I dagens SvD http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2182831.svd efterlyser Birger Schlaug ett parti som ”vågar ifrågasätta det allt mer vulgära konsumtions- och tillväxtsamhälle som socialistiska och borgerliga partier gemensamt skapat.”
Han skriver vidare att
”Vi har, trots alla möjligheter till motsatsen, fastnat i ett ekonomiskt slaveri där ständig jakt på ökande ekonomiska volymer driver bort möjligheten att ta tillvara allt det goda som vi, och tidigare generationer, uppnått.”
Och
”Vi har låtit oss bli infångade i ett tänkande som förlamar vår förmåga att bryta oss loss från det ekonomiska hjul som, enligt rådande norm, måste snurra allt fortare.”
Schlaugs resonemang bygger på att det är idéerna och politiken som skapar de samhällsekonomiska förutsättningarna.
Men konsumtions- och tillväxtsamhället är globalt och har vuxit fram i en historisk process som börjar för många tusen år sedan. Schlaug vill vrida historien långt bakåt.
Problemet är att det är de ekonomiska förutsättningarna som skapar ramarna för politiken.
Det var inte liberalismen som ”uppfann” kapitalismen. Det var när den historiska utvecklingen skapat kapitalismen som liberalismen och socialismen uppstod som förhållningssätt till den ekonomiska ordningen.
torsdag 11 december 2008
Schlaug vill vrida historien bakåt
Etiketter:
Birger Schlaug,
ekonomi,
historia,
kapitalism,
konsuntionssamhälle,
politik,
tillväxt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
"Problemet är att det är de ekonomiska förutsättningarna som skapar ramarna för politiken."
Om du inte tror att politiken kan sätta ramarna för det ekonomiska systemet förstår jag inte varför du sysslar med politik och framförallt inte varför du är sosse.
Hoppsan! Jag har missat ditt inlägg. Ber om ursäkt.
Din invändning är berättigad utifrån min kortfattade text.
Men eftersom jag utgår från att ekonomi och politik betingar varandra ömsesidigt anser jag givetvis att politiken kan påverka ekonomin.
Men det är arbetet och produktionen (ekonomin)som ligger till grund för samhällets utveckling. Politiken kan inte skapa arbete och produktion men däremot skapa mer eller mindre gynnsamma förutsättningar för den.
Skicka en kommentar