fredag 20 augusti 2010

Kan (s) vinna val på arbetslinjen?

Inför årets val ställer alla partier upp på arbetslinjen.
Arbetslinjen betyder att alla som kan arbeta bör arbeta, både för samhällsekonomins skull och för den enskilda människans välfärd.
Samhället ska alltså se till att det finns arbete att söka för de medborgare som saknar jobb.
I valpropagandan före valet 2006 sumpade socialdemokraterna denna för arbetarrörelsen grundläggande fråga för att i stället koncentrera sig på det sociala skyddsnätet.
Det framställde motståndarna lätt som att sossarna satte bidrag före arbete.
Vi var flera som tidigt varnade för att på detta sätt öppna garden för moderaterna men valstrategerna och Göran Persson lyssnade inte på oss. Så gick det som det gick.
Nu har moderaterna offensiven i arbetslinjen och socialdemokraterna har bara parerat och duckat så gott det gått.
Jag har väntat på en motoffensiv från partiet men den tycks vänta på sig eller vara för lamt.
Det vore annars lätt att betona skillnaden i synen på arbetet mellan de borgerliga och arbetarrörelsen.
I grova drag betonar de borgerliga en arbetslinje som, kort och gott, innebär att alla ska arbeta.
Punkt slut. Om arbetets innehåll, tryggheten i arbetet och arbetsmiljön säger de ingenting. I själva verket har de redan, under mandatperioden avsevärt försämrat både arbetsmiljö och tryggheten i jobbet. Folkpartiet och centern vill försämra ytterligare.

En vänsterlinje borde kunna förmedla budskapet att ”gärna ett arbete men ett bra arbete, inte vilket skitjobb som helst”.
Löntagarens trygghet bör gå före arbetsgivarens rätt att avskeda folk efter behag. Arbetsmiljön, i vilken löntagaren befinner sig halva sin vakna tid, är en av löntagarnas viktigaste frågor. Alla bör ha rätt till ett fritt, utvecklande arbete utan risk för skador och men.

DN
SvD
DN
AB

Inga kommentarer: