onsdag 18 februari 2015

En myt att greker har levt över sina tillgångar

”Grekland har levt över sina tillgångar.” 
Den meningen har man läst och hört så många gånger att den uppfattas som en sanning. Senast var det  den tyska finansministern Wolfgang Schäuble som uttalade den.
Men den är inte hela sanningen och inte den enda.

”Grekland” kan inte vara flertalet av det grekiska folket som levt sitt liv i arbete precis som alla andra löntagare och småföretagare som arbetat för att få ihop pengar till mat och bostad för sig själva och sina barn.
Något överflöd har de inte upplevt.

Några fakta ur OECD-rapporten ”OECD Economic Surveys: Greece 2013” :

Folk i Grekland, de som har arbete, arbetar 2 034 timmar per år, en av de högsta i OECD och mycket mer än OECD-genomsnittet på 1 765 timmar.

I Grekland måste hushållen i genomsnitt betala 27 procent av sin bruttojusterade disponibla inkomst på att hålla ett tak över huvudet, den högsta nivån i OECD, där genomsnittet är 21 procent.

I Grekland är det genomsnittliga hushållets nettojusterad disponibla inkomst per capita 19 095 USD per år, lägre än OECD-genomsnittet på 23 938 USD.

I Grekland är det genomsnittliga hushållets finansiella nettoförmögenhet per capita beräknat till 14 004 dollar, lägre än OECD-genomsnittet på 42 903 USD.

I Grekland har ca 51 procent av befolkningen i arbetsför ålder ett betalt arbete. Denna siffra är mycket lägre än sysselsättningen i genomsnitt 65 procent och en av de lägsta siffrorna i OECD.

I Grekland har 42 procent av kvinnorna jobb. Detta är mycket mindre än OECD-genomsnittet på 57 procent.

Unga greker, 15-24 år har en arbetslöshet på 55,3 procent, mycket högre än OECD-genomsnittet på 16,3 procent och den högsta andelen i OECD.

I Grekland, riskerar 12 procent av löntagarna att förlora sitt jobb, mycket högre än OECD-genomsnittet på 5,3 procent.

Förtroendet för regeringen är avgörande för den sociala sammanhållningen och välbefinnande.
I Grekland säger 14 procent av befolkningen att de litar på den nationella regeringen, mycket mindre än OECD-genomsnittet på 39 procent och den lägsta i OECD.

Flertalet greker har aldrig levt över sina tillgångar. Det är en myt.

Men nu då ”Grekland” ska straffas för att ha ”levt över sina tillgångar” är det de grekiska löntagana och småföretagarna som tvingas betala för att politiker och finanseliten försatt dem i kris.

Frågan är vilka i ”Grekland” som har levt över sina tillgångar?

Några av mina tidigare inlägg om Grekland


13 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

En ekonom, Michel Husson, har räknat ut att över 50 procent höjningen av den grekiska statsskulden 2007 beror på sänkt skatt för de rika, och högre räntekostnader (man sänkte skatterna år 2000, och räntorna steg åren innan). Efter 2007 beror en stor del av skulden på åtstramingspolitiken som sänkt BNP:n rejält.

1980 var skulden bara 20 procent av BNP...

Nils Persson sa...

Det är väl inget nytt att folk i länder får lida för dålig politik som de inte varit skyldiga till. Det är verkligen superorättvist, men är en del av att leva i ett samhälle. I Sverige lever vi med svindyra sportanläggningar och havererade Hallandsås-tunnlar, Vattenfall haverier osv.

Men man är alltid där man är, någon kosmisk rättvisa finns inte. Grekland har fått ett erbjudande om fortsatt hjälp från ECB om de fortsätter och spara pengar, betala räntor och försöka balansera sin budget så gott det går. Och passar inte det har ju Grekland självklart valet att inte betala, men då får de inga mer pengar och det blir en statsbankrutt med en oändlig misär som följd.

Man kan tycka mycket om hur lånegivarna borde agera men det är ju till slut de som bestämmer, dvs länderna i Euro området.

Det må vara att grekiska folket i stort inte har mycket skuld i situationen som Grekland befinner sig i, men de har ju i varje fall haft mer att säga till om än tex. Tysklands skattebetalare som jag antar att du tycker borde ta notan?

Nils Persson sa...

Du skriver :


Vem är det som "straffar" Grekland? Vem är det du pratar om som är så hård och orättvis? Eller är du att säga att Grekland inte får nya lån om de vägrar betala de gamla som är ett så hårt straff?

Anonym sa...

Här kommer några motargument du inte kommer att gilla:

Grekerna kunde ju ljuga hur mycket som helst och hur hämningslöst som helst för att få vara med i EU och euron. Varför skulle de inte ha ljugit om sin "arbetsamhet" för OECD?

