Avtalsrörelsen, den reglerade och tuktade formen av ”klasskamp”, har dragit i gång.
Kapitalets företrädare mobiliserar och utmanar löntagarna i en debattartikel i daqgens DN.
”En facklig huggsexa driven av revanschlystnad leder bara till höga nominella löneökningar som inte blir något värda eftersom de driver upp inflation och räntor. Detta vore förödande och ett svek mot dem som står utanför arbetsmarknaden, skriver företrädare för Sveriges arbetsgivare.
Det skulle vara förödande om de fackliga företrädarna ser avtalen 2010 som en parentes och baserar kraven 2011 och 2012 på ett revanschtänkande som bottnar i bristande realism i kraven i förra avtalsrörelsen.
Det vore ett grundligt svek mot de grupper som ännu står utanför arbetsmarknaden och som, för att komma ut i solen, behöver en fortsatt jobbtillväxt skapad av en stark ekonomisk tillväxt.”
Det skriver företrädare för de stora arbetsgivareförbunden samt Christer Ågren vice vd Svenskt Näringsliv.
Oron för att löntagarna ska fördärva hela den svenska ekonomin genom ohemula lönekrav kanske skulle ha klingat mindre falskt om arbetsgivarnas företrädare tidigare hade varnat för konsekvenserna av direktörernas bonusar, pensioner och fallskärmar.
Är det bara direktörer som gör ett bättre jobb om de får högre ersättning? Gäller inte löneincitamentet för löntagare?
Veckans Affärer
fredag 15 april 2011
Direktörerna vs löntagarna, årets match
Etiketter:
Arbetsgivareförbund,
avtal,
avtalsrörelse,
Direktörer,
kapitalägare,
klasskamp,
löntagare,
Svenskt Näringsliv
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Tack för en bra skrivning.
Nä, vi "arbetare" skall bara jobba för att vi tycker det är så j...kla roligt! Det märkliga är att arbetsgivarna ställer att högre krav på teknisk utbildning och kunnande av så mycket mer än vad själva arbetsuppgiften består av. Du skall förutom att skruva ihop en maskin kunna hantera det administriva kring byggandet, söka i databasen efter information, mata in information. I mitt fall har jag även en viss kundkontakt då jag installerar anläggningen hos kund. Ofta när man är där och skall installera stöter man på problem som vi inte varit informerade om innan. Dessa problem måste lösas på något sätt, vilket då är upp till oss! Tiden är begränsad, anläggningen skall vara i drift ett visst datum.
Kort sagt: Många industriarbeten idag innebär så mycket mer än vad det gjorde några år tillbaka. Det läggs ett mycket större ansvar på den enskilde arbetaren idag, inget fel i det! Vi är oftast mycket kapabla att axla det ansvaret! Det tragiska är att arbetsgivaren inte vill betala för det!
Skicka en kommentar