torsdag 24 januari 2013

SCA och Holmen tjänar pengar på slaveri


SCA:srörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster blev 2.422 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2012. Utdelningen föreslås bli 4:50 kronor per aktie.

Holmenredovisar ett resultat på 330 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2012.

En del av vinsterna har uppstått genom att de stora skogsbolagen, genom underhuggare, utnyttjat gästarbetare som slavar.

Gästarbetare från Kamerun har systematiskt utnyttjats för skogsplantering i Sverige. Uppdrag granskning, SVT, visade igår att de via underhuggare utnyttjar låga ackordslöner, olagliga avgifter och hot från arbetsgivaren, som också utnyttjat papperslösa.

Arbetarna, som tagit lån för att komma till Sverige och arbeta, är fattigare nu än när de kom till Sverige och har drabbats av stor skulder i hemlandet.

Skogsföretagens underhuggare, Företaget Skogsnicke AB i Vännäs, som jobbar med skogsplantering erbjöd först arbetarna 18 500 kronor i månaden plus traktamente för att plantera träd i de norrländska skogarna. En lön som motsvarar en årslön i Kamerun.
Niklas Gotthardsson, som äger Skogsnicke AB, skrev ett så kallat anställningserbjudande som Skogsfacket accepterade och som därmed också blev godkänt av Migrationsverket.

Men väl på plats i Sverige var det plötsligt ett helt nytt, ensidigt, avtal som gällde. Ett ackordsavtal som bara gav 22,8 öre per planta.


SCA och Holmen borde naturligtvis ersätta arbetarna fullt ut och kräva pengarna av Skogsnicke.
Finns det för övrigt inte sociala kvalitetssäkringsavtal mellan storbolagen och underhuggarna? Det borde finnas.AB
DN
1 kommentar:

Anonym sa...

http://skogsnicke.se/
Du som tycks se dig som expert på området kan kanske vilja läsa motpartens synsätt.