onsdag 13 augusti 2014

När varningslampan lyser – slå sönder den

Krig, miljökatastrofer, fattigdom och terrorregimer får människor att fly sina hem för att ta sin tillflykt till regioner där de kan känna sig trygga.
Skandinavien är en sådan region.


En del fattigdomsflyktingar hamnar på gatan och försörjer sig på tiggeri.
"Ett samhällsproblem som nu har spridning i hela landet, både i storstäder och i mindre orter, är gatutiggeriet. Många människor känner sig provocerade och mår dåligt av att se medmänniskor tigga utanför affären.” som den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson skriver i en debattartikel idagens DN.
Bl.a. därför vill hon förbjuda gatutiggeri.

Cecilia Magnussons debattartikel är sakligt resonerande och hennes huvudargument för ett förbud är att förbudet skulle ”minska risken för fattigdom”.
Hon avfärdar en del myterna kring tiggeriet och en del orealistiska förslag till lösningar men riktigt hur ett tiggeriförbud skulle minska risken för fattigdom får vi däremot inte veta.

Hon pekar på att Danmark och Norge och några Nederländska städer har förbjudit gatutiggeriet.
Huruvida detta har minskat risken för fattigdom i dessa regioner eller i de regioner varifrån flyktingarna kommer framgår inte av artikeln.
Kvar blir därför känslan av att hon vill förbjuda tiggeriet för att vi mår dåligt av att se medmänniskor tigga.

Dåligt samvete kan vara en varningslampa på att något är fel. Att släcka lampan löser inte problemet.

 

 

12 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte "skjut budbäraren" istället för "slå sönder varningslampan". Cecilia Magnusson och S-märkte Lennart Holmlund är ju, naturligtvis, onda och rasister som påpekar problemet. De kommuner som klagar på de problem som uppstår i kölvattnet av tiggerierna bör göra avbön eller rasiststämplas.

// Jan

Anonym sa...

Varför inte "skjut budbäraren" istället för "slå sönder varningslampan". Cecilia Magnusson och S-märkte Lennart Holmlund är ju, naturligtvis, onda och rasister som påpekar problemet. De kommuner som klagar på de problem som uppstår i kölvattnet av tiggerierna bör göra avbön eller rasiststämplas.

// Jan

Mario Matteoni sa...

Vad svamlar du nu om min anonyme vän?
Kan man inte diskutera fattigdomen i stället för en av fattigdomens orsaker.
Europeiska stater och städer har förbjudit tiggeri sedan 1300-talet utan att fördenskull avskaffat själva problemet - fattigdomen. Se min blogg från den
9 juli - Förbjud fattigdomen i stället för tiggeriet.
http://matteoni.blogspot.se/2014/07/forbjud-fattigdom-i-stallet-for-tiggeri.html

Anonym sa...

Hur ska vi kunna förbjuda fattigdomen i andra länder? Tiggarna kommer ju främst från Rumänien. Om vi tillåter tiggeriet och andra länder förbjuder det så blir ju resultatet att ännu fler söker sig till Sverige för att tigga.

// Jan

Anonym sa...

"... minska risken för att fattigdom permanentas..." vill M-politikern vilket är ett bra argument.

Också individerna har ett stort ansvar för att ta tag i sina liv. Kan jag tigga imorgon också? Varför skulle jag då ens fundera över alternativen till tiggeriet?

Det finns faktiskt olika program även i Rumänien som åsyftar att förbättra zigenarnas situation genom utbildning, arbetsträning och dylikt. Och det är där vägen ifrån fattigdom startar. Men alla dessa insatser är förgäves om zigenarna får tigga även i morgon i Sverige. Det finns här inget kvickfix men ett förbud skulle faktiskt minska risken för permanent fattigdom. MVH Karl

Leif sa...

Någon borde upplysa tiggarna i Stockholm att bege sig till Riksdagshuset. Den stora majoriteten av de politiker som finns där inne är enligt egen utsago solidariska och dessutom väldigt välbetalda. Borde vara bästa stället att tigga på i den kungliga huvudstaden.

