söndag 15 maj 2016

Lifvendahl blandar bort kortenTove Lifvendahl skriver i dag i sin ledare i SvD om ”den svenska modellen”.
Tror hon.
Men det hon angriper är något helt annat.
Först gör hon en häpnadsväckande upptäckt. ”De som försvarar den svenska modellen talar i egen sak!”
Och då Lifvendahl, som hon tror, angriper den svenska modellen talar hon naturligtvis inte i egen sak utan i någon sorts allmänintresse eller vetenskapligt baserad sanning. Som dogmatiska nyliberaler alltid gör.

Jag som fått uppfattningen att Lifvendahl tillhör de klokare på SvD:s ledarredaktion får se ännu en illusion gå förlorad.
Men kanske använder Lifvendahl den nya upptäckten som ett retoriskt grepp, fast i så fall en smula klumpigt.

Vad jag förstår menar hon att de som försvarar den svenska modellen därmed försvarar sin privilegierade situation på arbetsmarknaden mot dem som inte har jobb.
Ett mantra som allianspartierna alltid drar utan att ha bevis för det.
Således en åsikt.
Men så drar Lifvendahl fram en del avskräckande exempel på hur illa den svenska modellen behandlar dem som vill komma in på den svenska arbetsmarknaden.
Tror hon.
Problemet för hennes argumentation är att samtliga exempel är tagna från Migrationsverkets behandling av invandrare.
Lifvendahl avslutar sin exempelsamling med att säga:
”När driftiga och ambitiösa personer som är beredda att jobba hårt och hederligt i vårt land tvingas iväg, är det effekten av en migrationspolitik som behöver förändras.”
Det håller jag med om.
Men vad i hela världen har Migrationsverkets tillämpning av regelverket och migrationslagstiftningen med den svenska modellen att göra?

4 kommentarer:

Jonny sa...

"Vad i hela världen har Migrationsverkets tillämpning av regelverket och migrationslagstiftningen med den svenska modellen att göra?"

Det är väl en del av den "svenska modellen" precis som vad som helst annat som existerar i Sverige...

Vad är då den "svenska modellen", jo ett påhitt sprunget ur den socialdemokratiska propagandamaskinen. Ett sätt att försöka utmärka Sverige som speciellt, bättre än andra, men på vad ?

Jonny sa...

Tillägg : Och framförallt. Varför är den "svenska modellen" så dålig i internationell jämförelse på så många saker. Det svenska samhället har sina ljusa sidor mwen även sina mörka sidor, båda bör nog tas upp i en diskussion om den "svenska modellen".

Mario Matteoni sa...

Den svenska modellen har en specifik betydelse och innebär inte allt som finns i Sverige.
Läs på, Jonny!

Jonny sa...

Nja, pga vad ledande socialdemokrater nyligen dryftat skulle jag säga att DE gjort begreppet den "Svenska Modellen" till ett högst luddigt begrepp. Häng med i mediaflödet Mario ... det var vad min kommentar gällde samt givetvis att denna "svenska modell" inte bara innebär något som haft fördelar utan även haft sina nackdelar, precis som allting annat ... att påstå annat är trams.

Wikipedia ger annars en bra och kort sammanfattning.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_svenska_modellen