måndag 2 mars 2009

En klasskämpe på SvD:s ledarsida

Jag har alltid trott att klasskampen är en filosofisk abstraktion. Eller åtminstone en – under ett finmaskigt nät av regelverk och institutioner – väl dold motsättning mellan egendomsägare och egendomslösa.
Särskilt i västvärlden där kapitalismen försett oss med välstånd, tillväxt och överkonsumtion.

Men så läser man kolumnen på SVD:s ledarsida ”En överdos välfärd ger biverkningar”. Där träder Elise Claeson fram som en dagens Marie Antoinette, som anser att folk som saknar bröd väl kan äta kakor.
Måste vi utnyttja alla rättigheter och bidrag som välfärdsstaten erbjuder, frågar hon inledningsvis och stöder sitt fortsatta resonemang på boken ”Välfärdslandets gåta” av läkarna Frank Lindblad och Carl Lindgren, (Carlssons förlag)
Elise Claeson hänvisar också med uppskattning till Louisianas guvenör Bobby Jindal som tackar nej till cirka 100 miljoner dollar i statligt stöd från Obamas regering. Själv har hon avstått från hjälp av Försäkringskassan sedan 1988. Att lägga sitt liv i statens händer är farligt och oansvarigt, anser hon.
”Välfärdsstatens ambitioner skapar biverkningar, precis som mediciner. Vi har fått nya sjukdomar, som orsakats av över- och feldosering av – välfärd. Sverige lider av hälsomani, stresspanik, välfärdsapati och individfixering – och värst drabbas barnen. De förutsätts tåla hur mycket dagis som helst.”
Elise Claeson tycks vara okunnig om att problem är lika i hela västvärlden, oavsett välfärdspolitik. Hon tycks dessutom sakna kunskaper om människors levnadsvillkor. Ingen lägger frivilligt sina liv i statens händer.

Elise stödjer sig på två barnläkare som ställer fel diagnos på samhället. Förhoppningsvis går hon inte med sina sjuka barn till sociologer, historiker eller statsvetare för att få en sjukdomsdiagnos. Så korkad kan man väl inte vara när man nått positionen att skriva ledarkommentarer på SvD:s ledarsida?
Därför börjar jag misstänka att Elise Clasons text är ett ideologiskt inlägg och en klasskampsparoll.

14 kommentarer:

Anonym sa...

"...världens friskaste barn – som mår sämst i världen. Denna obehagliga paradox bekräftas numera i internationell forskning."

"Välfärdsapatisk är en träffande diagnos på den passive, rättighetsstyrde svensken som förväntar sig att ”samhället” ska ta ansvar för hälsan, barnen, hela livet"

Det är inte så att du på något sätt stannar upp och frågar dig varför det är på detta sätt? Eller förnekar du helt enkelt paradoxerna? För det är ju ditt parti som har skapat dom...

Tycker att det är tänkvärt det som Elise skriver och är något som vi borde ta efter i den politiska retoriken - och sakfrågorna.

Unknown sa...

Du har rätt Mario.. detta är tankesörja.
Hela hennes resonemang faller om man tittar på de enklast parmetrarna.
USA är det industrialiserade landet som har högst barnadödlighet - det ligger på ulandsnivå.
Och högst i USA ligger - just det - Louisianna, delstaten som hon tar fram som föredöme.

Bengt Nilsson, sosse sa...

Det är väl klart att en ärkereaktionär högertyckare som Elise Claesson vill att statens kaka och då framför allt den inom socialförsäkringssystemen skall vara så liten som möjligt!
För då kan man göra det som är varje högerpolitikers våta dröm och egentligen högeralliansens enda fråga nämligen att sänka skatterna. och vilket i princip som vanligt blir detsamma som att berika de redan rika ytterligare. Allt medan sjuka, arbetslösa, ensamstående föräldrar och andra socialt försvagade grupper i samhället marginaliseras och till slut sorteras ut till soppkökens och fattigvårdens inrättningar! Men det skiter sådana som Elise Claesson och hennes gelikar inom högern totalt i. Där är det som vanligt sköt dej själv- och skit i andra-mentaliteten som gäller!

