lördag 19 mars 2011

Den enes död är den andres vinst

Japans valuta yenen steg i kurs sedan landet drabbats av svåra katastrofer.
Normalt borde yenen ha försvagats särskilt som den japanska centralbanken i veckan tryckt upp och öst ut enorma summor pengar på den interna bankmarknaden för att hindra att en fullständig börspanik skulle bryta ut.
G7-länderna enades därför i fredags om att hjälpa ett pressat Japan genom att stoppa yenens kursuppgång. Ingripandet gjordes genom samordnade försäljningar av yen och köp av dollar och euro för mångmiljardbelopp på den internationella valutamarknaden.
Det samordnade ingripandet på valutamarknaden ledde också till en snabb försvagning av yenen, och att Tokyobörsen gick upp en smula.
Det finns många officiella förklaringar till att yenen stigit. En förklaring är att japanska försäkringsbolag och andra finansiella institutioner redan börjat ta hem investerat kapital från utlandet för att bekosta krisåtgärderna i hemlandet. Men den förklaringen avvisas av japanska myndigheter.
En annan förklaring är att japanska hushåll kan ha börjat ta hem pengar som de placerat i utlandet för att få bättre ränta. En tredje är att krisen minskat de normala utflödena av kapital från Japan och en fjärde att krisen kan ha tvingat spekulanter att köpa mer yen för att klara sina affärer.
En femte förklaring kan vara, men den är inte officiell, att valutaspekulanter köpt yen för att de spekulerar i att valutan ska öka värde när återuppbyggnadsarbetet tar fart.

E24

Affärsvärlden
SvD

DN

Veckans Affärer

Inga kommentarer: