Den märkliga svenska aktiemarknaden är väldigt känslig för olika rapporter från USA.
I varje fall om man får tro dem som kommenterar marknaden.
Än far den i vädret för att amerikanska VD:ar tror på ökad försäljning och än dyker den för att sysselsättningen i USA inte ökar.
Jag äger aktier i några företag men inte fan säljer jag mina aktier för att USA-statistiken pekar upp eller ner. Jag äger aktier för att jag tror att de företag som jag placerat pengar i ska gå bra och att jag en dag ska kunna sälja med förtjänst. Det är ju det som är grunden för aktiemarknaden om jag förstått rätt. Och det är det som bidrar med kapital till produktionen.
Men storägarna har andra syften med sitt ägande. De vill tjäna snabba pengar på tillfälliga upp- och nedgångar i aktiepriser och de skiter fullständigt i vilka företag de satsar pengar i. De ska tjäna oavsett om priserna går upp eller ner eller om företagen går bra eller dåligt. De satsar inte sina pengar i produktiva företag utan i marknaden.
Frågan är hur mycket kapital som därigenom tillförs produktionen.
Kan någon skriftlärd kanske berätta?
Här är några rubriker ur DN de senaste dagarna:
Börsen steg på USA-siffra. Publicerad 2011-09-01 10:00
Nattsvart dag på börsen. Publicerad 2011-09-02 18:26
Tidigare bloggat på samma tema
Analys: I morgon går börsen upp – eller ner
Börsanalytikerna och ekonomijournalisterna är vidskepliga
Vidskepliga ekonomijournalister
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Du behöver inte bekymra dig om börsen...detta pyramidspel som bygger på att det finns förlorare är i sin sista tid...:
http://www.calleman.com/content/articles/svenska/Comets_Honda_Elenin_SV.htm
http://www.st-germain.se/blog/sheldan30-08-11.html
http://www.galacticchannelings.com/svenska/matthew11-08-11.html
Tror debatten om börsens död är klart överdrivna.Tror att fundamental bolagsvärdering fortfarande gäller i det långa loppet.
http://aktiefanatikern.blogspot.com/
Marko.
På din bloggsida ”Aktiefanatikern”som du referar till http://aktiefanatikern.blogspot.comhänvisar du till Warren Buffets sätt att placera pengar. Om du har rätt förefaller det som att han använder aktiemarknaden på det ”sunda” sättet. Han investerar bara i företag som han förstår.
Men aktiemarknaden domineras inte längre av av sådana som han, du och jag. Den domineras av institutionella kapitalister, placerare och spekulanter som inte bryr sig om företag utan använder marknaden som ett casino.
Min fråga är hur mycket av dessa ”pengar” (läs lån) som tillfaller den produktiva sektorn.
För övrigt kan det vara värt att citera Warren Buffet som vill att de rika i USA betalar högre skatt. http://www.dn.se/ekonomi/warren-buffett-vill-ha-hogre-skatt
”Medan de fattiga och medelklassen slåss för oss i Afghanistan och medan de flesta amerikaner kämpar för att få det att gå ihop, så fortsätter vi mega-rika att ha exceptionella skattelättnader”.
Skicka en kommentar