Mario Matteoni sa...

Gryningsräd sa:
"...världens friskaste barn – som mår sämst i världen. Denna obehagliga paradox bekräftas numera i internationell forskning."

Vilken forskning närmare bestämt? Kan du ange en källa? Varför har Sverige världens friskaste barn? Har du bevis på att det är så?


"Välfärdsapatisk är en träffande diagnos på den passive, rättighetsstyrde svensken som förväntar sig att ”samhället” ska ta ansvar för hälsan, barnen, hela livet"

Tänker du kanske på kungahuset?
Varför älskar liberaldogmatiker denna nidbild av svenska folket som passiviserat och välfärdsberoende?

Skulle folkkaraktären, om den existerar, vara skapad av politiska partier?

Hur passiviserande tror du annars att det är för människor att halva sin vakna tid arbeta för någon annan som bestämmer allt på arbetsplatsen. Det är vardagen för någon miljon löntagare i Sverige och hundratals miljoner i världen.

Anonym sa...

Faktafel: Marie Antoinette sa inte alls det där med att äta kakor. Det är säkert en populär myt på vänsterkanten men det var faktiskt inget annat än smutskastning.

Mario Matteoni sa...

Det är en högermyt att hon inte sa det. Egentligen är det ingen som säkert vet.
Men nu har ju har ju Elise Claeson sagt det hon har sagt och det är sant för det står i dagens tidning.

Anonym sa...

Det finns flera undersökningar som visar att den psykiska ohälsan är hög i Sverige, och vi har haft väldigt höga sjukskrivningstal. Om man inte köper Elises förklaringsmodell, som materialistisk individualism, kulturlöshet, osv., får man gärna presentera en egen. Det finns en pressumtion för att mycket av det som utmärker vår tid också är förklaringen.

Anonym sa...

Mario Matteonis: Elise Claeson är knappast liberladogmatiker. Det finns en anledning till begreppet vänster-liberal: Både vänstern och liberalismen är kulturradikaler. Om man sopar bort kultur, normer och värderingar bildas ett vaakum, och i det vaakumet kommer massa populärkultur. Kan det finnas ett samband mellan att populärkulturen har hög profil i Sverige, samtidigt som åldrande/ålderdom har låg status?

Anonym sa...

Mario:
Jag antar ju förstås att två barnläkare har faktaunderlag för det som säger. Drar du "faktakortet" för vart enda argument som du inte tror på, blir det inte mycket till debatt...

Nä, vi älskar inte den "nidbilden" och vi anser heller inte att "folket" ÄR passiviserat, men vi tycker att det finns tendenser till detta.

Förresten - apropå passiva medborgare - är det inte alltid NI som gapar över att staten skall fixa utbildning, företag, arbetstillfällen, dagis, skolor m.m.m.m. till alla Sveriges medborgare. I fallet med SAAB antar ni att samtliga 12000 anställda (inkl. underleverantörer) blir arbetslösa för all tid och evighet om inte Mona och det goda partiet kommer med skattebetalarnas pengar för att rädda ett företag som bygger bilar som ingen vill ha.

"Hur passiviserande tror du annars att det är för människor att halva sin vakna tid arbeta för någon annan som bestämmer allt på arbetsplatsen. Det är vardagen för någon miljon löntagare i Sverige och hundratals miljoner i världen."
Inte konstigt att Sverige är det land som har minst antal personer som är stolta över sitt arbete (har faktiskt fakta här: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1458082&lid=is_search1451716&lpos=1&queryArt1451716=stolta&sortOrder1451716=0&doneSearch=true&sd=105671&from=siteSearch&pageArt1451716=0) när DU trycker ned folk i skorna genom att säga att dom har dåliga jobb där dom inte kan göra något åt sin situation.

Har man en sådan inställning till arbete så är det klart att man inte tycker det är kul att gå till jobbet - oavsett hur bra man har det.

