Utan att redovisa några vetenskapliga bevis dödförklarade näringslivsforskaren Magnus Henrekson lagen om anställningsskydd (DN jan. i år)och Centerpartiet anser att turordningsreglerna för småföretag ska skrotas helt.
Efter en konfrontation med verkligheten har visserligen Moderaterna svängt i frågan och anser inte längre att LAS är något problem men Moderata ungdomsförbundet, MUF, anser att LAS dispositiva regel om sist in först ut från jobbet är en avgörande orsak till den rekordhöga ungdomsarbetslösheten. .
SvD:s ledarredaktion går på MUF:s linje. (Se mina bloggar 6 och 11 september.)
Nu, i dagens SvD, redovisas en undersökning med SEB:s Företagarpanel där 1400 företagare svarat på frågor. Panelen säger att bara 3 procent av företag med upp till nio anställda tvingats göra sig av med nödvändig kompetens på grund av turordningsreglerna i LAS.
Undersökningen, som SvD Näringsliv refererar till, visar att ju mindre företagen är, desto färre är det som ser problem med turordningen.
På frågan ”Har ni under det senaste årets kris upplevt att Las turordningsregler vid uppsägning lett till att ni tvingats göra er av med kompetens som ni hade behövt ha kvar?” svarar bara 8 procent av företagen ja, medan 81 procent säger nej.
Hur kan skrönan om LAS, som ett stort problem, vara så starkt förankrad hos s.k. nyliberaler och så spridd även utanför dessa borgerliga kretsar? Okunskap är säkert en anledning men varför har högerpropagandan haft sån effekt?
En uppgift för forskningen att ta reda på.
måndag 26 oktober 2009
Lögnen om LAS får ännu en törn
Etiketter:
företag,
lagen om anställningsskydd,
LAS,
näringsliv,
turordningsregel,
ungdomsarbetslöshet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Undersökningen gäller företag med nio anställda eller färre. Dessa är mindre missnöjda med LAS eftersom de omfattas av en särskild regel som gör att just de företagen får undanta två personer från turordningen. Därmed minskar de allra värsta och tydligaste effekterna av LAS för just dessa företag.
Det ska tilläggas att detta undantag infördes år 2001 och röstades fram av Miljöpartiet och de borgerliga. Socialdemokraterna motsatte sig förändringen och facket bedrev en annonskampanj när regeln skulle införas. Fackfolk och vänsterpolitiker verkar fortfarande för undantagets avskaffande.
När Veckans Affärer frågade personalcheferna i de stora företagen visade det sig att inte heller dessa såg några problem med turordningsreglerna.
Se min blogg
http://matteoni.blogspot.com/2009/09/las-i-verkligheten.html
Tjatat om LAS är bara ett underfundigt sätt att sätta unga mot äldre, att upparbeta ett generationskrig. Härska genom söndring alltså!
Skicka en kommentar