Alla med öppna ögon som varit i Grekland har upplevt hur mentaliteten är där nere. Kom också ihåg dessutom PASOK-basen Papandreou som inte heller ville betala sina CSN-skulder i Sverige i tid. Vilken härlig ledande förebild för de grekiska socialisterna! Och vi i Sverige gav asyl åt denne skurk.

Kolla gärna förresten också i statistiken var de individer är födda som som är mest förtidspensionerade i Sverige. Just det. Bl a i Grekland.

MVH / Karl

Mario Matteoni sa...

Instämmer med Gilly.
Övriga kommentatorer är anonyma varför jag inte tar debatt med dem.

Jonny sa...

Visst har grekerna levt över sina tillgångar.

Att som du skylla på de rikaste är populistiskt men problemet ligger inte där.

Tiotusentals offentligt anställda på låtsasjobb. Stor svart sektor med löner som undanhålles skatt.

Det fel som man i EU gjort är att från första början ta in Grekland i unionen, ett land som inte på något sätt kvalificerade sig. Det andra felet är att man öst ut lån till greklands inkompetenta politiker.

Grekland bör givetvis lämna den monetära unionen och EU.

Anonym sa...

Det är också ganska meningslöst att föra en debatt med dig, Mario. Vare sig man är anonym eller ej. Du är en socialistisk utopist och har väldigt svårt att ta till dig fakta som inte stödjer dina utopiska visioner.

Jag vill bara påminna dig om att vi inte lever i en utopi och att vi heller aldrig kommer att göra det.

// Jan

Nils Persson sa...

Får man fråga vad definitionen av anonym är, jag har ett blogger konto med mitt namn men jag sätter inte ut mitt efternamn i mitt nickname där?

Det är svårt att tolka det på något annat sätt än att argumenten tryter när artiga argument från ett blogger konto uppenbarligen inte kan besvaras.

Mario Matteoni sa...

Anonym för mig är den som är okänd och som jag inte känner eller som jag inte kan nå med brev, telefon, mejl, webbsökning, facebookskonto eller på annat sätt.
Att debattera med en anonym är som att diskutera med någon som är klädd i rånarluva, eller lika inspirerande som att samtala med någon som står bakom en vägg och vägrar ge sig till känna.
I fallet med att ha en blogg blir varje debatt ojämlik eftersom den anonyme inte anför sakliga argument utan bara trycker utan att ta ansvar för sitt tyckande.
Det är som att umgås med spöken.
Om någon argumenterar under namnet ”Nisse Persson” ,” /Jan” eller ”//Jonny” är han eller hon lika anonym som om personen kallar sig ”Kalle Anka”. Det kan t.o.m. vara samma person, en personlig fiende eller en nära vän. Jag måste betrakta den anonyme som ingen alls. Hur kul är det att diskutera med ingen alls?
Om det inte passar att debattera under de premisserna är ingen tvungen.
Man kan också fråga sig av vilket skäl folk vill vara anonyma i en debatt.

Jonny sa...

Jag är inte anonym. Det är bara att kolla min blogger-referens.

Jonny sa...

"Man kan också fråga sig av vilket skäl folk vill vara anonyma i en debatt. "

Kanske att man blir utsatt för hot från vänsterextremister (inklusiver aktiva S-politiker) om man kritiserar dem...

Mario Matteoni sa...

Jonny:

OK du har en blogg som heter http://disenfeldt.blogspot.se/

På min blogg riskerar du inte att bli utsatt för trakasserier varken från vänster eller socialdemokrater.
Betrffande dina obekräftade påståenden om att grekerna levde över sina tillgångar läs: Sandro Scocco: Därför hade alla fel om Grekland
Länk på min blogg.

Jonny sa...

Mario -
Jo, jag riskerar det eftersom jag inte är anonym.

När jag kritiserar t.ex vänsteråsikter så läser andra det och en del av dessa vänsterextremister (inklusive aktiva socialdemokratiska politiker) kan inte hantera andra människors åsikter. Jag har blivit hotad.

Därför har jag full förståelse för varför många vill vara anonyma.

Vad gäller Arena/Scocco å är det en partsinlaga skriven av en socialist, det är inga absoluta sanningar.

Grekland skulle aldrig släppts in i EU och EMU.

Man skulle aldrig lånat ut en enda euro till Grekland.

Det grekiska folkets representanter (både deras höger/vänster regeringar) har drivit landet dit det är och har ansvaret.

Som sig brukar är det folket som får betala för vad dess representanter ställt till med.

Det grekiska samhället är genomkorrupterat, tiotusentals anställdes inom offentlig sektor till låtsasjobb, man har inte infört en fungerande beskattning, svart sektor är enorm, ta bara det ofantliga slöseriet med olympiaden.

Grekland hör helt enkelt inte hemma inom EU.