Mario Matteoni sa...

Du hänvisade till internationell forskning. Det är väl inte för mycket begärt att du då redovisar vilken forskning du hänvisar till.

Jag är inte för förstatligande utan anser att det civila samhället, i första hand, ska klara samhällslivet.
Men i det krisläge som nu uppstått försöker olika länders bilindustrier vänta ut varandra tills tillräckligt många konkurrenter har fallit bort. Varje nationell regering måste därför söka rädda just sin bilindustri över krisen. Det vore tjänstefel av en regering att offra Volvo och Saab för andra biltillverkare. Det pågår ett krig inom bilindustrin. Att staten satsar i det läget är således en investering för framtiden.
Det är ett oerhört slöseri med skattepengar att offra den egna bilindustrin för att andra bilindustrier ska kunna ta över marknadsandelar. Regeringen verkar förblindad av miltonfriedmandogmer.

De senaste 40 åren har jag arbetat med arbetsmarknadsfrågor. Rest runt på olika arbetsplatser i hela landet. Min ringa erfarenhet är att väldigt många löntagare har mycket begränsade möjligheter att utveckla initiativ och kreativitet under sin arbetstid. Besök en konfektionsindustri och tala med sömmerskorna t.ex.
Arbetslivet struktur har nog större effekt när det gäller att ”trycka ner folk” än vad jag och den förda politiken har.
Att svenskarna har näst lägst yrkesstolthet kan ju just bevisa att tillståndet inom den svenska industri inte är särskilt mycket att stoltsera över. Enligt samma utredning är arbetsstoltheten störst i Malaysia och Indien.

Anonym sa...

Jag hänvisade till artikeln...

Felet är ju att samtliga stater försöker skydda "sitt" vilket innebär att Sverige, som exporterar oerhört mycket, har väldigt mycket att förlora på att alla skyddar det som dom själva har.

Vår statsminister har drivit denna linje under EU-mötet och gjort det med bravur. Vi får hoppas att han fortsätter i samma anda - krisen kommer bara bli större om vi skall bli protektionistiska. Att andra länder gör fel ger inte oss rätten att göra det också.

Det är snarare ett slöseri med skattepengar för att behålla en överkapacitet med bilar (Europa i stort) och framförallt ett bilmärke som har gått med vinst något år under de senaste 20.

Du har rätt - det är inte mycket att stoltsera över. Att yrkesstoltheten i Malaysia och Indien är hög beror på att de människorna har förstått att arbete är en stor del av livet och att man skall vara stolt över sitt yrke. Det kan man vara oavsett om man har inflytande eller inte.

Mario Matteoni sa...

Frågan är varför just sveriges bilindustri, arbetare och skattebetalare ska betala denna rensning av världens bilmarknad genom att offra Saab och Volvo pv.
Problemet liogger i att kapitalet är internationellt medan nationerna fortfarande existerar.
En regerings uppgift är att värna de egna medborgarna. Men det krävs mer internationella politiska överenskommelser för att överbrygga protektionism och nationalism.

Anonym sa...

Du läste inte ordentligt... det blir FLER personer som får "offra" sig om alla länder beter sig på ett protektionistiskt sätt - Sverige inte minst, med tanke på vår stora export.

SAAB har gått med förlust i många år - det var snarare inte OM utan NÄR detta skulle inträffa. Volvo har bättre förutsättningar, men missade miljöbilståget lite, men försöker nu komma igen. Tror helt klart mer på Volvo som har visat svarta siffror - fram tills nu.

En regering skall självklart skydda sin egna befolkning, men hellre långsiktigt (genom att förespråka frihandel) än kortsiktigt (skattesubventioner till dåliga företag).

EU är en ganska stark "internationell politisk överenskommelse" så det ska nog gå vägen.

William Krook sa...

Vänta lite, Bengt Nilsson... Du går på Magic Mushrooms, inte sant? För det du skriver är ju så korkat att texten blir helt suddig.

Men det inser du själv, inte sant?
Bra.