lördag 23 april 2011

Det är inte synd om företagarna

På femtiotalet, då jag var 21-22 år gammal, krängde jag under något år persienner åt ett företag som kallade sig Denko-Indutrier. Det handlade om att knacka dörr. Vi säljare hade ingen fast lön, bara provision.
Man kan kalla det skitjobb och det var ett tillfälligt påhugg under en tid då det var hur lätt som helst att få jobb.

Sen återgick jag till löntagarjobbet som grovis på byggen. Där hade vi rakt ackord, d.v.s. ingen fast lön bara förskott på ackordet och ev. överskott. Inget skitjobb, men hårt och stundom skitigt.
Därefter var jag löntagare med fast månadslön på olika jobb fram till 1984 då jag blev egen företagare. Det var ett frivilligt val.
Min lön minskade till nästan hälften och arbetstiden blev längre.
Och nu byggde min ersättning åter på prestation.
Men jag vann en frihet och självständighet som ingen löntagare kan få. Den värderade jag faktiskt högre än tryggheten som löntagare.

Sedan 50-talet har villkoren på arbetsmarknaden hårdnat. De ungdomar som idag tvingas ta jobb som telefonackvisitörer kommer inte stanna länge i jobbet. Möjligheterna till avancemang är ytterst små. Uppskattningen från ”kunderna” är mycket begränsad. På så sätt är det ett skitjobb.

Jag vet inte vilka arbetslivserfarenheter Per Gudmundson har då han i sin ledare i dagens SvD refererar till en undersökning som intresseorganisationen ”Företagerna” presenterat.

Man får intryck av att han tycker att det är synd om företagare, att de är orättvist behandlade jämfört med löntagare.
” Företagaren arbetar cirka 2000 timmar per år, medan en genomsnittlig anställd jobbar 1600 timmar. Räknar man bort deltidsanställningar – men inte deltidsföretagare – arbetar den genomsnittlige egenföretagaren ändå 13 procent mer än löntagaren. Arbetstiden för en genomsnittlig företagare är med andra ord i grova drag som löntagarens – fast utan semester.” heter det i ledaren.
De flesta egna företagare sliter därför att de föredrar det framför att vara löntagare eller arbetslösa. Så enkelt är det.
Gudmundson vill öka företagarnas vinster genom skattelättnader.
För de flesta egna företagare räcker vinsterna i det egna företaget om överskottet täcker utgifter för löpande kostnader, löner, sociala avgifter och nödvändiga investeringar.
Gör de inte det kanske satsningen är fel och inte passar marknaden.

Och det är inte svårare att vara egen företagare än att vara löntagare. Det är svårt på olika sätt.
Jag upplevde aldrig att det var krångligt att starta eller driva företaget. Det svåra var faktiskt att lägga ner det.

Det maniska och stereotypa gnället från SvD:s ledarsida om företagarnas taskiga villkor tycks mest vara betingat av ideologisk dogmatism än av egna erfarenheter och kunskaper.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Först och främst glad påsk!
Just vad gäller företagare filurar jag en hel del när det gäller småföretag och medelstora vad jag själv skulle uppleva som en "hjälp" att både vara företagare som jag är,samtidigt människa med behov av nån form av ledig tid.Semester? Japp en gång för sex år sedan hade jag två hela underbara veckor.Det är svåra frågor för jag avskyr vad högern gjort med ex sjukförsäkringen och för mig är det uteslutet att ta emot någon i ex fas tre.
Vi har en anställd vars rättigheter jag försvarar och som jag hoppas kunna behålla,särskilt i dessa dagar.Så det är en utmaning tänka ut vad som skulle vara en lättnad,som inte skadar andra.
Visst är det så.som du skriver att man blir företagare för man väljer det,förut valde jag anställning,båda formerna har för och nackdelar.En sak vet jag att nästan samtliga småföretagare kring mig inte gillar vad som hänt i Sverige sista tiden.Men det här är en intressant fråga.Mia

Jämten sa...

Gudmundson är nog inte mycket att ta som utgångspunkt för en diskussion om småföretagares förutsättningar. Han tillhör nog de mest mörkblå på Svd:s ledarsida - och det vill ju inte säga litet. Jag är själv småföretagare och har tidigare varit anställd både inom statlig och privat verksamhet. Att vi småföretagare tar ut relativt litet lön hänger rätt mycket ihop med att många utgifter hänger ihop med den verksamhet man bedriver och därför bara syns i företagets resultaträkning. Men det ska man ju inte begära att en sån som Gudmundson ska förstå - han har nog aldrig varit i närheten av egen företagsverksamhet!

Moa sa...

Mia :

De flesta småföretagare gillar vad som hänt, jobbskatteavdraget är till stor hjälp även för oss.

Anonym sa...

Moa.Så är det defintivt inte här med företagarna runt mig,där bedömer dom flesta att samhället blivit kallare.
Jag vet inte inte hur stort företag du har.Just för oss har vi inte upplevt nån som helst förbättring.
Det vi ser är att människor far illa idag.Det är verkligen kul göra affärer osv...men ännu roligare om människor som blir sjuka får vettig försäkring.På vilket sätt tycker du att jobbskatteavdraget gynnat dig?
Det jag aldrig varit med om förut men som har hänt vid ett par tillfällen är att kunder frågat om dom får låna pengar av oss,eller att dom vill sälja saker till oss som vi ska försöka sälja vidare.
Det kan vi ju inte men det gör mig ont om alla dom som hamnat så helt utanför.Såhär ska det väl inte vara.Mia

Moa sa...

Mia :

Jag vet inte vilka företagarkretsar du rör dig i men de flesta små företagare verkar som sagt tycka att saker blivit mycket bättre. För första gången på mycket länge kan man se i lönekuvertet att man får en rejäl hacka extra tack vare jobbskatteavdraget. Visst kan det vara kul att vara småföretagare men att även få behålla mer varje månad gör stor skillnad. Precis som vad de anställda anser. Samma med vänner och bekanta.
Men du kanske jobbar inom rörelsens företag och tänker rent politiskt ?

Anonym sa...

O.k Moa tack för svar.
Ja det är klart att jag jobbar inom rörelsen eftersom jag är VD och äger den,men det utesluter inte ett politiskt tänkande på minsta vis.
Ingen tänkande människa är väl förtjust i skatt men det man får för skatten och hur det förvaltas är en helt annan sida av det här obekväma myntet.Jag rör mig i små och medelstora företagskretsar.
Efter att ha läst om ex Erik Videgård
med sin strupcancer som fick gå och jobba med morfin i kroppen och han var långt ifrån frisk.Nej det är inte värt det.Dessutom är jag snopen över alla tusenlappar alla ska ha fått.Jag tycker inte det gjort så stor skillnad att det varit värt det.En av mina anställda ex,som har trubbel med hälsan av och till.Tas det privat sjukvårdsförsäkring där så är ju allt uppätet.Med nedmonterad välfärd bekymrar jag mig en del att hon ska bli krank på allvar,efter allt jag hört och läst.
Vi tänker nog helt motsatt men ha det bra och tack för svar/Mia

Moa sa...

Mia :

De fall som figurerar i pressen är ju bevis på att systemet inte alltid fungerar när man har olika myndigheter inblandade.
Jag har sett den sortens fall i hela mitt vuxna liv, det verkar inte ha med färgen på regeringen att göra.
Trist att höra att du inte uppskattar nästan en extra månadslön per år vilket vi fått, inte bara de anställda utan även vi småföretagare. Själv känner jag mig stärkt och det ger mig och många andra familjer mycket större möjlighet att klara vardagens tillvaro. Du kanske är en sån där riktig höginkomsttagare och då förstår jag att du inte tycker jobbskatteavdraget är mycket
värt för dig.
Sjukvårdsförsäkringen fungerar bra för de anställda, värre är det för oss anställare. Välfärden vi har ska vi vara rädd om, den
fungerar i det stora bra men det kommer alltid att finnas vassa hörn som behåver slipas ner.Där tror jag du oroar dig helt i
onödan.
Tack själv/Moa

Anonym sa...

