måndag 29 december 2014

”Arbetarklassen bör sluta vara avundsjuk på de rika”

Miljontals arbetslösa reser varje år till länder i Asien och Mellanöstern för att få arbete i hushåll och tjäna pengar till skolgång för sina barn, betala vård för sjukliga föräldrar eller ta sig ur skuldträsk.


Bakom artikeln står den erfarna journalisten Karen Emmons och den världskände fotografen Steve McCurry, baserade i Asien. De ville ta reda på vad som hände hushållsarbetarna, höra deras historier och möta deras blickar.

Det är ruskiga öden som beskrivs. Till exempel den som Hyriatin, 35, berättar om sig själv.
"Jag lämnade min lilla dotter i Indonesien för att jobba som tjänsteflicka i Saudiarabien och få pengar till hennes skolgång. Jag jobbade hos en familj med nio barn. Mamman slog mig ofta i huvudet med olika föremål och förolämpade mig hela tiden. Jag började se suddigt av alla slagen.
Jag sov i en matkällare och jobbade nästan dygnet runt. Ofta fick jag laga mat till barnen mitt i natten. En gång somnade jag efter att barnen ätit på natten, och mamman hällde isvatten på mig för att jag inte diskat tallrikarna.
De nio barnens skoluniformer måste tvättas för hand varje dag. En gång, när jag stod och tvättade klockan tre på natten, kom mamman med babyns blöja full med bajs. Hon gnuggade in bajset i mitt ansikte, rasande för att jag inte bytt blöja. Sedan fick jag stå kvar och tvätta uniformerna med bajset i ansiktet medan hon slog mig med en stålvajer. Senare slog hon mig i huvudet med ett vattenrör. Efter det blev jag blind. Nu är jag tillbaka i Indonesien, men kan inte jobba eftersom jag förlorat synen."

Av någon konstig anledning drar jag mig till minnes en intervju i The Australian Business Review i augusti 2012. Det är världens rikaste kvinna Gina Rinehart som uttalar sig om de fattiga.

Hon tycker att arbetarklassen ska sluta vara avundsjuk på de rika:
"Sitt inte bara där och klaga, gör något åt saken och tjäna dina egna pengar i stället".
"Ägna mindre tid åt att supa, röka och mer tid åt att jobba", säger hon.
"Bli en av de som jobbar hårt, investerar och bygger och samtidigt skapar jobb och möjligheter för andra."

Med sina 213 miljarder kronor i maj 2012 utnämndes hon till världens rikaste kvinna av affärstidningen BRW.
Det mesta av sin förmögenhet har hon ärvt.

Intervjun med Gina Rinehart är återgiven i Aftonbladet 20/82012


4 kommentarer:

Leif sa...

Vad är egentligen din konklusion? Det som framgår tydligt är en rasistisk och vidrig människosyn hos den Saudiarabiska hustrun i artikeln du refererar till.

Menar du att man ska vara nöjd med vad man har bara för att man har mindre bemedlade föräldrar. Dylik inställning "var nöjd med vad du har" är det som makten har använt för att förtrycka den stora massan sedan urminnes tider.

Var nöjd om du vill men jag kommer aldrig att vara förnöjsam pga min bakgrund utan kommer alltid att sikta mot toppen.

Mario Matteoni sa...

Grattis Leif!
Du har lyckats missuppfatta min poäng med hundra procent!

Jonny sa...

Så beslagta värdens rikaste kvinnas pengar och dela ut den på låt säga 5 miljarder fattiga då. Det blir mindre än en femtilapp per person.

Vad har du då uppnått ?

Kanske bättre att istället just "Bli en av de som jobbar hårt, investerar och bygger och samtidigt skapar jobb och möjligheter för andra."

Mario Matteoni sa...

Jisses!