fredag 28 augusti 2015

Vänsterposörer skjuter över målet

Det finns främlingsfientliga dumbommar och det finns vänsterposörer i politiken.
De senare är sådana som vill glänsa med att alltid vara mer vänster än andra, mest radikala bland radikala. De är inte många men sätter prägel på debatten då de framträder i media.
Överdriften, överbudspolitik och den revolutionära retoriken är deras främsta attribut.
Jag mötte många sådana i slutet av sextio- och början av sjuttiotalen. Men de finns även idag. Några utan att ha tagit intryck av att världen ständigt förändras.

Vi vanliga vänsterpartister eller gråsossar är nu, liksom då, korkade betonghäckar och mesar.

Vänsterposören kan inför sig själv framstå i all sin oförvitliga glans genom att utse varje främlingsfientlig dumskalle till ”rasist” och ”fascist”. Och så går hen till attack mot nassevargen som hen manat fram. Eller väderkvarnarna.

”Vi måste stoppa nazismen och rasismen i sin linda innan den växer sig stor. Se bara hur det gick i Tyskland där man inte i tid insåg vad som komma skulle.”
Så ungefär formulerar vänsterposören sina motiv för att gå till aktion mot verkliga och påstådda nazister.

Tyvärr blir en del revolutionsromantiska ungdomar fångna i sin egen retorik så att de måste ta till våld mot dumskallarna.

Att nazismen måste stoppas kan de flesta vara överens om, särskilt som vi i dag har facit till hands vilket man inte hade i Tyskland på 20-30-talen.

Historiska paralleller är dock inga säkra handledningar för dagens politiska lösningar och bör hanteras med stor försiktighet för att inte leda fel.
Överdrifter i retorik skjuter ofta över målen. Och större doser medicin är inte alltid den bästa ordinationen.

Inom alla demokratiska partier finns en majoritet av uppriktiga motståndare till nazism liksom mot bolsjevism, extrem islamism och andra totalitära och extrema politiska ideologier.
Den kampen bör föras.

Men enligt min mening är dagens viktigaste uppgift att så långt som möjligt begränsa främlingsfientligheten, xenofobin, vilket inte är så heroiskt som att bekämpa nazismen.
Men svårare.

Förslag till diskussionspunkter:
1. Vilka är skillnaderna och likheterna mellan 20-30-talens Tyskland och dagens Europa?
Är det möjligt att jämföra med hänsyn till den speciella ekonomiska, sociala och kulturella situationen för det tyska folket efter första världskriget, judeförföljelserna som fanns där redan före nazismen, hotet från bolsjevismen, att nazisterna först var nationella socialister, att den tyska konstitutionen var en annan än dagens svenska?
2. Finns mänskliga raser? Tror ”rasisterna” på rasläran?
3. När blir en främlingsfientlig svensk arbetare nazist eller rasist?
4. Hur sätter vi på bästa sätt stopp för nazismens utbredning? Genom förbud, slagsmål eller dialog?
5. Kan vi begränsa främlingsfientligheten? Hur?
6. Vilka är nazister i svensk politik och hur många är de?
7. Är SverigeDemokraterna ett främlingsfientligt eller ett nazistiskt parti?
8. Hur kan vi i Europa hjälpa flyktingarna till en bättre tillvaro? Så att de slipper riskera livet i flykten, så att de inte behöver anlita dyra flyktingsmugglare, så att de får skydd, bostad och jobb när de kommit i säkerhet.
9. Bör vi strunta i flyktingarna och hindra dem att komma in i Europa?
10. Hur kan de demokratiska länderna och organisationerna stoppa totalitära och fanatiska krafter som t.ex. IS?

Att jag här nedan länkar till olika författare betyder inte alltid att jag delar deras uppfattning.
3 kommentarer:

Nils Persson sa...

Det verkar ju som om 20-50% av sveriges befolkning inte vill ha hit folk från andra kulturer som inte omedelbart kan börja jobba och bidra.

Det är en åsikt de har, inte en partitillhörighet. Idag ser de att den frågan bara drivs av SD. Om det gör dem till rasister eller nazister är ju bara definitioner och lek med ord. Jag tolkar det som om många av dessa (absolut inte alla) är väldigt lojala mot den frågan (den överskuggar allt annat) men är helt olojala mot SD, de skulle nog gärna rösta på något annat parti som drev den frågan.

Och alla som säger att Sverige är "extremt lik" eller "precis som" tyskland på 20-30 tal tycker jag ska läsa några böcker och se på några gamla foton, jag tror ingen från den mest inbitna nazisten till den mest antirasistiska vänster-aktivisten skulle känna igen någonting om de åkte tillbaka i tiden. Det är nästan 100 år sedan, det är historia, sveriges problem är nu. Dock säger jag inte att du hävdat det, du har bara ställt frågan.

Anonym sa...

Detta är vår tids nazister...när jag kollar på dessa bilder känner jag bara intensiv ondska...sharia, islamism...

http://humanismkunskap.org/2015/03/17/humanismen-5-hoten-fran-militant-islamism-och-sharia/

Leif sa...

Jag är benägen att hålla med. IS är nog den organisation i nutid som mest liknar Hitlers nazister. Det egendomliga är varför den muslimska världen inte slår tillbaka som övriga Europa gjorde utan verkar acceptera en dylik terrororganisation.