Ja,där ser man hur olika två företagare upplever situationen.
Men vår vår del ställer vi oss bakom påskuppropet.6 andra företagare i vår omgivning gör likadant.Småföretag med oms upp till ca 5 milj.Även en av dom största mataffärerna i stan la ut protestlistor och dom blev fulltecknade direkt.
Jag tycker att det är förfärligt det som händer dom sjuka.En del fall når pressen.Inom loppet av en vecka kan flera kunder berätta förskräckliga historier.En jättefin och arbetsam kvinna vi hade som kund,nu avliden berättade anhöriga, fick ägna sista tiden åt att tjafsa med f.k.Ingen normalinkomst ens med skatteavdrag kunde rädda henne mot det.
Det finns mycket att säga om småföretagare och deras villkor och mycket som skulle kunna förbättras,men inte på bekostnad av svaga trötta sjuka människor./Mia

Moa sa...

Mia :

Att påstå att problemen är relaterade till vissa skattelättnader är att göra det oerhört lätt för sig.
Då skulle detta ju vara ett nytt
fenomen men det är det ju inte. Man ska definitivt reagera mot de myndigheter som är dåligt
organiserade och som schackrar människor mellan sig. Det finns
hemska exempel men det har det ju som sagt alltid funnits.
Jag kommer ihåg samma rubriker från alla mina yrkesverksamma år. Frågan är hur man ska organisera
berörda myndigheter så att detta problem minimeras. Ingen regering har lyckats fullt ut att få väl fungerande myndigheter. Det hjälper inte med alla skatter i världen , detta är inte i grunden ett resursproblem. Det är i grunden ett organisatoriskt problem.

Anonym sa...

Njae,jag är nog mer inne på det Husmark-Persson sa själv,att dessa indragningar på sjuka med utförsäkringar osv..var för att kunna sänka skatten.
Det har aldrig varit rubriker och berättelser i den omfattning vi har nu,även om myndigheter i alla tider har haft mindre önskvärda fall av allt,alla myndigheter inbegripna.
Maken till ojojojsan har vi faktiskt aldrig sett vad gäller mycket mycket svårt sjuka ex.
Utförsäkran tycker jag inte är bra.
Jag läste just på påskuppropet en läkare som skrev en kommentar att Reinfeldt borde få Nobelpris i medicin som botat alla en viss dag,utan att alls vara medicinskt skolad.
Jag anser kritiken vara relevant.
Men nu kommer vi långt från ämnet,med företagare alltså.
jag respekterar att du ser annorlunda på saken Moa,men min uppfattning i det här är orubblig.
Det har varit för många jag läst om,hört om och talat med.Det är kanon med pengar,en god energi,men det bara finns sånt som inte går att sälja och köpa som är värt ännu mer.Iallafall för mig.
Så när jag grubblar på företagsfrågor ser det ut på ett annat vis.Mia

Moa sa...

Mia :

Nja, socialförsäkringarna var och fortsätter att vara
överfinansierade. De drar in mer
pengar till staten än vad som behövs.Jo, det har alltid
förekommit den här sortens
skriverier som beskriver hur
människor fastnar i myndigheternas klor och hamnar mellan stolarna i olika konkurrerande myndigheter. Jag kommer ihåg att det var
"läkaruppror" så sent som under Göran Perssons tidigare regering och går man bakåt i tiden ser man samma mönster. Numera är
tidningarna och media duktigare på att tjäna lösnummer än man var
förut, det är väl en liten skillnad, men tidningarnas och medias intresse är samtidigt av en snabbare övergående art.Detta är en organisatorisk fråga som sagt. Utförsäkring är givetvis dåligt, men det det skedde ju för många fler under förra S-regeringen i form av förtidspensioneringarna.
Tyckte du det var ett bra alternativ ? Skulle Reinfeldt få nobelpris i medicin tycker du ? Ja, det svenska folket verkar må mycket bättre både hälsomässigt och ekonomiskt numera så kanske ett kombinerat medicin/ekonomi pris då.Att ha en orubblig uppfattning kan tyda på en viss enögdhet. Det är aldrig bra i politiska frågor. Vanliga arbetande familjers ekonomiska vardag har i decennier blivit sämre och sämre. Nu har regeringen gett dem en rejäl boost att få mer oberoende, inflytande och kontroll över sin ekonomiska vardag. Det är ovärderligt. Skatter för arbete behöver sänkas mer och ge de som arbetar ännu större grad av frihet i sin vardag. Det offentligas behov av skatter verkar fyllas ändå, moder Svea tar ju in mer skatter än någonsin totalt sett.

Anonym sa...

http://djingis.blogspot.com/2011/04/farsen-fas3-vittnesmal.html
Ett annat vittnesmål från radion värt att beakta.
Nej det är inte en organisatorisk fråga.
Det är inte f.k själva som hittat på lagar om utförsäkring efter ett visst antal dagar.
Nu ska jag ägan energis åt dom demonstrationer som är i staden mot utförsäkringar.
Visst saker försämrades under GP:s tid i sjukförsäkringen,men inte på det här viset,nu är det värre än nånsin och det är definitivt inte ett argument att sluta bry sig om orättvisor.
Som du Moa tvistade till mina ord där undrar jag om du har frisersalong för dom som inget ser och försöker tala om hur snyggt allt blev när det inte alls blev det.Det blev inte alls så bra det här med sårbnara människors rättigheter.Nej.läkaren tyckte givetvis inte på allvar att Reinfeldt skulle ha nobelpris och det vet ju du också.Läkaren tyckte att det är direkt farligt när ickemedicinskt kunniga sätter sig till doms över sjuka.
Det vet ju du också och nu har jag tröttnat på din arrogans i det här ämnet.Vi tycker inte lika och inga ord i världen får mig att inte se verkligheten för dom här människorna för vad den är./Mia

Anonym sa...

sorry,ägna energi ska det stå.Mia

Moa sa...

Mia :

Eftersom samma saker hände tidigare under s-regeringen ser jag inte att din förenklade förklaringsmodell fungerar.
Du har inte på något vis kunnat visa att det finns fog för din ståndpunkt.Givetvis är det en organisatorisk fråga. Jag antar att du stred hårt mot de massiva förtidspensioneringar som skedde under socialdemokraterna och den klappjakt som bedrevs då. Jag antar att du under S-regeringens tider var lika aktiv och kämpade mot de uppenbara fel och övergrepp som myndigheterna begick mot till exempel svårt cancersjuka etc. För det är väl inte som så att du drivs av en enögd politisk syn på saker och ting ? Du verkar vilja förminska de problem som fanns under förra S-regeringen som ju var mångdubbelt värre om man även tar in hanteringen av långtidsarbetslösa och de extrema utskrivningarna till förtidspension. Gå du ut i värmen och och glöm bort alla de där tiotusentals individerna som dina favoriter inom socialdemokratin drev ut i glömskan till en tillvaro utan hopp om att få delta i samhället, till en isolerad tillvaro. Hoppas du sover gott !

Anonym sa...

Japp,vi är på väg ut i värmen och till den demonstration som äger rum för dom sjuka.
Absolut,jag kommer att sova gott.
Nej,utförsäkringar har inte pågått på det här viset förut.Spela roll vad som hänt under vilken vad.
Det är här och nu som vi ska göra något åt det.
Annars kan vi ju låtsas som ingenting.
Men det gör vi ju inte.Det är tusentals och åter tusentals som kommer att demonstrera.Bra va?

Moa sa...

Mia :

Jo, det var mycket fler individer som drabbades tidigare. Det intressanta är ju att analysera vad som är fel så att man kan korrigera felet. Annars sitter man bara och gör fel beslut och häller ut resurser till ingen nytta och skapar andra problem. De lösningar som du och oppositionen kommer med är ju inte lösningar eftersom exakt samma felaktiga myndighetsbeslut togs även tidigare med svårt sjuka inblandade. Du verkar driven av en politisk agenda snarare än av ett intresse att lösa ett problem. Det hjälper ingen, tvärtom har ju historien visat att den gamla politiken gav samma problem plus att den panikartade klappjakten på att förpassa tiotusentals människor till livslångt leverne i ett utanförskap skapade massor med andra mänskliga tragedier. Demonstrera på du, du som inte vill lösa ett problem utan bara försöka vinna en tillfällig politisk poäng genom att dra en slöja över verkligheten och maskera de grundläggande organisatoriska problemen. Inget konstruktivt alls.

Anonym sa...

Japp,det är precis vad jag varit och gjort.Ännu fler berättelser.
Nej,det här är regeringens ansvar.
Nu får du fortsätta skriva dina små blå anekdoter för dig själv,för Mario skrev om företagare.Jag tycker frågan är intressant.
En sista grej bara,du kan stoppa upp det där med politiska poäng nånstans,det här handlar om att stå vid dom sjukas sida.Men jag vet att det överstiger din fattningsförmåga.
Så dra nu din blå litania igen,men det var ingen på mötet som skulle varit intresserad och det är inte jag heller.
Stoppa utförsäkringarna!
Det är att lösa problemet!

