hus i Danderyd!

För tio år sedan betalade Bryant-Meisner 35,1 miljoner kronor för en villa i Danderyd. Huset mäter 954 kvadrat och byggåret är 1905. Tomten är en sjötomt på nästan 4 000 kvadrat. Såväl källare som vind är inredda med bland annat sovrum, lekrum, spa och gym. Priset är hemligt men bland grannarna spekuleras det att prislappen hamnar runt 60 miljoner kronor.
Samtidigt säljs ett hus på 1 000 kvadratmeter i samma kommun för utropspriset 58 miljoner kronor – den dyraste på marknaden just nu.

Sugen på att köpa? Du hamnar i gott sällskap.
Danderyd är nämligen Sveriges miljonärstätaste kommun. Var tionde invånare i kommunen har en inkomst på en miljon eller mer. I Danderyd bor också de mest välutbildade i landet.
Moderaterna, som är största parti i kommunen, har ordnat så att man där har de lägsta kommunalskatterna i vårt land.
Nu läser man dessutom i ”Forskning och framsteg” att det i Danderyd är vanligast med kärnfamiljer. 84 procent är familjer där barn bor tillsammans med sina båda föräldrar. I Norberg är det bara 64 procent.
I Danderyd hade 6,6 procent skattereduktion för hushållsnära tjänster. I t.ex. Åsele hade bara en promille sådan skattereduktion.

Ska vi andra vara avundsjuka på dem som bor i miljonärsghettot Danderyd?
Nä, men vi kan väl ändå ha rätt att påpeka att det är en djävla skillnad på levnadsförhållanden i ”jämlikhetens Sverige”. Folkhemmet, i den mån det existerar, har sina gullegrisar och sina strykpojkar.
Och vi kan väl också generöst erkänna att det inte är lika angeläget för de privilegierade i Danderyd, som för oss, att påpeka detta faktum.

Statstik från SCB
Mer statistik

1 kommentar:

Kerstin sa...

Och vi kan konstatera att hade företag och VD:ar fått betala skatt efter bärkraft så hade två ting varit för handen:
Dels hade den offentliga sektorn haft mer pengar för att hjälpa sjuka och andra behövande, satsa på skolor etc. Dels hade de där 60-miljonerskåkarna inte alls blivit så där dyra för ingen hade haft råd att betala sådana fantasipriser för en kåk.