torsdag 11 september 2008

Räntan och skopriserna

Ska man gå på historien om att SCB:s felräkning blev orsak till att Riksbanken höjde räntan?

SCB har alltså, om jag fattat rätt, räknat fel på inflationen för att man räknat fel på prishöjningarna som uppstår då skokvalitéerna ökar och priset på skor därmed ökar.
Så presenterades det hela på STV Rapport i går onsdag.
Detta gör alltså att Statistiska centalbyrån (SCB) skriver ner årsförändringen i inflationstakt från 4,4 till 4,1 procent för juli.

"P.g.a. ett misstag har beräkningarna för skor under perioden januari – juli 2008 varit felaktiga. Tidigare redovisade inflationstal har därför i någon mån blivit missvisande", skriver SCB i ett pressmeddelande på tisdagen.

På torsdagen heter det att ” Ett fel uppstått i kvalitetsjusteringsmodellen vilket lett till att beräkningarna för skor under perioden januari till juli 2008 varit felaktiga, med överdriven prisuppgång.”

Om hur detta påverkat Riksbankens räntehöjning säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB Merchant Banking, till DI.se:
– Eftersom det sannolikt var så väldigt jämnt i direktionen, så tror jag att det kan ha spelat en viss roll. Det kanske var det som fick vågskålen att väga över.”

Nu brukar ju inte chefsanalytikerna ha koll på så värst mycket, allra minst på ekonomi. Här tror alltså chefsanalytikern.
Ekonomiska analytiker och rådgivare brukar alltid kasta sig över förmodade orsaker till utvecklingar som de inte begriper. Börsen går upp eller ner på grund av det ena eller andra eftersom det ena inträffar före det andra.

Några kommentarer från Riksbanken har ännu inte nått media, som sväljer historien om sambandet med hull och hår.

Inga kommentarer: