måndag 15 september 2014

Lövfen är rätt man

Valresultatet kommer att så småningom påverka och förändra samtliga partiers inre.
”De Nya Moderaterna” kommer att tappa till de gamla inom partiet på grund av misslyckandet i valet. ”Det nya arbetarpartiet” blir åter ett parti för de välbeställda.
Alliansens förhållande mellan de fyra ingående partierna kommer att förändras. Moderaternas ledande ställning kommer att ifrågasättas av de övriga.

Inom samtliga borgerliga partier kommer de dogmatiska nyliberalerna att få maka på sig för mer socialliberala krafter.

Beröringsskräcken till de vinnande Sverigedemokraterna tvingar samtliga övriga partier till en blocköverskridande politik.
Vänsterpartiets – ingavinsterpartiet – kommer att inse att politik är svårare än att vilja. Nu måste partiet kompromissa om sina radikala förslag.

Dessa förändringar inom partierna kommer så småningom att omskapa hela det politiska landskapet.Det kan ta tid men det kommer.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsställning tvingas att både räkna med Vänsterpartiets stöd samtidigt som regeringen, för att kunna regera, måste samarbeta med Centerpartiet och Folkpartiet vilket ytterligare kommer att stärka de socialliberala krafterna inom dessa partier.

Löfven är rätt man att manövrera i detta förändrade landskap.
När det gäller Sverigedemokraterna har de etablerade partierna, och inte minst vänstern, en skuld i det främlingsfientliga partiets framgång. Att inte ta debatten om flyktingmottagningen utan i stället bara vända SD ryggen har varit en kontraproduktiv taktik. Rasismstämpeln fastnar inte på partiet som inte är rasistiskt utan är främlingsfientligt.

Många av de väljare som på själva valdagen står och tvekar om vilken valsedel de ska ta ser SD som ett mobboffer, precis som de själva i samhället. Det är inte den bildade välmående medelklassen med klara politiska uppfattningar som röstar på SD. Sverigedemokraterna tar röster i områden där arbetslösheten, fattigdomen och utanförskapet är stor.


DN
Expressen


 

 

Inga kommentarer: