söndag 3 april 2016

Hur rik får en sosse vara?



Ska en riktig sosse vara ensamstående, trängas med två ungar i en liten kåldoftande lägenhet och slita i ett skitjobb som löntagare mellan 7.00-17.00 och tjäna högst 20 000 i månaden?
Eller ska en sosse kunna ha en vanlig svensk medelinkomst, äga en Volvo och sommarstuga och resa till Mallis på semester?
Kan man vara sosse om man bor i villa, kör Ferrari, är direktör och miljonär? Eller tvärtom, kan man vara direktör och miljonär om man är sosse?

Det har funnits sossemiljonärer som kommit från högborgerliga miljöer. Hjalmar Branting och Olof Palme för att nämna ett par av de mer tongivande.
Den röde bankiren, Olof Aschberg, för att nämna ännu en, fast han var ju egentligen kommunist.
Men en sak är klar. Enligt en spridd folkmening ska en riktig sosse inte vara framgångsrik inom näringslivet utan förblifva vid sin löntagarläst. Helst klädd i blåställ.

Så kan man fundera efter att ha tagit del av Expressens ”avslöjanden” om sossar som blivit rika.

Bakgrunden är att några före detta socialdemokratiska toppolitiker sadlat om till att jobba inom näringsliv och PR-bransch efter sin politiska karriär vilket av många anses ytterst skumt.
Kritik och burop kommer dels från dem som tillhör den s.k. vänstern och dels från högern, de senare är mest ute för att misskreditera sossarna.

Göran Persson äger företag och gods,
Björn Rosengren köpte förra året en villa iSaltsjöbaden utanför Stockholm för 31 miljoner kronor och sitter i 23 bolagsstyrelsen. Per Nuder, Stefan Stern, Jan Larsson, Tomas Östros - alla är de idag miljonärer efter att ha varit ledande socialdemokrater. Flera jobbar för Wallenbergs företag.

En del påstår om dem att de gjort så kallade klassresor.
De tillhör inte längre löntagarklassen utan är på väg upp i kapitalistklassen.
Men min invändning är att de riktiga kapitalisterna äger produktionskapital och det gör inte de här f.d. politikerna. De är ”bara” djävligt rika.

Jag är varken upprörd eller förvånad över detta.
För visar inte dessa före detta ledande sossar, med all tydlighet, att vi lever i ett starkt hierarkiskt och skiktat samhälle? Visar de inte ett system som gynnar vissa att bli rikare och mäktigare?
Visar de inte på de stora skillnaderna i ekonomiskt, socialt och kulturellt hänseende?
Precis sådant som socialdemokratin vill ändra på. Inte genom att göra alla lika fattiga utan för att ge alla reella möjligheter att skaffa sig en god levnadstandard. Eller hur?

De upprörda vill att de fina bilarna, saltsjöbadsvillorna, jobben och samhällspositionerna ska vara förbehållna borgarklassen men tamejfan inte kunna erbjudas en som varit representant för löntagare.

Frågan är vad vi ”vanliga” skulle tjäna på om dessa avdankade politiker inte tagit vara på sina chanser att berika sig?
Vad skulle bli bättre för dig om
Göran Persson i stället blivit brevbärare i Flen, Björn Rosengren bodde i en sunkig tvåa i Rinkeby, Per Nuder blivit svarvare, om Stefan Stern försörjde sig på att städa toaletter, om Jan Larsson försörjde sig som sophämtare och Tomas Östros var arbetslös?

Skulle socialdemokratin varit bättre då? Skulle samhället blivit mindre kapitalistiskt? Skulle du fått det bättre?

Det är inte personerna, inte ens de som heter Wallenberg, som socialdemokratin vill ändra på utan på systemet som vi kallar för kapitalismen.

Man får väl bara hoppas att de rika sossarna använder sina rikedomar i socialdemokratins anda.

Trots allt är det ju våra skattepengar och medlemmarnas stöd som lagt grunden för deras ställning.

Men sådan är kapitalismen.

3 kommentarer:

Leif sa...

Om du tror att en svensk medelinkomsttagare har en bruttolön på 50000 kr/månad har du varit borta från verkligheten alltför länge.

Det är väl med tanke på de personer du räknar upp som Magdalena Andersson vägrar höja fastighetsskatten trots att vi har en underfinansierad statsbudget.

Mario Matteoni sa...

Det blev fel så jag har tagit bort den felaktiga uppgiften.

Arne Roland sa...

Den tredje meningen från slutet, att hoppas att de rika socialdemokraterna agerar i socialdemokratisk anda, är intressant. Jag tror att det är ganska individuellt. En del av dem som i ekonomiskt och socialt avseende "flutit ovanpå" under lång tid påverkas nog av detta så att de i viss utsträckning glömmer sina "rötter" Sedan finns det de som när de var politiskt aktiva varit lite till höger. Den känsliga frågan om höger och vänster i S är inte populär att ta upp, men nog finns det skillnader. För att det inte ska bli alltför negativt, det gäller inte alla. Och min kännedom är förstås begränsad.