tisdag 2 december 2014

Valresultatets paradoxer

I 97 år har socialdemokrater haft ett obrutet maktinnehav i Eskilstunas kommun. 
Under flera mandatperioder har dock S tvingats regera med att MP och V för att bilda majoritet.
I årets val splittrades makten ytterligare genom att väljarna röstade in SD i kommunfullmäktige.
Resultatet blev att de rödgröna endast fick ett mandats övervikt – 40 mot oppositionens 39.

Men det enda mandatet försvann plötsligt, bara två månader efter valet, då socialdemokraten Aza Safari för en vecka sedan lämnade partiet för att bli politisk vilde.
I media förklarade Safari sitt avhopp att han kände sig illa behandlad av partiet för att han inte fått de poster han velat ha och nu ville hämnas på partiet.
Aza Safari fick därmed en vågmästarställning där han ensam skulle kunna dirigera besluten dit han ville.

En sådan situation måste naturligtvis till varje pris undvikas.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson och socialdemokraterna visade att de i första hand tänker på Eskilstuna kommuns bästa genom att öppna för ett samarbete med Moderaterna för att få en trygg majoritet i fullmäktige. 
Om detta stämmer kommer ett sådant samarbete innehålla många motsättningar men ingen annan konstellation skulle kunna ge den stabilitet som krävs.
S har 27 mandat efter avhoppet. För en majoritet krävs alltså ytterligare 13. V och Mp har bara tolv mandat tillsammans. Centern, Folkpartiet och KD har sammanlagt 9.
Med moderaternas 17 mandat uppnås majoritet utan att det blir för många stridande viljor i kommunstyrelsen.

De ideologiska motsättningarna får stå tillbaka för den politiska majoritet som krävs för att fortsätta att utveckla och bygga Eskilstuna.

Väljarna har naturligtvis inte kunnat räkna med dessa konsekvenser men har ändå fått som de velat. Eller vad de förtjänar.4 kommentarer:

Jonny sa...

"I 97 år har socialdemokrater haft ett obrutet maktinnehav i Eskilstunas kommun. "

Man kan bara skaka på axlarna, enpartisystem inom demokratins ramverk. Obehagligt värre.

Mario Matteoni sa...

Bäste Jonny.
Det är inte samma sossar som styrt i 97 år.
Både partiet, medlemmarna och väljarna har förändrats.
Och det är väljarna som valt sina styrande i demokratiska val.
Sossarna har varje val givit väljarna chans att välja ett annat styre. Men de har inte tagit chansen.
Att tala om enpartisystem är både okunnigt och korkat.

Jonny sa...

Bäste Mario.

Jag har bott i kommuner som styrts just så här.

Den "starke" mannen (oftast från S) har regerat självsvådligt i årtionden. När denne avgått pga hög ålder har en ny S-kronprins trätt vid och fortsatt i samma stil.

Den partikultur som uppstår i dessa inavlade politiska sfärer är vedervärdiga. Kommunen behandlas som dessa personers personliga egendom/leksak.

I praktiken är det tyvärr ett enpartisystem inom ramen för demokrati, att väljare valt detta förändrar inte sakers tillstånd.

Det är helt enkelt improdukt, osunt och har lett till korruption.

I en del kommuner odlas de korrupta banden vidare mellan de två stora (S/M eller S/C) där man ger varandra förmåner för att stilla oppositionens styrka.


För att svara på dina invektiv riktade till mig.

Att vara socialist, kommunist, fascist , nazist eller religiös fundamentalist ter sig för mig rätt korkat, hundra år (eller mer i en del fall) av idiotiska samhällsexperiment borde gett den med någorlunda normal hjärnkapacitet insikt i vad det oundvikligen leder till.

Mario Matteoni sa...

PS.
Mitt inlägg skrevs innan förhandlingarna med övriga partier inletts. Resultatet av den förhandlingsomgång som kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson inledde blev att Socialdemokrater, moderater och centern delar på styret i Eskilstuna.