måndag 11 april 2011

Riskkapitalisterna snuvar skattebetalarna – med dina pengar

En granskning som Skatteverket utfört, som Dagens Industri tagit del av, visar att endast två av 25 riskkapitalägda koncerner betalde svensk bolagsskatt under perioden 2005 till 2009.
Enligt Skattevekrets interna beräkningar förlorar staten årligen tio miljarder årligen i skatteinkomster på grund av reglerna.
Det är lika mycket som staten satsades på vägar och järnvägar i 2008 års statsbudget.

Riskkapitalbolagens ledningar plockar dessutom ut bonusar till långt mer fördelaktiga skattesatser än vad börsbolagens ledningar kan göra.
Genom att låta riskkapitalbolagens ledningar köpa in sig i privata riskkapitalfonder betalas bara 25 procent kapitalskatt på vinsten istället för 55-procentig inkomstskatt.
Genom ett sådant upplägg har svenska riskkapitalbolag undgått sociala avgifter och skatter på upp mot fem miljarder kronor, enligt DI.

Riskkapitalisterna kan alltid säga att de inte har gjort något olagligt. Vilket stämmer.
De kan påstå att det är deras egna pengar det handlar om, vilket däremot är en fet lögn.
För det första bör de undanhållna miljarderna ha tillfallit skattebetalarna. Det är skattebetalarna riskkapitalisterna snuvar, lagligt eller olagligt.
För det andra är de kapital som riskkapitalisterna förvaltar skapade i arbetet och produktionen, inte av riskkapitalisterna själva.
Riskkapitalister riskerar aldrig sina egna pengar men däremot sådana pengar som andra har disponerat i banker och andra sparformer.
Att riskkapitalisterna själva skapat sitt kapital och det därför tillhör dem är en myt som är en av vår tids stora vidskepelser.

Det är den vidskepelsen socialdemokraterna bör dissekera och gå till attack mot och därmed hävda arbetet värde.

Affärsvälden
GP
Svd
AB
E24

Inga kommentarer: