onsdag 22 mars 2017

Små och stora bovarNär den amerikanska fackföreningsaktivisten Mary Harris "Mother" Jones (1837-1930) under järnvägsruschen på 1800-talet intervjuade en järnvägsarbetare som satt inspärrad för stöld av ett par skor sa hon till honom att om han hade stulit en hel järnväg skulle han kunnat bli guvernör.
Polisen i Örebro, Peter Springare, fann för en tid sedan att en stor del av de brottslingar han hade att haffa var invandrare.
En annan grupp brottslingar, som Springare inte får möta i sitt jobb, kommer från ett helt annat samhällsskikt. De tillhör näringslivets toppar.

På företaget Allras hemsida står det ”Smarta tjänster för din vardagsekonomi.” Sanningen är att Allras två huvudägare tjänat 100 miljoner kronor på att snuva spararna på pengar. Ägarna brottsutreds.
Fler bolag än Allra – som SvD har granskat i en rad artiklar – är misstänkta för brott.
Premiepensionssystemet har blivit utsatt för omfattande bedrägerier av brottslingar, skriver Pensionsmyndigheten i ett dokument som har skickats till regeringen.

Fingerprints vd, Johan Carlström, lämnade styrelsen och vd-posten i bolaget efter misstankar om grovt insiderbrott. Misstankarna mot Johan Carlström gäller en stor aktieförsäljning som Johan Carlström genomförde kort före Fingerprint Cards vinstvarning i december förra året. Affärerna orsakar börsras och nära 5 miljarder bedöms vara bortblåsta. Den aktie som på måndagen (20 mars) var värd 50,4 kronor hade sjunkit till ett värde på 34,81 tisdag klockan 10.30 – då uträkningen gjordes. Rättegången mot Carlström är uppskjuten till efter sommaren 2017.

 Bland andra europeiska tidningar har den danska tidningen Berlingske redovisat att efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien visar att flera miljarder kronor passerat genom danska banker och gått vidare till så kallade skatteparadis, som Seychellerna och Panama. Två av de inblandade bankerna är Nordea och Danske Bank, enligt Berlingske.
Totalt ska härvan omfatta mer än 7 miljarder danska kronor, fördelat på 1700 transaktioner under åren 2011 till 2014. Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed medger för tidningen att bankens kontroll varit otillräcklig.

Bombardier är ett kanadensiskt transportkonglomerat som styr Bombardier Transportation, ett svenskt verkstadsföretag och ett av världens största tillverkare av järnvägssignalsystem.
Men efter en månads lång gemensam utredning baserad på hemliga interna dokument, kan reportrar från Organized Crime and Corruption Reporting Project OCCRP, SVT "Uppdrag granskning" TT och Radio Canada avslöja några obehagliga sanningar.
Det visar sig att Bombardier Transportation är skyldig till korruption där nära en miljard kronor kan ha gått till mutor.
Den 10 mars häktades en chef på Bombardier av Stockholms tingsrätt, misstänkt för grovt mutbrott i samband med teknikföretagets affär i Azerbajdzjan. Flera höga chefer misstänks för samma sak.

Frågor på det? OCCRP                                 


10 kommentarer:

Nils Persson sa...

Är dubbelvåldtäkt av 13 åring i skolan ett litet brott eller är det ett stort brott? Nu när du börjar jämföra och värdera brotten kan det det ju vara intressant hur du viktar våldtäkter och misshandel.

Mario Matteoni sa...

Om du läser vad jag skrivits¨ännu en gång ser du att jag inte viktat brott. I rubriken står "Små och stora bovar" som avser relationerna i samhällshierarkin.

Nils Persson sa...

Så du menar att du inte ställer brott mot varandra i din text?

Jag ställer frågan igen eftersom du bara verkar vilja prata om de stora brotten, vilka är de små brotten enligt dig som begås av invandrare? Jag fattar inte varför du behöver ta upp invandring, som invandrare är de enda som begår "små brott" eller som om invandrare skulle vara exkluderade från ekonomisk brottslighet, men det gör du.

Mario Matteoni sa...

Jag jämför de brottslingar som herr polisman Springare nämnde i sin mycket omtalade text. Där han talar om just invandrare. Hört talas om den?
Och så nämner jag de brottslingar som Springare inte träffar i sitt jobb och inte nämnde.
Det är allt.
Är du inte läskunnig? Jag har inte jämför brott bara i rubriken talat om Små och stora bovar.
Gick du möjligen på Springare och påpekade att han inte nämnde de stora bovarnas brottslighet och han inte gjorde en viktning av olika brott.

Nils Persson sa...

Vad var din poäng då? Vilka är de små brotten du pratar om? Är det de brott som Springare pratar om du tycker är små? Tycker du jag läser din tolkar din text fel när jag tolkar dig som att du skriver att Peter Springares nämner små brott och du tar upp stora brott?

Tycker du jag har varit otrevlig i mina inlägg eller varför måste du prata om att jag inte är läskunnig och skriva otrevligt?

Mario Matteoni sa...


Men herregud människa!
sÅ HÄR SKRIVER JAG.
"Polisen i Örebro, Peter Springare, fann för en tid sedan att en stor del av de brottslingar han hade att haffa var invandrare.
En annan grupp brottslingar, som Springare inte får möta i sitt jobb, kommer från ett helt annat samhällsskikt. De tillhör näringslivets toppar."

Inte ett ord om små och stora brott.

Nils Persson sa...

Ditt inlägg heter "stora och små bovar". Kan du inte förklara vad din poäng är utan måste jag gissa och missförstå?

Din ända poäng var alltså att Peter Springare inte ser alla sorters bovar och det finns andra sorters bovar också (tex pensionsskojare) men du har ingen åsikt i frågan om vilka som är stora och små bovar som rubriken fick mig att tro. Om du inte håller med om den beskrivningen kanske du kan berätta vad du försökte säga när du ställde dessa brott mot varandra i din text.

Kan du inte utgå från att jag läst och uppenbarligen misstolkar och inte att jag inte kan läsa så kanske vi kan vara lite trevligare mot varandra.

Tack

Mario Matteoni sa...

Bäste Nils Persson!
Ber om ursäkt för att jag åkallade högre makter och kallade dig "människa"!

När jag skrev mitt ursprungliga inlägg var jag inte ute efter någon särskild poäng.
Utgick från att polismannen Springare hade framhållit att flyktingar, d.v.s. de som står längst ner på samhällspyramiden, (de ekonomiskt, socialt och kulturellt minsta i samhället), gör sig skyldiga till brott. Springare räknade i sammanhanget upp en del länder varifrån brottslingarna kommit.

Med mitt inlägg ville jag bara påpeka att det också finns brottslingar bland dem som står högt upp på samhällspyramiden utan att deras ursprungsland eller ort framhålls.
Kanske poänglöst och otydligt men var och en får tolka min text som den vill.

Som exempel på stora bovar kan jag nämna Bernard Lawrence "Bernie" Madoff, född 29 april 1938, som var en över hela världen ansedd finansman. Han avslöjades som svindlare och avtjänar nu fängelsestraff.

Beträffande brottens olika storlek och allvar har jag inte yttrat mig utan hänvisar jag till gällande lagstiftning och rättspraxis.


Nils Persson sa...

Då förstår jag nu vad jag missförstod. Tack.

Jag har nog aldrig hört någon debatt någonsin där någon hävdat att det inte skulle finnas brottslingar i samhällets toppskick, men det har du ju självklart helt rätt i.
Tokigt nog tolkade jag ju det om att det var de stora bovarna du tänkte på i rubriken, mitt misstag.

Ha en trevlig helg

Mario Matteoni sa...

OK, jag tror att missförstånden var ömsesidiga.
Jag förstod inte dig.
Tack för att du gör inlägg på min blogg.

Trevlig helg!