lördag 21 januari 2017

Dagens motsägelsefulla värld



USA:s president vill stoppa frihandeln medan Kinas kommunistiska ledare försvarar frihandel, globalisering och den fria marknaden.
Min favoritkapitalist, finansmannen Georges Soros, har vid en middag på Världsekonomiskt Forum i Davos berättat vad han tycker om USA:s nyvalde president Donald Trump.
”En skojare, bedragare och bondfångare. Och en möjlig diktator.” sa han blandannat enligt SvD:s utsände Gunilla von Hall

Varför Soros är min favoritkapitalist?
Han har, med sina omfattande valutaspekulationer vilka lett till ekonomiska kriser, i praktiken visat på svagheter i dagens kapitalism samtidigt som han i tal och skrift verkat för det öppna samhället. Soros har kritiserat den kapitalism som gett honom enorma vinster samtidigt som han genom ekonomiskt stöd till demokratiska rörelser i Östeuropa medverkat till de stalinistiska byråkratiernas slutliga fall. Han har, trots sin funktion som världsledande kapitalist, behållit en socialliberal ideologi.

Mötet i Davos har för övrigt blottat motsägelserna i dagens politiska värld då Kinas president, ledaren för världens största kommunistparti, Xi Jingpin på Världsekonomiskt Forum, har försvarat frihandel och globalisering och den fria marknaden.
Kinas kommunister har lärt av historien och anammar marknadsekonomin i stället för att försöka ersätta den, och istället för att ”krossa kapitalismen” använt sig av den som ekonomisk hävstång.

Georges Soros och Xi Jingpin är pragmatiker som förstått tillvarons, historiens och kapitalismens motsägelser och sammansatthet medan Donald Trump sitter fast i en enfaldig syn på världen och i en ideologisk låsning.


2 kommentarer:

fjellis sa...

Vad är ditt alternativ till Kapitalism?
Kina är självklart för frihandel eftersom som Kina saknar fria fackföreningar och därmed kan konkurrera, inte med kunnande utan med billiga löner.

Kommer jag någonsin få höra att vi ska bojkotta kinesiska varor för att visa solidaritet med arbetare i länder med anständiga löner och övriga arbetsvillkor? Antagligen inte för vi måste ju kunna EXPORTERA till Kina. Vi måste kunna flytta kapital och kunnande till Kina för att det fungerar för stunden men i själva verket säljer vi vårt utsäde för att kunna konsumera lite till idag, för att ta till en gammaldags liknelse.

Vad gäller valutaspekulationer måste vi fråga oss vad som gör dessa möjliga. Jag tror att det till stor del handlar om att verkliga politiker försöker använda Keynes TEORIER.

Med flytande valutakurser skulle valutaspekulanter ta en mycket större risk, så stor risk att det troligen inte skulle vara lönsamt i längden att spekulera i valutor. Dessutom skulle flytande valutakurser göra det mycket dyrare för stater att låna. Vilket för oss tillbaka till Keynes och verkliga politiker. Det är inte Kapitalismen som skapar möjligheter till valutaspekulationer. Det är politiker som lånar och lovar och de kan lika gärna vara vänster som något annat.

Socialister kan inte skilja på det önskvärda och det möjliga. Lena Andersson beskriver det bra i http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-den-statistiska-manniskan/.

Bara i laboratoriet kan man förändra vissa variabler och hålla allt annat är lika. I verkligheten anpassar sig människor till förändringar i tillvaron. Allt påverkar allt.

Så när socialisten protesterar mot Kapitalismen istället för att presentera sitt alternativ så blir det en protest mot verkligheten och de begränsningar som finns.

Mario Matteoni sa...

Det finns inga alternativ till kapitalismen.
Bojkottvapnet är uddlöst eftersom dagens nationer i dagens globala kapitalistiska värld är beroende av varandra oavsett rådande politik som t.ex. Kina som är en partidiktatur.
”Allt påverkar allt.” som du själv skriver.

När du skriver att ”Så när socialisten protesterar mot Kapitalismen istället för att presentera sitt alternativ så blir det en protest mot verkligheten och de begränsningar som finns.” så håller jag med. Precis vad jag har tjatat om på min blogg.

Vad jag ville framhålla med det här blogginlägget är att allt inte är som det varit och att gamla recept inte längre gäller.