torsdag 24 januari 2013

Jonas Sjöstedt går arm i arm med SD och den engelska konservativa regeringen

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är de enda två riksdagspartierna som fortfarande kräver att Sverige lämnar EU. Därför är V-ledaren mycket positiv till hotet från David Cameron om en folkomröstning.


Det framgick av en intervju i dag med Sjöstedt i SverigesRadio.


Camerons tal påminner mig f.ö. om en historia som radions Londonkorrespondent, Alf Martin, berättade i London på 70-talet.
Under andra världskriget blev Engelska kanalen igenfrusen och en stor engelsk tidning hade rubriken:
”Kanalen igenfrusen, kontinenten isolerad!”

Isolationister vill gå ur föreningen eftersom de inte får ut maximalt för egen del.
De saknar en solidarisk gen som gör att man ger efter på en del egna individuella krav för att komma fram till en gemensam kompromiss.


Sjöstedt, låter som en liten nationalist när han i radioprogrammet sa att vi ska kräva att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige.
Varför inte arbeta för att alla löntagare i EU ska ha hyggliga kollektivavtal?
Det är och har alltid varit den fackliga internationalismens väg.
AB
SvD
24 kommentarer:

Anonym sa...

Klokt av Sjöstedt. Bättre vi skickar Reinfeldt och hela Alliansen till Europa får vi slippa denna vansinninga högerpolitik.
Låt Vänstern få makten så slipper vi EU.

Anonym sa...

Var får du detta dravel från?
Jonas Sjöstedt är en mycket klok politiker som har alla rätt när han debatterar. det tycker jag fast jag aldrig någon gång lagt min röst på Vänstern. Men nu överväger jag noga om jag nästa gång ska lägga min röst på V?

Anonym sa...

Jag får väl sälla mig till de två ovanstående kommentatorerna. Vilket dravel. Heder åt Sjöstedt.

Jan Andersson sa...

Du har alldeles rätt. Det är inte första gången högernationalister och vänsternationalister förenas. De flesta vänsterpartier inom EU vill utveckla EU till att bli en union för välfärd och sysselsättning. det vill inte Sjöstedt. Han vill förena sig med Cameron och Åkesson i ett nationalstaternas Europa.

Lars Flemström sa...

Jag tycker att Sjöstedt gör helt rätt utifrån Vänsterpartiets förutsättningar. Men detta innebär att det måste vara adjöss med ministerposter till både V och Mp. Vi kan inte ha en regering, som är splittrad i både EU-frågan och energifrågan.

Vänsterpartiet behövs som ett oppositionsparti till vänster, även om vi får en S-ledd regering. (Målet för valrörelsen ska naturligtvis vara en socialdemokratisk enpartiregering.) Mp behövs som ett vågmästarparti mellan blocken, d.v.s som ett parti som är berett att gå i opposition mot såväl en S-ledd som en M-ledd regering.

Andra partier ska inte bestämma Socialdemokraternas politik. Men då gäller också att andra partier inte ska bestämma Vänsterpartiets (eller Mp:s) politik. Att, oavsett vad saken gäller, alltid inta den diamintralt motsatta positionen mot något annat parti, är detsamma som att låta det andra partiet bestämma det egna partiets politik.

Det är alldeles utmärkt att Vänsterpartiet inte vill ge SD patenträtt på EU-motstånd i det här landet. Det finns faktiskt SD-medlemmar, som inte har gått med i SD på grund av invandringen, utan för att de är EU-motståndare.

Det är ändå skillnad på HUR V och SD vill driva EU-motståndet. V vill inte ställa folk mot folk, utan talar i stället om "Proletärer i alla länder, förenen eder".

Sjöstedt har alldeles rätt i att svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Vad menar du med att svensk arbetsrätt och svenska kollektivavtal ska gälla i andra länder också? Sverige är inte bäst i allting!

Det finns EU-direktiv, som ger anställda bättre skydd än den svenska arbetsrätten, och de EU-reglerna måste naturligtvis implementeras även i den svenska arbetsrätten. Men det finns också dåliga EU-regler.

Personligen röstade jag mot EU-medlemskapet i folkomröstningen, men har nu accepterat att vi är EU-medlemmar, och skulle rösta mot utträde, om det skulle hållas en folkomröstning om den saken. Orsaken är att det inte finns något realistiskt alternativ till EU.

Jag håller i huvudsak med Jan Björklund, fp, i radiodebatten mellan Björklund och Sjöstedt.Men Sjöstedt faktiskt flera tunga argument mot EU, speciellt som EU-projetet nu drivs.

Jag ser gärna en koalitionsregering mellan S och Fp (och ev. även Kd) om S inte skulle lyckas få egen majoritet i riskdagen. Men i det läget behövs V mer än någonsin som ett oppositionsparti till vänster om den S-ledda regeringen.

Genom att uppräda som självständiga partier, som inte i första hand är ute efter ministerposter, kan V och Mp fungera som goda alternativ till SD speciellt för väljargrupper, som inte kan tänka sig att rösta på något av de stora partierna S och M.

SD har nu, enligt undersökningarna, ett väljarstöd på mellan 8 och 10 %. Är då mellan 8 och 10 % av väljarna nazister eller rasister? Naturligtvis inte.

Anonym sa...

Jonas Sjöstedt
med sin breda politiska erfarenhet för solidaritet med de svaga i samhället förtjänar ett bättre omdömen om sin person, än att sammankopplas med nationalister vare sig de tillhör höger eller vänster.

Anonym sa...

Ser Jan Andersson ger ett svar. Var det inte Sossarna som ansågs stödja SD.
Nu påstår Jan att Vänstern allierar sig med SD.
SD och vänstern är väl riktigt långt från varann.

Högersossar som Jan är nog närmare SD ovch moderaterna än vi anar.

Jan Andersson sa...

Jag förstår att Anonym vill vara anonym d.v.s. inte öppet stå för sina åsikter. Det är definitivt inte att stå till vänster. Vi som tillhör vänstern vågar stå för våra åsikter öppet.

Lars Flemström sa...

Jan Andersson

Jag står till vänster och vägar stå för mina åsikter. Att kalla dig "högersosse" för att du tror på EU (eller är det för att du är motståndare till dogmatisk socialism, vilket jag också är) är osakligt.

Men det var lika osakligt av dig att bunta ihop Sjöstedt med Cameron och Åkesson "i ett nationalstaternas Euroa". Jag tror inte att Sjöstedt (eller ens) vill ha samma slag av "nationalstat". som Åkesson. Och någon form av territoriell indelning kommer väl även att behövas i ett eventuellt "Europas Förenta Stater"? Det är ju EU:s egen princip att beslut ska tas på "lägsta effektiva nivå". Och den nivån är inte alltid EU:s egna, överstatliga institutioner.

Som jag skrev i min förra kommentar, är det bara bra att det finns åtminstone ett parti som erbjuder väljarna ett alternativ till SD inom ett politikområde, där inga andra partier har något alternativ till SD - åt de väljargrupper som har gjort ett medvetet ställningstagande mot EU i nuvarande form.

Men, som jag skrev, så måst V driva EU-motståndet utanför regeringen. Jag tror, och hoppas, (om inte S får egen majoritet i riksdagen) att vi får en S-ledd koalitionsregering över blockgränsen. I det läget kommer V att behövas mer än någonsin som ett oppositionsparti till vänster om S.

Mario Matteoni sa...

Det är inte jag som placerar Jonas Sjöstedt tillsammans med SD och den engelska högern. Det är han själv. Lyssna till gårdagens intervju med Sjöstedt i SverigesRadio. Länk på mitt ursprungliga inlägg.
De har alla som mål att låta de nationella intressena gå före det europeiska samarbetet. Det kallar jag nationalism.
EU behöver reformeras men hur ska man kunna påverka EU om man går ur organisationen?

Anonym sa...

Tyvärr fanns det inte möjligheter att ta in och lyssna till din hänvisning.
Däremot lyssnade jag till debatten i samma ämne, mellan Sjöstedt och Björklund.
Där lyfte Sjöstedt frågor som berör arbetsrätt,jordbrukspolitik och bankernas osunda pengahantering med sakligt argument.
Anser inte det är just att placera Sjöstedt i något som helst nationalistiskt fack, vare sig det är till höger eller vänster.
Hälsar
Olle Pålsson

Anonym sa...

Mario!

Det skulle kunna bli en ordentlig väckarklocka för EU om några skulle lämna organisationen! Jag tror personligen inte att nuvarande EU kan reformeras till det bättre inifrån. Det är alltför många medlemsstater som bevisat att de INTE vill ha vettiga förändringar. Frankrike m fl vill vara kvar bl a i jodrbruksstödsträsket och hotar med veto om någon skulle försöka tvinga dem till tillnyktring. Sydeuropéerna trots flera decenniers medlemskap vill fortsätta med manana-mentaliteten bara de får fortsatt stöd norrifrån. hur många decennier till? Etc, etc. Det här kan inte fortsätta i alla evighet.

EU's förtroendekapital är förbrukat. Låt oss gå tillbaka till EES-avtalet såsom Norge och Schweiz har det. Det räcker! Punkt. Brysselbyråkraterna skall åka hem och börja söka jobb.

MVH Karl som trots ovan åsikter inte är nationalist.Jan Andersson sa...

Sjöstedt talar en hel del om arbetsmarknad, Laval och EU. Sanningen är att de svenska vänsterpartisterna i EU satt på läktaren när vi svenska socialdemokrater tillsammans med andra socialdemokrater i EU och med europafacket kämpade för bättre villkor. jöstedt och Jens Hol snackade men var inte med i själva arbetet för att skapa bättre villkor på arbetsmarknaden.

Bo Widegren sa...

Jonas S har skrivit i SvD http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/cameron-har-ratt-vi-bor-omforhandla-eus-villkor_7858052.svd och jag tyckte det var bra. Har själv skrivit EUs enkla sanning: Är du med eller emot mig, svart eller vitt, och tro inte att vi diskuterar villkoren, underkastelse eller ajöss! http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=58692. Den oerhörda rädsla i S att diskutera hur EU skall vara i framtiden är en märklig beröringsskräck. Det är dessutom en hycklande inställning till demokrati att håna en politiker som vill underställa folket en fråga i folkomröstning.

Lars Flemström sa...

Man behöver inte vara extremnationalist för att vara mot EU. Därför är det bra att det finns ett icke-extremnationalistiskt parti, som EU-motståndare kan rösta på, om de tycker att EU-frågan är så viktig så att den avgör vilket parti de ska rösta på. Därför är det kontraproduktivt att bunta ihop V med SD. Det ger ju SD samma legitimitet som V.

Jag har anfört flera argument varför V inte ska ha ministerposter. Ett av de argumenten är den gamla kommunistskräcken. Alla väljare är inte lika "uppdaterade" som den politiskt aktiva delen av väljarkåren. Andra argument är att regeringen inte bör vara splittrad i EU-frågan, samt att ett regeringsparti inte kan driva opposition mot en regering, som man själv ingår i. Och V behövs som en kritisk opposition från vänster.

Däremot tycker jag inte att socialdemokrater ska blåsa nytt liv i det gamla kommunistspöket. Kritisera gärna V. Det behövs debatt om kamp om väljarna även på vänsterflanken, men halka inte in i den borgerliga retoriken mot V. Det kan nämligen binda ris åt socialdemokratins egen rygg. Det är ju inte alls säkert att S får egen majoritet i riksdagen, utan kan komma att behöva stödröster från exempelvis de vänsterpartistiska riksdagsledamöterna. (Vilket inte torde kräva att V får ministerposter.)

Hur ska vi försvara oss mot borgerliga anklagelser om att ta emot stöd från ett extrem-nationalistiskt parti, om vi själva har utmålat V som extrem-natinalistiskt?

Mario Matteoni sa...

Partiernas rätta natur

Det bästa är om man i politiken nämner saker vid deras rätta namn.

Socialdemokratin är inte socialistiskt utan socialliberalt parti som (genom arbetarrörelsen) driver löntagarnas intressen.
Moderaterna är inte ett arbetarparti utan ett nyliberalt parti som stöder kapitalägarnas intressen.
Kristdemokraterna är ett värdekonservativt parti som stöder en nyliberal allians.
Centerpartiet är ett dogmatiskt nyliberalt parti
Folkpartiet är ett nyliberalt parti som driver skolfrågor.
Miljöpartiet är ett socialliberalt miljöideologiskt parti.
Vänsterpartiet är ett socialliberalt parti som vill att Sverige lämnar EU.
Sverige-Demokraterna är ett värdekonservativt främlingsfientligt parti som vill att Sverige lämnar EU.

Lars Flemström sa...

Visst ska man nämna saker vid deras rätta namn:

Vilket parti ska en socialliberal EU-motståndare, som är så starkt mot EU så att han låter EU-frågan avgör partivalet, rösta på?

Vilket parti ska en nyliberal EU-motståndare, som är så starkt mot EU så att hon låter EU-frågan avgöra partivalet, rösta på?

Vilket parti ska en dogmatiskt nyliberal EU-motståndare, som är så starkt mot EU så att han låter EU-frågan avgöra partivalet, rösta på?

Vilket parti ska en värdekonservativ menm icke främlingsfientlig EU-motståndare, som är så starkt mot EU så att hon låter EU-frågan avgöra partivalet, rösta på?

Det är för väl att Vänsterpartiet finns, och har gjort upp med sitt kommunistiska förflutna!

(Personligen kommer jag inte att rösta på V, eftersom jag numera accepterar EU-medlemskapet.)

Mario Matteoni sa...

Jag förstår din poäng och kanske ligger det något i den.
Men när det gäller EU så finns det massor av nyanser:

1. Man kan vilja att Sverige går ur EU, som V och SD vill.
2. Man kan vilja medverka till at EU reformeras i demokratisk riktning utan att bli en federation.
3. Man kan vilja medverka till at EU reformeras i demokratisk riktning genom att EU omvandlas till en federation.
4. Man kan vilja att EU för en borgerlig, nyliberal linje för effektivare näringsliv och ökad makt för företag och kapital och uppluckring av löntagarskyddet på arbetsmarknaden
5. Man kan vilja att EU för en socialliberal linje för en social-, kulturell och ekonomisk utveckling av folkmakten samt en mer effektiv miljöpolitik
6. Man kan vilja att Sverige blir med i det ekonomiska samarbetet i EMU och överger kronan för Euron.
7. Man kan vara emot att Sverige är med i EMU och behåller den svenska kronan som valuta.
8. Man kan vilja återingöra de nationella valutorna och slopa EMU och Euron.
9. Man kan vilja utesluta vissa länder från EMU och euron.
10. Man kan vilja att Sverige omförhandlar och kräver vissa särbestämmelser för EU-medlemskapet.

Listan kan göras längre.
Endast punkt 1 är tydlig i två partiers program.

Anonym sa...

Thanks so much for giving everyone

remarkably

remarkable chance to read critical reviews [url=http://www.cheapoksunglassesoutlet.com]oakley outlet[/url] from this web site. It is

always so useful and as well

, stuffed with a

lot of fun for me personally and my office peers to visit your blog at minimum thrice per week to study the fresh items you have got.[url=http://www.cheapoksunglassesoutlet.com]oakley sunglasses cheap[/url]

oakley sunglasses outlet ,And lastly, I am usually impressed

for the [url=http://www.cheapoksunglassesoutlet.com]oakley outlet[/url] oakley outlet unique [url=http://www.cheapoksunglassesoutlet.com]oakley sunglasses outlet[/url]

oakley sunglasses outlet strategies you

serve. Certain 4 areas in this posting are surely the

finest I've

ever had.

Anonym sa...

http://www.markbattypublisher.com/jsp/buytramadol/#0249 tramadol snort get high - buy tramadol mexico

Anonym sa...

This paragraph is in fact a nice one it helps new the web people, who are wishing for blogging.


Check out my webpage - Ralph Lauren Outlet

Anonym sa...

Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your
web site, how can i subscribe for a weblog web site?
The account aided me a acceptable deal. I had been a
little bit familiar of this your broadcast offered vibrant transparent concept

Feel free to visit my web site ... nike free run

Anonym sa...

You have made some decent points there. I checked on the web to find out more about the issue and
found most individuals will go along with your views on this website.My webpage adidas jeremy scott

Anonym sa...

I truly love your blog.. Very nice colors &
theme. Did you make this site yourself? Please reply back
as I'm hoping to create my very own blog and want to know where you got this from or what the theme is called. Kudos!

Here is my site: ralph lauren polo sale