söndag 4 april 2010

Världsekonomins kontinentalförskjutning

Staten bör engagera sig i en ny sorts fonder för riskkapital och samarbeta med nationellt och internationellt kapital, föreslår bland andra SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och IF Metalls ordförande Stefan Löfven, i dagens DN.
Brist på kapital är största hindret för tillväxt och för att innovativa företag ska kunna växa och ge arbeten behöver de ett rejält tillskott av riskkapital, skriver de.

Förslaget är en logisk följd av den ekonomiska världsutvecklingen och det är inte överraskande att metallfackets ordförande och storkapitalisten Wallenberg står på samma sida i denna sak.
Så allvarlig är nämligen situationen.

Den s.k. finanskrisen var ingen plötsligt uppkommande, tillfällig och isolerad kris. Den är ett tecken på en global förskjutning i världsekonomin och, på samma sätt som jordbävningar orsakas av kontinentalförskjutningarna, en effekt av förändringar i den globala kapitalismen.
I dagens världskapitalistiska ordning drar sig kapitalet österut i jakt på ökad avkastning. Och när våra västerländska kapitalister inte levererar här i väst måste staten göra det för att rädda produktion och arbete och därmed välfärd och utveckling.

Det är inte kapitalismens kris vi ser utan en kris för de gamla industriländerna och en tyngdförskjutning i kapitalismen.

Inga kommentarer: