fredag 14 november 2008

Bloggosfärens stinkande kloak

Från sin professorsposition blickar Bo Rothstein ner i bloggosfärens stinkande kloak.

”Till skillnad från flera av mina statsvetarkolleger har jag valt att inte skaffa mig en blogg. Skälet var att jag inte tyckte jag hade så mycket intressant att säga så att det skulle räcka till. Men jag har efterhand alltmer kommit att ställa mig frågan om bloggosfären alls är en tillgång för demokratin.”

Skriver professorn i en debattartikel i GP den 12 november.

Ja så kan man naturligtvis säga om man med sin professorstitel och kändisskap som dörröppnare har tillgång till de etablerade mediernas debattfora. Inte behöver man då någon blogg.
Att populasen har något att säga och genom bloggen och Internet har fått möjlighet att uttrycka sig, stör tydligen professorn, som skriver:

”Mina egna intryck från att under denna höst försökt ta del av vad som debatteras i "bloggosfären" ger vid handen att bloggland till en stor del består av osorterade trivialiteter samt en försvarlig del förolämpningar, okvädningsord och rasistiska stämplingar.”

Han tar några exempel. Den nyliberale debattören Mattias Svensson (Se Svensson i blogglistan härintill) har uttryckt sig fult om Bo Rothsteins texter. En annan akademiker, Jenny Westerstrand, har också i en blogg angripit Rothstein på ett oöverlagt sätt. Tredje exemplet är Veronica Svärd i Feminististiskt Inititativ som påstås farit ut med rasistiska påhopp.


Jag håller med om att inläggen i de tre exemplen är fula, illasinnade och kränkande. som Bo Rothstein relaterat dem. Men vad väntar han sig när man tillämpar yttrandefriheten fullt ut? Bloggen är full av introvert självupptagenhet, snusk och otidigheter. Men också av inlägg i samhällsdebatten, filosofiska tankar, poesi och texter av intellektuell skärpa.

Bo Rothsteins slutsats av sitt besök i bloggosfären blir:
”Debatt- och insändarredaktörer har fram tills nu fungerat som en slags dörrvakter och följande etablerad pressetik förhindrat den förslumning av det offentliga samtalet som nu sker i bloggosfären. Nu är spärrarna borta och att titta in i denna sfär är som att öppna locket till en kloakbrunn.”

OK, men det är folkets röst du hör professorn!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Folkets röst???

Det är den starkares röst som hörs mest. Varför tror du det finns två partikamrater på s-bloggar som ständigt tillhör de "mest lästa"?
Mitt svar är att de sysslar med fula personangrepp och onyanserad förringande kritik av andra inom partiet vilket gör att många känner ett behov av att läsa deras alster för att se om det är de själva som i senaste inlägg är utsatta för dessa fundamentalisters veritabla smutskastning. Inte minst nya partimedlemmar skräms av dessa herrar. Vi har kommentatorsregler på s-bloggar. Kanske dags att införa etiska regler även för s-bloggare?

Mario Matteonis blogg sa...

....som t.ex. att inte uppträda anonymt.

elizabeth sahlén karlsson sa...

Hej på dig,
Ett intressant inlägg, och i den demokratiska diskussionen en fråga med många grenar.
Personligen tror jag på att välja, vilka man ska läsa, det ger sig liksom efter att ha sett underlaget. FÖr det mesta är det just sensationen i innehållen som uppmärksammar, men oroande är ett visst krav om att man borde tycka som......
anonyms inlägg, är relevant. Och vi ska ställa oss själva frågan om hur vi ska välja att göra. Att inte känna sig tvungen till mm.
Genomtänkta länkar är ett sätt. Att våga visa andra vägar helt enkelt.Hälsn Elizabeth Sahlén Karlsson
s-info.se/sahlen

Anonym sa...

Mario

Respektlösheten har många ansikten.
Nu har jag sett ditt.

Mario Matteonis blogg sa...

...men jag har inte sett ditt.

Anonym sa...

Som sagt' bloggosfären
Är en stinkande kloak-ibland
Så sant, så sant
Beviset har vi här-eller?

MVH Gladiatan

Mario Matteonis blogg sa...

Hej Elizabeth!
Måste bara förtydliga att jag inte gillar dem som uppträder i rånarluva. Särskilt inte i den offentliga demokratiska debatten.
Tror att de är en fara för demokratin. Tänk dig ett politiskt möte där alla är maskerade.
Förekom väl bara hos hos Ku-Klux-Kan.
Gillar inte heller maskerade demonstranter.
Ska man respektera en ståndpunkt måste man veta att den som framför ståndpunkten kan stå för den och ansvara för konsekvensen av sina förslag.
Därför kan jag respektera din åsikt men inte "Anonyms".

Anonym sa...

Mario.
Var det inte borgarskapet som brydde sig så mycket om namn och dessutom titlar?
Var lugn du ängslige. Jag är en icke inflytelserik överårig gräsrot och inte Mona Sahlin och jag har aldrig använt varken rånarluva eller Ku-klux-klan-dito.

Anonym sa...

Varför kan jag inte kan kommentera på senare inlägg av dig? Har du stängt av mig? Motiv?

Veronica Svärd sa...

Hej Mario!
Det du skriver att jag har "farit ut med" stämmer inte alls. Jag skulle önska att du kunde redigera det, och inte sprida felaktiga rykten.

Om du istället läser min blogg så ser du att den är kraftigt antirasistisk. Den läsarkommentar du egentligen hänvisar till borde naturligtvis inte ha publicerats oavsett läsarens intention. Det skriver jag också i gp idag.

Bästa hälsningar
Veronica Svärd

Mario Matteonis blogg sa...

Hej Veronica!

Jag har redigerat mitt inlägg så att tydligare framgår att jag referar till Bo Rothstein och inte till något som du skrivit.
Tack för påpekandet.

Hälsningar

Mario