onsdag 6 februari 2013

Den konstanta finanskrisens orsakerAndreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" 
På sin blogg skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

På bloggen den 5 februari 2013 intervjuar Cervenka Michael Kumhof, ekonom på Internationella Valutafonden IMF, i samband med att Kumhof talade på ett seminarium på tankesmedjan Global Utmaning.Så här sa Kumhof bl.a.:

- Nästan alla pengar i samhället skapas av banker som skulder. Ekonomin kan inte fungera utan pengar och pengar kan bara göras av banker när någon tar lån. Alltså måste vi skuldsätta oss. Om alla betalade tillbaka sina skulder skulle det inte finnas något blod i ekonomin. Vi måste alltså ha skulder och i enorma mängder. I USA handlar det om 200 procent av BNP och då pratar jag privata skulder, exklusive statens skulder. Statens skuld skapas på liknande sätt. Istället för att staten skapar pengar själv går man via centralbanken och skapar skuldpengar.


Allt fler ekonomer pekar på de strukturella felen i finansmarknadens funktion.
Fel som leder till den nu konstanta krisen i världsekonomin.
Socialdemokratin måste ta ställning till dessa teorier och utarbeta ett program för hur partiet ska förhålla sig till denna finansmarknad.
Inga kommentarer: