onsdag 25 februari 2009

Det fjantiga svenska folket

12 av 32 sidor av SvD 24 februari innehöll material om prinsessan Viktorias förlovning. Bröllopet ska stå sommaren 2010.
Svensk Damtidnings redaktör jublar inför utsikterna att öka tidskriftens upplaga. Hundratals tanter står i timmar och huttrar i vinterkylan på Slottsbacken för att få ge förlovningsparet presenter och hyllningar utan att få se skymten av paret.
Ekonomer räknar med att handeln ska generera arbete och miljonrullningar kring bröllopsspektaklet. ”Vi behöver litet glamour och glädje i denna svåra tid”, förklarar royalistiska kommentatorer som nu också ser förlovningen och giftemålet som kungahusets säkrade fortbestånd.

Medierna speglar bara folkets intresse, sägs det.
Hoppas inte svenska folket är så fjantigt som det förefaller i mediernas spegel.

7 kommentarer:

Oscar Peterson sa...

Äh, det är väl kul med ett kungligt bröllop?

Mario Matteonis blogg sa...

Jovisst, det är alltid kul med bröllop och fest. Särskilt för dem som gifter sig, deras anhöriga och ev. gäster. Kul för dem. Men om främmande människor som kommer och kräver betalt av mig, för sin privata fest, kallar jag det maffiametoder.

Och den som vill uppleva ställföreträdande fest och glamour, genom att glo på andras festande, har jag inget emot det men de har ju en hel kändisvärld, TV-såpor, festivaler och andra jippon att drägla över.

Ha det så kul!

Stig-Björn Ljunggren sa...

Trots årtionden av fjanterier så är ändå styvt 80 procent av svenska folket för denna ordning. Fast den är obsolet, en anakronism, ett traditionalistiskt eko från en svunnen tid.
Frågan är om nu folk är så fjantiga i den här frågan om de också är det i fler?
Finns det rörelser, traditioner och ekon från svunnen tid som fortfarande har starkt stöd av folket, trots att dödsklockorna ringt för länge sedan?
Värt att fundera över!

Anonym sa...

De som tror att socialdemokrater är bara de som går i böåställ och tofflor - bör ta sig en funderare.
Göran Persson trodde HAN kunde styra svenska folket, resultetet vet NI !
Och - Partistyrelsen, Riksdagsgruppen och mååånga Arbetarekommuner har slutat lyssna på väljarna - - sådant straffar sig.

Arne

Mario Matteonis blogg sa...

Visst är det värt att tänka på Stig-Björn.
Jag hyste bara en from förhoppning om att svenska folkets fjantighet inte motsvaras av mediebilden.
Beträffande fjantigheten i största allmänhet finns den nog både här och där.
Men kungahuset och dess bröllopsbesvär är väl ett av de få grundlagsfästa och skattesubventionerade. I det fallet är t.ex. USA långt före oss.

Oscar Peterson sa...

Jadu Mario. Vi fjantiga svenskar verkar tycka om vårt kungahus. Bara för att ni upphöjda och genommanliga italienare föredrar en president (eller då och då en fascist) som ledare, innebär inte att det är det bästa valet.

Det du kallar maffiametoder, är resultatet av folkliga, demokratiska val. Ditt eget parti har länge velat avskaffa monarkin (på papperet) för att blidka dig och dina gelikar, men inte mycket har hänt.

"Maffiametoder", "fjantiga". Din debatteknik är skrattretande.

Mario Matteonis blogg sa...

Jadu, Oscar!
Jag har inte sagt att svenskar är fjantiga utan bara hoppats att de inte är lika fjantiga som medierna får det att verka.
Jag är svensk, inte italienare. Och även om jag vore italienare har det inte med saken att göra.
Du Oscar.
I vilka demokratiska val valde vi svenskar nuvarande kungahus?
Om min debatteknik är skrattretande så roar det väl någon. Det är väl bra.