onsdag 22 april 2009

Borgerligt ministerstyre

Säga vad man vill om den borgerliga alliansregeringen men konsekvent liberala är de inte.
Regeringen stoppar bonusarna för statliga chefer och för de ledande befattningshavarna i AP-fonderna samtidigt som AP-fonderna får nya direktiv att aktivt agera mot bonusar i företag där fonderna är ägare.
De nya riktlinjerna för AP-fonderna kan komma att påverka många bolag. Staten är tillsammans med AP-fonderna den största ägaren på börsen.

Regeringen gör alltså AP-fonderna till politiska instrument för att styra i näringslivet. En sosseregering skulle aldrig ha vågat utmana det nyliberala etablissemanget och näringslivet på detta sätt. Och snacka om ministerstyrning. Vilket jäkla liv det skulle ha blivit om en sosseregering gjort något liknande.

SvD:s ledarredaktion är tyst, men på Näringslivssidorna kallas Odells bonusdirektiv till AP-fonderna för en sensation. Fondernas vd:ar rasar som det brukar heta.
”Mats Odell kommer att knipa sköna opinionspoäng med de nya antibonusreglerna” skriver Jan Almgren i SvD Näringsliv.
Och nog lukter det ren och skär opportunism eftersom alla, inklusive Barack Obama, just nu hatar bonusar.

Det egentliga problemet, med den hierarkiska strukturen, privilegiesystemet inom näringslivet och direktörernas orimliga ersättningar, lär dock bestå.


PS. SvD:s ledarsida kommenterar den 23 april

3 kommentarer:

Anonym sa...

Elmehagen försökte plocka poäng på att propagera mot bonuskulturen. Själv försökte han tillskansa sig "sina moderata pengar" mindre iögonfallande genom förmånligt pensionsavtal. Naturligtvis måste hela den ekonomiska elitens ersättningar vara föremål för diskussion.

Interpellationsdebatten igår var bedrövlig. Maud Olofsson vägrade svara på frågor vilket lamt konstaterades av oppositionen.
Någon konstaterade att statsbidrag till kommuner utgick per kapita och inte efter behov men INGEN hade kraft att fråga varför regeringen inte förmår prioritera.
Det kan bero på att det mesta av bidragen redan är intecknade i automatiska kostnader för a-kassa men om så är fallet varför tiger oppositionen om detta? Varför tar man inte tillfället i akt när en riksdagsdebatt sänds i SVT att klargöra hur Borg m.fl. lägger ut dimridåer och glider på sanningen hela tiden? När blev det offensiv politik att uppfylla sina skyldigheter? Både Bosse och Eva-Lena verkar tyvärr ha passerat bäst för datum som S-representanter i riksdagen.

Magnus sa...

Bra inlägg. Jag hoppas du har fel när du säger:

"Det egentliga problemet, med den hierarkiska strukturen, privilegiesystemet inom näringslivet och direktörernas orimliga ersättningar, lär dock bestå."

Jag hoppas att denna debatt mynar ut i nytt tänkande hos våra företagsledare. Vi måste hitta ytterligare värdemätare utöver orealistiska bonusar för 'otydligt' arbete

Anonym sa...

花鄉,愛情海,百威,為楓精典,比佛利,新阿里山,儷京,御花園,風華,溫莎堡,晴海冷泉,紐芬堡,歐悅,名湖水岸,歐悅,萬里仙境,北極星,皇居,禾楓.湯泉,香緹,湯野,水漾,金色河畔,戀愛,新阿里山,皇家花園,山櫻花,名家,風華,美麗殿,艾蔓,薇星,皇城,泰皇,風雅頌,欣歡,名爵,竹田驛站,薇星,風雅頌,愛摩兒,墾丁,雅柏,天母,威斯堡,嘉賓閣,伊都,衣蝶旅店,樹林月圓,萬里仙境,北極星,華都飯店,馥嘉商務,唐城,雙橡園,百老匯,紫園,夏卡爾,竹林雅緻,好來屋,馬德里,湖山度假,蔚藍海岸,約客頂級,儷灣,真善美,歐香,愛莉園,人客