torsdag 21 januari 2010

Mona Sahlin är inte kommunist!

En lustig detalj i gårdagens partiledardebatt var då Mona Sahlin sammanfattade socialdemokraternas politik med ett marxcitat:
”Av var och en efter förmåga till var och en efter behov.”
Frasen myntades av Karl Marx i hans kritik av det s.k. Gothaprogrammet 1875.
Marx menade att denna princip kunde gälla bara sedan det utopiska kommunistiska samhället blivit verklighet.
”I en högre fas av det kommunistiska samhället – när individernas förslavande underordnande under arbetsfördelningen försvunnit och därmed också motsättningen mellan andligt och kroppsligt arbete, när arbetet blivit inte blott ett medel för livsuppehälle utan rent av det viktigaste livsbehovet, när jämsides med individernas allsidiga utveckling också produktivkrafterna vuxit och alla den gemensamma kooperativa rikedomens källor flödar ymnigare – först då kan man helt överskrida den borgerliga rättens trånga horisont och samhället kan skriva på sina fanor: Av var och en efter hans förmåga, åt var och en efter hans behov.”
Karl Marx ”Kritik av Gothaprogrammet. Randanmärkningar till Tyska Arbetarpartiets program 1875”

Marx menade uppenbarligen att principen inte kan genomföras i en kapitalistisk samhällsordning oavsett vilket parti som har regeringsmakten.
Att principen inte ens genomförts i något land som kallat sig ”kommunistiskt” eller ”marxistiskt” i vår kapitalistiska värld ger stöd för den uppfattningen.

Mona Sahlin tror nog inte att vi nått en högre fas av det kommunistiska samhället, och inte utgår jag från att Marx alltid hade rätt, men det kan finnas skäl att frita Mona Sahlin från ev. beskyllningar om att vara kommunist.
Liksom Marx syftade hon säkert, med denna vackra målsättning, på en utopisk framtid.

Partiledardebatten i svensk press:
SvD
DN
AB
Expressen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hon är miljöfascist, näatan ännu värre

Inge sa...

Den solidariska politik S stått för i fråga om allmänna trygghetsförsäkringar och välfärdsanordningar är uppbyggda efter principen - till var och en efter behov och betalning efter förmåga. Nu sargas den solidariska politik hårt av återgång till ett system som högern och faktiskt centern pläderat för tidigare t.ex. i ATP-debatten. Grundbidrag d.v.s. en låg ersättning som förutsätter att man själv köper de försäkringar man behöver, vilket som bekant lett till att kommunernas biståndskostnader ökat med många miljarder.

Anonym sa...

De flesta och då speciellt de politikerna till vänster,har mycket större behov än de har förmåga.Och människor i allmänhet likaså.
Och Sahlin är fascist rätt och slätt.
Det är den starkes rätt som skall gälla,den som skriker högst skall få sin vilja fram,i dagens Sverige alltså muslimerna/islamisterna.
Om hon visade den solidaritet som hon PRATAR så mycket om,och gjorde ord till handling,skulle hon bla sluta äta kött.
Men det kommer aldrig att hända har hon sagt "Jag vill ha min biff."
Djuren har ingen röst,så då är det helt ok att föda upp dem i FABRIKER och slakta dem och äta deras lik.
Hoppas hon blir en gris i nästa liv.Och hamnar på någons julbord med ett rött äpple i munnen.

fredrik jansson sa...

Ska man vara noggrann så är det ett citat av den franske socialisten Louis Blanc (som för övrigt skulle kunna kallas protosocialdemokrat) från skriften "Organisation du travail" (Arbetets organisation) som publicerades 1840.

Mario Matteoni sa...

Tack för fotnoten!