Moa sa...

Mia :

Nej, du är verkligen inte intresserad av att diskutera problemets orsak och lösning, det märker jag. Likt en tjur ser du bara rött och stångas vidare. Allt mer ilsken. Att den röda politiken gav ett ännu sämre utfall och ännu fler drabbade människor, det rycker du arrogant på axlarna för. Du tänker partipolitiskt utan att ta hänsyn till verkligheten, måhända är du politiskt aktiv i ett parti på vänsterkanten ? Du svarade aldrig om du stod på de tiotusentals sida som schackrades bort under S-regeringen. Du svarade aldrig på frågan hur det kunde komma sig att exakt samma saker hände enskilda individer under S-regeringens dagar med dess regler och lagar. Du vägrar att se problemets orsak. Du vägrar att se organisatoriska felaktigheter. En mycket märklig men typisk inställning på den som går genom livet med partifärgade solglasögon. Du har inte en lösning på problemet, du är en del av problemet ser det ut som...

Anonym sa...

Nej men se vad har vi här då,alliansens egen lilla tryckfelsnisse som svävar i det blå.
Försöker släppa sina små blå dunster.
Fräsande och väsande och sur o putt över att vi är så oändligt många som står på dom sjukas sida.Önskar att det ska bli tyst om dom sjuka?
Kommer med ovidkommande frågor och låter i största allmänhet som det vore en rättegång där denna lilla blå nickedocka ska agera förhörsledare.Oavsett hur ils det blå krypet här blir så fortsätter vi att backa dom sjuka,fortsätter,fortsätter,fortsätter.
Mia

Moa sa...

Mia :

Du står svarslös och det enda du backar upp är som sagt ett sämre politiskt alternativ (S) som har dåligt track-record vad gäller denna fråga och så mycket annat.
Istället för att vara intresserad av en verklig lösning (som torde intressera alla oavsett infärgad partifärg) så är du fastlåst i ditt politiska ställningskrig verkar det som.

Anonym sa...

Moa.Vad genomskinligt blå du är.
Du är den som står svarslös,vi andra som demonstrerar för dom sjuka sover gott om natten.
Det verkar oerhört viktigt för dig att S inte ska engagera sig i frågan.Ditt problem,inte mitt.

Moa sa...

Mia :

Som företagare är jag varken blå eller röd. Jag har inte tid att leka meningslösa ställningskrig. Jag ar van att identifiera problem, analysera dem och finna lämpliga lösningar. Jag skulle önska att politiker av alla dess kulörer kunde göra detsamma och strunta i sina egna roller och positioner. Nu är ju tyvärr de med politisk vridning, till vilka du verkar höra i mycket hög grad så fastlåsta i en enda sak, i att se saker så enkelriktat och med politiska läsglasögon som fördunklar verkligheten. Du lever i en självförnekelse där ett förlovat och gudomligt parti är bra och bara gör väl och alla andra är dåliga. Oavsett hur historiens verklighet har varit så blundar du och danar om din bild till något annat. Rätt komiskt egentligen, fast tragikomiskt är väl mer korrekt.

Anonym sa...

Jag tycker att det verkar som du har all tid att "leka ställninsgkrig"
Eftersom du återkommer oavbrutet.
Det är S som driver dom här frågorna och kritiken har bara börjat.Tänk vad fint det vore om du la ner lite av ditt engagemang på att stå upp för dom sjuka.Men din blå enögdhet är transparant.
ja se tänk sig vilken hacka alliansen gjort på "det sovande folket" .Det är regeringens ansvar vad som hänt och det finns inget dom kan göra för att svära sig fria från det dom gjort mot sjuka.

Moa sa...

Mia :

S vill alltså tillbaka till sin misslyckade politik man bedrivit tidigare där samma sak hände men för fler individer om man betänker vad som hände de enorma mängder stackare som tvingades ut i förtidspension för att putsa statistiken. Du menar att S intet lärt av sina misstag ? Och du menar att S inte kan svära sig fria från det dom gjort mot sjuka, handikappade arbetslösa, arbetande, pensionärer och unga !