Mario Matteoni sa...

Hur ska ett tiggeriförbud
"... minska risken för att fattigdom permanentas..."?
Cecilia Magnusson säger inget om det.
Varför inte förbjuda fattigdomen?
I hela EU eftersom det är den fria rörligheten som får tiggarna från Rumänien att komma hit.
Och eftersom EU borde vara ett solidaritetsprojekt.

Anonym sa...

Men det är ju inte så svårt att förstå henne. Det är uppenbarligen lönsamt att tigga i Sverige eftersom zigenarna kommit hit från Rumänien och Bulgarien.

Av egen fri vilja dvs utan tvång kommer de tiggande zigenarna aldrig att sluta tigga och välja de alternativ som finns för utbildning och integration ex i hemlandet. Om de lär sig att skriva och/eller ett yrke så minskar ju risken för fattigdom eftersom nya möjligheter öppnar sig för dem i samhället. Finns möjligheten istället att tigga i Sverige så kommer de att fortsätta att tigga här.

(EU-projektet var aldrig tilltänkt för att tiggarna skulle få tigga fritt överallt. Det var inte det man menade med "den fria rörligheten".)

Mario Matteoni sa...

Svenskarna är rika i jämförelse med de rumänska romerna.
Ingen sitter på gatan och tigger för att det är kul eller lönsamt.
Kanske kan du försöka föreställa dig fattigdomen?
I dag är vår värld ett samhälle.
Sverige är inte en isolerad enhet i detta samhälle.

Anonym sa...

Jag kan lätt föreställa mig fattigdomen eftersom jag varit fattig. Det finns faktiskt flera miljarder människor som är mycket fattigare än svenskarna. Ändå är det bara rumänska zigenare som tigger på våra gator! Dessutom, tror du eller ej, finns det flera miljoner väldigt fattiga rumäner som är hemma och ändå INTE väljer att tigga på våra gator. Varför?

Du har fel: vår värld är definitivt inte ETT samhälle utan består av väldigt många olika samhällen som organiseras på väldigt olika sätt. Lösningen på fattigdomen ligger inte i att man tigger i våra gator utan i att man börjar ta tag i sitt liv: att börja lära sig att läsa & skriva, kanske träna sig i ett yrke m m så att man så småningom blir anställningsbar. Och det finns möjligheter för dessa även i urfattiga Rumänien idag. Att få tigga i Sverige (eller andra länder) bara förlänger eländet för de inblandade. MVH Karl

Unknown sa...

Det vi kallar Sverige är en del av världssamhället på samma sätt som Skåne är en del av Sverige.
Det finns ett otal samhällen - städer, storstäder, landsbygd, glesbygd - som är olika men alla är mer eller mindre är sammanlänkade ekonomiskt, socialt och kulturellt.
Rumäniens problem hör samman med Sveriges och tvärt om. Vi måste kunna lyfta näsan över de uråldriga nationsgränserna och se världen.
Fattigdomen och de sociala klyftorna kommer närmare och tiggarna är en ett tecken på det. Inte en orsak.
Vi måste vara med och bidra till att fattigdomen blir mindre i Europa.
Jag har rest runt i Rumänien och sett hur romerna behandlas och diskrimineras.
Att folk från vissa platser flyttar ut till andra platser är inget nytt. I slutet av 1800-utvandrade tusentals svenskar från samma byar i Sverige till USA. Folkvandringar har förekommit i alla tider.

Thove sa...

Att försöka dölja problemen är en så feg teknik! Man ser på konsekvenserna, inte orsaken, och säger att man mår dåligt av någon annans olycka. Hela resonemanget är så otroligt egoistiskt att man knappt kan ta det seriöst!
Tycker du att man ska förbjuda tiggeriet? Jag gör en undersökning för att se vart det lutar. http://www.plusett.nu/omrostning-4517/tycker-du-att-man-ska-forbjuda-tiggeri