tisdag 27 april 2010

Minns den stora bluffen!

Minns du hur kapitalägarna, före avtalsrörelsen, klev ut på scenen och vred sina händer i förtvivlan?
Svenskt Näringsliv krävde att löntagarna skulle nöja sig med noll kronor i löneökning i de centrala förhandlingarna.
Den mäktiga lobbyorganisationens förste gråterska, Urban Bäckström, steg fram och jämrade sig högljutt över att det svenska näringslivet stod inför en plågsam död om löntagarna skulle få sin vilja igenom. I helsidesannonser manades domedagsstämningen fram. LO:s krav ”hindrar en snabbare väg ur krisen, leder till högre räntor, färre jobb och högre arbetslöshet” kunde man läsa.
Det var ett stort elände nu mitt i krisen och allt!

Samtidigt gick börsen uppåt, de flesta företag kammade hem stora vinster, aktieägarna fick hyggliga utdelningar och VD:arna saftiga bonusar.

Så nog var det en sabla tur för dig som är löntagare att det finns fackliga organisationer som kan genomskåda kapitalägarnas bluff och som med kraft kan hävda din rätt att vara med om att få del av produktionsresultatet. Särskilt som det huvudsakligen är du och övriga löntagare som skapar det.

Om Svenskt Näringsliv hade fått som de velat skulle löntagarna på varje företag för sig förhandla om lönerna utifrån noll. Enskilda fackklubbar hade fått svårt att stå emot den kompakta skrämselpropagandan och hoten om nedläggning.

Tänk på det du som tror att du är smart när du ställer dig utanför facket, men ändå får del av förhandlingsresultatet!

”Det kan bli katastrof”

”Hundratusentals jobb hotas…”

Urban Bäckström till attack mot facket i SR
”Reallönerna hotas….”

Inga kommentarer: