onsdag 20 november 2013

Vad kostar mest - invandring eller skattesmitning?


Jag har en granne, vi är goda vänner, som bestämt hävdar att vi i Sverige skulle ha råd med en god välfärd om vi inte tvingades att betala för en massa invandrare.
På senare tid har jag som motargument – utan att veta varken det ena eller andra - hävdat att svenska skattesmitare kostar oss skattebetalare betydligt mer, och att grannen borde ge sig på skattesmitarna i stället för stackars flyktingar.
Jag måste nu ta reda på hur det egentligen förhåller sig genom att söka fakta på nätet.

Veckans Affärer har en artikel om de tio största skattesmitarna.
Största skattesmitaren är Berth Milton som sysslar med en så samhällsnyttig verksamhet som porr. Han ensam är skyldig oss skattebetalare 933 miljoner kronor. Sveriges tio mest skuldsatta personer är skyldiga 4 miljarder kronor. De 30 mest skuldsatta är sammanlagt skyldiga drygt 6,6 miljarder kronor. Huvuddelen är skatteskulder, kommenterar Dagens Industri 2013-11-05


Till detta kommer den skattesmittning som kalla skatteplanering. Här är det stora bolag t.ex. Wallenbergarnas Investor, riskkapitaliser och multinationella företag som agerar.

Denna näringslivets skatteplanering har blivit alltmer ifrågasatt. Nyligen gick miljardären Gustaf Douglas ut och kritiserade riskkapitalbolagens metoder för att undvika bolagsskatt
Enligt Skatteverkets bedömning försvinner varje år minst 46 miljarder kronor i skatt som borde ha betalats på internationella transaktioner.

Men det är skillnad mellan skattsmitning och skattefusk. Det allmänna skattefusket – som småföretagare och vi enskilda sysslar med - kostar enligt Skatteverket 133 miljarder per år.


Vad kostar då invandringen totalt de svenska skattebetalarna? Här finns inte mycket information på nätet.
Och det är omöjligt att få veta vad flyktingmottagningen kostar i relation till invandringen.
En som har forskat kring vad invandringen har kostat Sverige är Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid Växjö universitet.

Sedan sjuttiotalet har han forskat om invandrarnas ställning på arbetsmarknaden, hur den har förändrats över tid samt hur den offentliga sektorn har fördelat kostnaden mellan infödda och invandrare.
Invandrarnas ålderssammansättning och det faktum att de inte får jobb gör att en kostnad för de infödda i form av skatter och socialförsäkringsavgifter. Den mellanskillnaden på årsbasis är cirka 40 miljarder kronor.
Även barn till invandrare, det vill säga andra generationen finns med i statistiken.

Många frågor återstår att besvara.
På min vårdcentral i Eskilstuna är alla läkare födda utomlands. Räknas de in som kostnad? Om detta finns inga uppgifter.
Vad kostar infödda svenskar om man räknar på samma sätt som för invandrare?
Jag har vuxit upp med invandrare från Italien. Ingen grupp i samhället som jag vet har arbetat så hårt och så mycket som de. De bidrog till att bygga det svenska samhället. Vad kostade de? Hur mycket bidrog de med?

Men siffror och pengar är inte de enda värdena i samhället.
Medan skattesmitning är en asocial handling är flyktingmottagning en humanitär handling.
Vanlig mänsklighet säger oss att vi bör ta emot dem som flyr undan krig, katastrofer och arbetslöshet. Men ska vi acceptera skattesmitarnas stöld av skattemedel?
3 kommentarer:

Jonny sa...

Arbetslöshet svenskar 15-74 år: 6.4%
Arbetslöshet utlandsfödda : 15.9%
Arbetslöshet födda i Afrika : 28.8%
Andel i gruppen långtidsarbetslösa som är utlandsfödda : 43%
Andel i gruppen som uppbär ”socialbidrag” som är utlandsfödda : 60%

Att blunda för dessa fakta som man gjort under decennier när trenderna varit tydliga har gett oreparerbara skador på det svenska välståndet.

Antalet med ”socialbidrag” har minskat men totalkostnaderna har ökat.

Sverige behöver STÖRRE invandring av välutbildade.
Sverige har ingen arbetsmarknad för de mängder av människor vi nu tar emot med mycket låg utbildning eller ingen utbildning alls.
Det torde stå rätt klart för de flesta att det finns ett oerhört stort problem med både den totala storleken på invandring och hur gruppen ser ut utbildningsmässigt.

Referens :
Assar Lindbeck om problemen med vår arbetslöshet/invandring
http://www.youtube.com/watch?v=TOZVXQ2ojBA
http://www.youtube.com/watch?v=lBFDAbb0jx0

Jonny sa...

PS - Jag såg en rapport som redovisade att inte ens arbetskraftsinvandringen på 60-talet var lönsam för Sverige i det långa loppet ... !

Anonym sa...

Du besvarar ju din egen fråga här. Eftersom flyktingmottagningen sker av humanitära skäl så spelar det ingen roll vad den kostar tycks du resonera. Då blir ju debatten om invandringens kostnader onödig, precis som du påpekar. Grattis till helgarderingen! Du kan aldrig förlora ett resonemang med den vattentäta retoriken.

// Jan