söndag 28 december 2008

Klassklyftorna i Sverige

De finansiella tillgångarna – bankkonton, aktier, fonder, obligationer, kapitalförsäkringar och andra finansiella instrument – är mycket ojämnt fördelade i Sverige.
10 procent av Sveriges befolkning äger 71 procent av de finansiella tillgångarna.
De rikaste 1 procent av Sveriges befolkning äger 32 procent av alla finansiella tillgångar.

I Danderyd var medianvärdet för befolkningens finansiella tillgångar högst i Sverige i fjol, 218 000 kronor. I Täby och Lidingö på tillgångarna på 139 000 kronor.

Lägst av alla kommuner i fjol låg Botkyrka, med ett medianvärde för befolkningens finansiella tillgångar på 25 000 kronor. I Haninge var medianvärdet 35 000 kronor, i Sigtuna 37 000 kronor.
Eskilstuna kommer på 201:a plats med 43 000 kronor.

Uppgifterna gäller enbart finansiella tillgångar. Reala tillgångar, som fastigheter och bostadsrätter finns inte med i redovisningen.

Källa: SCB, Förmögenhetsstatistik 2007

5 kommentarer:

Anonym sa...

Största problemet är låginkomsttagare betalar skyhög skatt samtidigt som de rikaste på ett eller annat sätt kan trixa sig ifrån skatten. Vanliga arbetstagare betalar 33-60% i inkomstskatt samtidigt som många av de allra rikaste plockar ut sin lön i aktier (eller dylikt), och på kapitalinkomster är det bara 30% skatt.
Sedan är det lite lustigt att vissa familjer lyckats göra dealar med socialdemokraterna om skattebefrielse. Exempelvis så lyckades ju Wallenbergarna med en sådan deal, och sedan dess har svenska staten och Wallenbergarna blivit väldigt rika, men det vanliga folket har det inte fullt lika bra. I förhållandevis modern tid trixade man ju till det så att HM-ägaren slapp betala förmögenhetsskatt på sina HM-aktier värda hur mycket som helst.

För vanligt folk är skattesamhället obligatoriskt, men bland topparna blir det mer eller mindre frivilligt. Det är ganska inkonsekvens. Det är lite läskigt att 90% av alla stora framgångsrika svenska företag bildades före socialdemokraternas maktövertagande 1920. Sedan dess har vanligt folk hållts tillbaka. De individer och företag som var rika innan dess är fortfarande rika.

Den rike kommer alltid att kunna behålla sitt kapital på ett eller annat sätt. Om inte annat så kan man flytta utomlands. Den fattige har däremot inte så stora möjligheter att arbeta sig till rikedom med ett skattetryck på 50%.

Anonym sa...

Personer som delar upp människor i olika klasser borde kastas ut på historiens soptipp.

Anonym sa...

Hej Mario!
Till de som har ska det vara givet. Bibeln har kanske formulerat det på något annat vis.

Men icke för ty. De som har det svårast ekonomiskt betalar alltid det högsta priset, så är det bara med den här regeringen.

Jag och min man som inte ens är i närheten av varsel eller något i den stilen vi får skattelättnader.
GUD så rättvist!
Knappast, vi skulle gärna betala mer för att andra ska få det bättre.

Mario Matteoni sa...

Hej Ann-Sofie!

Enligt den nya bibeltolkningen från 2000:
”Jag säger er: var och en som har, han skall få, men den som inte har, från honom skall tas också det han har”.
Lukas evangelium 19:27

Peter Olevik Dunder sa...

Hej Ann-Sofie,

När du och din man får behålla mer av det ni arbetar in kan ni även välja att stödja civilsamhället eller något annat ni finner gott. Det står er fritt.

God fortsättning!
Peter Olevik Dunder