onsdag 9 mars 2011

Varannan skattekrona går till privata företag

De ekonomiska kriserna i världsekonomin är inget tecken på att kapitalismen inte fungerar. Tvärtom så är återkommande kriser en nödvändighet i den kapitalistiska ekonomin.
Kriserna är en baksmälla efter en rejäl praktfylla. Just nu tar sig kapitalismen en återställare inför nästa rejäla fylleslag.

Men det faktum att svenska riskkapitalister inte sköter sin uppgift, nämligen att förse produktionen med produktivt kapital, är ett tecken på dekadans. I stället för att leverera kastar sig riskkapitalisterna hungrigt över skattefinansierade verksamhet som skolor och vård.

Riskkapitalet köper alltmer systematiskt upp bolag i välfärdens kärna: Vård, skola och omsorg. Nu går 30 miljarder kronor per år till 16 riskkapitalägda koncerner. Det betyder att varannan skattekrona går till privata företag. Vinsten som kommer ut på andra sidan är nära 2,9 miljarder kronor, visar SvD Näringslivs och E24:s granskning som SvD kallar ”Välfärdens nya ägare”. Säkra intäkter och hög avkastning lockar riskkapitalisterna.

Samtidigt minskade riskkapitalbolagens investeringar i svenska tillväxtföretag med över 15 procent under fjolåret. På två år är minskningen, trots högkonjunkturen, drygt 60 procent enligt ny statistik från Svenska riskkapitalföreningen som Dagens Industri publicerar i dag.

Investerat belopp miljoner kronor som svenska privata riskkapitalbolag investerat i unga svenska tillväxtföretag:
2006 - 3187
2007 - 3071
2008 - 3222
2009 - 1422
2010 - 1198

“Situationen är kritisk. Nu måste politikerna agera”, säger Svenska riskkapitalföreningens vd Marie Reinius till Dagens Industri. Hon ber alltså om skattebetalarnas hjälp!

Inga kommentarer: