söndag 16 december 2012

Oskyldiga slaktas i USA på grund av en mytDen enskilde USA-medborgarens rätt att bära vapen finns inskriven i det 2:a tillägget till  den amerikanska konstitutionen, från år 1791.

Idén om att varje laglydig medborgare har rätt att skydda sig med egna vapen är lätt att förstå om man tänker på den allmänna situationen då konstitutionstillägget skrevs för 221 år sedan.

I Nordamerika pågick befrielsekriget från kolonialmakten Storbritannien, den indianska urbefolkningen fördrevs med vapen och nästan en av fem amerikaner var svarta slavar. Någon polis fanns knappast. Inte konstigt om kolonisterna – konstitutionsförfattarna - behövde skydda sig med vapen.
Här i Sverige regerade Gustav III och ute i Europa pågick franska revolutionen.


I dag skapar rätten att inneha vapen i USA fler mord än det skyddar individer.
Mord och dråp per 100 000 invånare är i Sverige 1.00, i England 1,18 och i USA 4,96 enligt en jämförelse som gjorts vid Kriminologiska institutionen på Stockholms Universitet 2011.Skolbarn och presidenter, rånoffer och grannar blir oskyldigt slaktade på grund av skjutglädjen.

Trots det vill de flesta amerikanska medborgare inte avskaffa rätten för envar att inneha skjutvapen.
Förklaringen kan vara de enormt starka intressen från vapenindustrin som skickligt underblåser myten och indoktrineringen om denna inbillade ”rättighet”. De uråldriga grundlagarna anses, i patriotismens namn, heliga.
De flesta amerikaner vägrar därför inse att tiderna förändrats sedan 1791.

För övrigt är det ju samma sak med den liberala ekonomiska doktrinen som i grunden bygger på frihetliga idéer som utvecklades av Adam Smith, vilken dog 1790.
Idéerna var geniala på sin tid men kan inte tillämpas på dagens världssamhälle.

Frihet då är inte detsamma som frihet idag, vägen till frihet har förändrats.DN 3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Vet du hur det ser ut i Kanada?

Mario Matteoni sa...

Enligt samma studie som jag hänvisade till i mitt blogginlägg är mordfrekvensen är avsevärt högre i USA än i andra länder i Västeuropa och Kanada.
Olika studier på området har jämfört USA med Kanada, gällande vapenfrekvensen och kommit fram till att Kanadas restriktiva vapenlagar (angående skjutvapen) också bidrar till en mindre andel mord och dråp med skjutvapen (t.e.x Lester, 2009, s. 100-101). Generellt sett begås det i Kanada färre mord och dråp per 100000 och en större andel av dessa utförs med andra metoder än skjutvapen, medan skjutvapen är det vanligaste vapnet som används för mord och dråp i USA.

Anonym sa...

Ett ännu större problem än vapen är att ca 20 barn ( plus ca 65 vuxna ) slaktas varje dag i USA av personer som framför bilar utan någon som helst respekt för andra eller utan att ha tillräckliga kunskaper för att hantera den stora dödliga rörelseenergi som en bil har.
Dessa siffror får t.ex dödade av vapen att förblekna. Men tyvärr så anses rätten att få framför fordon vara viktigare än att 20 barn dödas varje dag.