söndag 24 januari 2010

Smart drag av alliansen

I veckan sa Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann att partiet är berett att lagstifta om kvotering i företagsstyrelser om inte näringslivet fördubblar antalet kvinnliga styrelseledamöter till 2014.
”Schlingmann gör en Margareta Winberg” säger Centerpartiet och tar starkt avstånd från idén för att kvotering strider mot liberala principer.

Det kan se ut som om frågan splittrar alliansen. Men vill man vara en smula konspiratorisk kan utspelet tolkas som väl genomtänkt och arrangerat i samförstånd mellan allianspartierna.
Strategin skulle kunna se ut ungefär så här:
Med sitt förslag attraherar moderaterna, det nya arbetarpartiet, de väljare som vill införa kvotering i näringslivet. Många av dessa är presumtiva alliansväljare, som tvekar mellan blocken.
Alliansens framgång är avhängigt att alla de fyra partierna klarar 4-procentspärren.
Centern är därvid en av de svaga länkarna. Partiet behöver hjälp med att komma över spärren och får därför agera arg opponent mot moderatförslaget. På så sätt kan Centern få röster från de borgerliga väljare som stöts bort av moderaternas förslag. Rösterna blir därmed kvar inom alliansfamiljen.
Efter valet tar moderaterna tillbaka sitt förslag eller glömmer bort det.
Smart.
Södermanlands Nyheter
E24
SvD
Expressen
SvD

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Festligt, jag funderade i precis samma banor.

Mario Matteoni sa...

Då kanske det ligger nåt i det.

Kerstin sa...

Om inte annat så gäller det ju att inför valet ringa in alla, både dem som vill ha kvotering och dem som inte vill ha sådan. Dessutom behöver ju inte regeringen kvotera, om den, vilket Gud förbjude blir kvar, när man formulerar sig som man gör.
Schlingemans kommentar var ju i grunden ett till intet förpliktigande uttalande.