fredag 13 februari 2009

Öcalan i fängelse tio år

Ledamöter i EU-parlamentets utskott för utrikesfrågor oroas av den tröga reformprocessen i Turkiet och att förhandlingarna med EU går långsamt. En varaktig lösning på hur befolkningen med kurdiskt ursprung i Turkiet bättre ska integreras i samhället, är något som utskottet efterlyser. Till exempel ska finnas bättre möjligheter att lära sig kurdiska i skolan och att använda språket i det dagliga livet och i offentliga tjänster.

Snart är det 10 år sedan som PKK-ledaren Abdullah Öcalan (f. 4 april 1948) efter flykt– den 15 februari 1999 – lockades i en fälla och tillfångatogs av turkiska säkerhetmän i Nairobi, Kenya. Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) var en kurdisk väpnad organisation som hade som mål att få den turkiska staten att erkänna kurdernas kulturella och politiska rättigheter och att garantera detta genom att fastställa det faktum att kurderna är ett eget folk i den turkiska grundlagen.
Efter gripandet fördes Öcalan till Turkiet och fängelseön Imrali i Marmarasjön, där han sedan satt strängt bevakad. Den 31 maj 1999 inleddes rättegången mot honom och den 29 juni dömdes han till döden genom hängning för högförräderi, separatism och mord.
Efter påtryckningar från framför allt EU avskaffade Turkiet år 2002 dödsstraff i fredstid och Öcalans straff omvandlades till livstids fängelse.

Inga kommentarer: