fredag 17 maj 2013

Infantil jämförelse i Fokus


Fokus är en tidskrift som oftast ger de dagsaktuella händelserna en fördjupning och analys.
Kort sagt man läser den varje vecka med stort intresse.

Trots att Fokus väger samman 43 olika indikatorer blir resultatet mycket missvisande och utan mening.


Dessvärre brukar kommunrankningen tillmätas stor uppmärksamhet och får stort medialt genomslag och påverkar kommunernas utvecklingsarbete. Kommunpolitiker i opposition använder den egna kommunens låga placering som ett slagträ mot majoriteten medan majoriteten använder en hög ranking som bekräftelse på att den förda politiken är den rätta.
Problemet med det är att många av indikatorerna inte alls kan påverkas av den förda politiken och att andra är ojämförbara mellan kommuner. De kan också var för sig ifrågasättas.

Rankingen säger därmed ingenting om kommunernas politik eller hur det är att bo där.

”Här är det bäst att bo” står det på Fokus förstasida.
Flen ligger illa till, men fråga f.d. statsministern Göran Persson som bor i Flen vad han tycker och jämför med vad flyktingarna i samma kommun anser.
Bland toppnoterade kommuner på Fokus´ lista finns Danderyd, Lidingö och Nacka.
Om man listar och jämför kommuninvånarnas genomsnittliga inkomst- och förmögenhetsnivå, utbildningsnivå och boendeyta i olika kommuner ska man finna ungefär samma ranking som Fokus.

Rankingen ifrågasätts nu också av två forskare Gissur Ó. Erlingsson, filosofie doktor i statsvetenskap och Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap i en debattartikel i DN 16 maj.

Svårt att begripa att en intelligent redaktion som Fokus´ kan ägna sig åt något så infantilt som denna rankinglista.

DN Debatt
EskilstunaKuriren
Expressen

 Tidigare bloggar i detta ämne


Värdelös ranking i Fokus
Sverige - från Danderyd till Pajala


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste nga argument om varför listan inte var relevant, att inte politiker kan påverka allt gör väl inte listan mindre relevant?

Marja Konttila sa...


Tack för din läsvärda blogg, som jag hittade via D.N! Jag hittade inte dig på google+, eller kontaktuppgifter. Men skulle vilja bjuda dig till den här gruppen: Diskussioner om svensk politik https://plus.google.com/u/0/communities/113878973522668237933 , alla är välkomna att debattera där, libertaner och konservativa till höger och vänster. :)

Beviljad försörjningsstöd är inget mått. Man ska titta på behovet- och då borde klockorna ringa. Det är ett stort gap mellan försörjningsstöd och otillräckliga inkomster i Solna, jämfört med Sundbyberg eller vilken annan kommun som helst:

Utveckling av försörjningsstöd i Solna, antal hushåll:
Feb 2007 393 st.
Feb 2008 334 st.
Feb 2009 337 st.
Feb 2010 288 st.
Feb 2011 283 st.

Andel öppet arbetslösa i befolkningen samtliga 20-64 år i procent, Solna (SCB)
2007:4,9 2009: 5,3 2011: 5,6

Även med A-kassa hamnar ett stort antal arbetslösa vårdnadshavare under riksnormen för försörjningsstöd. För att inte prata om de som har aktivitetsstöd eller ingen försörjning alls!

Hur går dessa statistik ihop? Vad har hänt med hundratals arbetslösa, som inte beviljats försörjningsstöd? Jag kan informera om 3 barnfamiljer: Hyresskuld pga totalavslag på försörjningsstöd i flera månader har vräkts sedan 2011. På min gård i Blåkulla. Mer statistik i min blogg..