fredag 30 januari 2009

VD behåller sina privilegier

Anders Borg är i Davos och kräver regelverk för VD:ars bonusar.
Samtidigt görs en relativt stor affär i medierna över att företagens VD:ar fryser sina ”löner”. Bortsett från att det inte handlar om löner – ¬ vd i börsbolagen är inga lönearbetare – utan om ersättningar och privilegier, lär VD:arna inte riskera att svälta direkt.

Företaget Ericsson har som bekant haft en svår tid, med en minskad totalavkastning på 19 procent, tuffa besparingsprogram och varsel av anställda.
Men Ericssons vd, Carl-Henric Svanberg, tog i oktober 2008 mitt under finanskrisen, ut 212 miljoner kronor från sitt privata bolag, Carl Henric Svanberg AB, meddelar Dagens Industri.
2007 hade Svanbergs bolag tillgångar värda 223 Mkr och var i princip skuldfritt.
Ericssonchefen är en av de största privata ägarna på börsen. Hans aktier i Ericsson, Assa Abloy och Melker Schörling AB är sammanlagt värda 633 Mkr.
2007 hade Carl-Henric Svanberg AB ränteintäkter på 7,2 miljoner kronor. De utgjorde merparten av resultatet på 9,8 Mkr. Carl-Henric Svanbergs aktier i Assa Abloy är i dag värda 339 Mkr, innehavet i Ericsson skulle inbringa 204 Mkr vid en försäljning, och posten i Melker Schörling AB går loss på drygt 90 Mkr, skriver Dagens Industri.

Det skadar väl inte med regelverk för vd-bonusar och frysta VD-ersättningar. Men detta är bara krafs på ytan. Det ändrar ingenting i näringslivets makthierarki och privilegiesystem och inte mildrar det krisen eller förhindrar kommande kriser.
Och som argument för att även de anställda ska frysa sina löner duger det inte.
Eller borde i vart fall inte göra det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ericsson är ett privat företag som själva skall bestämma över tex VD:s
lön och övriga förmåner.

Slut.

Anonym sa...

Hello. I really think that such sites like yours are very important for self-development for everybody. Thank you for yours work.