måndag 4 april 2016

Kläm åt skattetjuvarna!Det som vi misstänkt har visat sig vara sant.
Ett par hundra tusen personer, företag och fonder har gömt skattepengar i ett tjugotal olika skatteparadis. Skattesmitarna kommer från fler än 200 länder.
Bland personerna finns tolv nuvarande eller före detta stats- och regeringschefer, och ännu fler av deras anhöriga.

Presidenter, diktatorer och knarkmaffior uppges gömma undan enorma summor pengar i skatteparadis. Tidningen The Guardian publicerar uppgifter om att personer ur president Vladimir Putins närmaste krets varit delaktiga i upplägget. Också Fifas etikkommitté har kopplingar till skattefusket, enligt tidningen.
Även den isländske statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kopplas till skatteflykten. Enligt läckan har hans fru pengar i ett bolag på brittiska Jungfruöarna, rapporterar Sveriges radios Ekot.

Avslöjandena är en av historiens största läckor där journalister från flera länder samarbetat under lång tid. Och det var SVT som var först i Sverige med att rapportera om Nordeas inblandning.
Läckan kom först till tyska Süddeutsche Zeitung, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 medieorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid. De senaste tolv månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten.
Sammanlagt rör det sig om 11,5 miljoner dokument, enligt Süddeutsche Zeitung.

Dokumenten kallas Panamadokumenten och det är advokatfirman Mossack Fonesca som hjälpt skattesmitare som står i centrum för den internationella skatteskandalen.


Hur mycket pengar har undanhållits svenska skattebetalare? Nu bör skatteverket ges resurser att klämma åt skattetjuvarna.
AB om Mossack Fonesca 
SR
Min blogg
2013 om vad skattesmitare kostar oss skattebetalare 7 kommentarer:

Jonny sa...

En droppe i havet jämfört med de enorma belopp som vår rödgröna regering förslösat för kommande generationer pga sin totala inkompetens i höstas.

Mario Matteoni sa...


Kom med siffror!

Jonny sa...

Exempel eftersom du verkar oinformerad Mario :

160 000 som ramlade in förra året. Av dessa mer än 30 000 ensamkommande "pojkar" från framförallt Afghanistan. Dessa renderar en kostnad på ca 1 000 000:- per år dvs 30 miljarder per år under ett antal år framöver. Lägg sedan till de kostnader som de andra 130 000 medför så hamnar vi i runda slängar på runt 100 miljarder per år och detta är bara notan för 2016 års tillströmning ...

100 miljarder per år, år efter år ett rätt stort antal år framöver ...

För visso kommer dessa 160 000 att sakta börja bidra med intäkter för samhället men oavsett hur långt du tittar in i framtiden så kommer de inte att bli en lönsam affär för moder Svea.

Slutnotan för dessa blir astronomisk skulle man kunna säga.

Att FÖRBÄTTRA SVENSK VÄLFÄRD genom att t.ex göra all tandvård fri skulle kosta mindre än 10 miljarder per år, vi skulle ha kunnat få mycket reell välfärd för dessa enorma belopp men så blev det nu inte.

Att människor undviker skatt, att de fuskar med bidrag är givetvis inte kul men i sammanhanget är dessa aktiviteter trots allt rätt insignifikanta i jämförelse med hur den rödgröna regeringen lät den svenska välfärdsmodellen kollapsa för oöverskådlig tid framöver.

Mario Matteoni sa...

Visserligen efterlysta jag siffror men det är vanligt att man talar om varifrån siffrorna kommer och vem som publicerat dem.
Dina uppgifter betyder ingenting utan att du redovisar källor.

Jonny sa...

Leker du obildad och helt isolerad från vad som förtäljs av politiker och media Mario ?

Menar du att du inte vet om att den genomsnittliga årskostnaden för en ensamkommande "pojke" ligger på 1 miljon...

Vill du leka den leken spelar det nog inte någon roll vem som sagt vad och i vilket media eftersom du är så ointresserad av verkligheten.

Jonny sa...

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/kraftigt-okade-utgifter-for-ensamkommande-barn

Beräknade kostnader för ensamkommande barn

2016 - 27,6 MILJARDER KR (+15,0)
2017 - 34,0 MDR KR (+19,7)
2018 - 29,5 MDR KR (+13,7)
2019 - 30,3 MDR KR (+11,8)

och det var en gammal uppskattning från oktober 2016 innan stora sunamin svallade till ...

Jonny sa...

I de siffrorna ovan för de ensamkommande "barnen" ingår för övrigt inte kostnader vår vård, inte heller för t.ex skola ...