onsdag 9 september 2015

Låt bankerna stå för samaritskatten

Nu kommer det att behövas resurser för att hjälpa medmänniskor på flykt. En stor del av dessa resurser kostar pengar.
Man kan förvisso glädjas över den enorma frivilliginsats som svenska folket gör genom att bidra till insamlingar av olika slag.
Men eftersom flyktingar kommer att behöva hjälp under lång tid måste vi som lever i trygghet kontinuerligt avsätta pengar till flyktingarnas hjälp.

Det behövs en europeisk samaritskatt som bygger upp fonder för hjälpen.
Men att beskatta inkomster och arbete är ingen bra väg.

I dagens SvD Näringsliv kan man läsa en artikel av Andreas Cervenka, en av Sveriges kunnigaste och bästa ekonomijournalister. Under rubriken ”Det måste bli ett slut på daltandet med bankerna” menar han att bankerna,  i artikeln tar han Nordea som exempel, har kunnat sko sig på svenska folket genom att staten har ordnat en skyddad verkstad åt dem.
”Skattebetalarna får rycka in när bankerna spekulerar bort sig vilket är en förmån som enligt en färsk studie från FI (Finansinspektionen) var värd i genomsnitt 26 miljarder per år mellan 1998-2014, eller över 400 miljarder kronor.”

Cervenka påminner om att ”Förslaget om en bankskatt som skulle dra in fyra miljarder om året framstår som småpengar, ändå blev direktörerna djupt kränkta. Dessutom har Riksbanken känt sig tvingad att öka Sveriges statsskuld med 200 miljarder kronor (20 000 per svensk) för att hålla i extra valutareserv.”

I år delade bankerna ut närmare 60 miljarder till sina aktieägare.

”Storbankerna har lurat miljoner svenskar på miljarder genom att i åratal sälja fonder under falsk flagg. Allmänna Reklamationsnämnden tog inte ens upp saken till prövning med en blek hänvisning till formalia och Finansinspektionen vägrar lämna ut namnen på förövarna. Klartecken för fortsatt bluffande med andra ord.”

Bankerna har alltså samlat miljarder kronor på skattebetalarnas bekostnad. Nu är det dags att de pengarna används på ett rationellt och humant sätt.

De rika bankerna har länge snuvat svenska folket på pengar och det är dags att vi tar från de rikaste för att ge till de fattiga.

Kräv bankerna på en samaritskatt!


AB:s Ledare kommenterar Angela Merkel som deklarerat
– Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingar.
Enligt en artikel i Expressen för ett år sedan planerade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg flera skattehöjningar för att möta flyktingströmmen de närmaste åren. Bland förslagen finns en ny bankskatt i form av sänkt tak för ränteavdrag och en fastighetsskatt för kommersiella fastigheter.
Enligt TT/Reuter säger Merkel att Tyskland inte behöver höja skatten för att klara flyktingmottagningen7 kommentarer:

Lars sa...

Jag vidhåller att eventuella extraskatter ska gå till väpnade insatser mot IS. Det är ju snudd på demagogi att säga "Låt bankerna betala", när allt som kommer in till statskassan som skatt är våra (alla skattebetalares och medborgares) gemensamma pengar. Alltså är det vi som betalar. Och jag går inte med på att våra pengar används för att köpa samvetsfrid för personer som vill prisge miljoner människor som rimligt offer i något slags icke-våldsprojekt.

Fråga de minst 7 miljonerna internflyktingarna i Syrien om de vill ha tillbaka sitt land eller om de hellre vill ha gratis bullskort för asylsökande i Sverige. Landstinget i Kalmar län delar ut gratis länskort med kollektivtrafiken i hela länet till asylsöande. Detta efter en motion från Vänsterpartiet. Är det "proletärer i alla länder förenen eder" i praktisk handling. Marx var ingen radikalpacifist. Han ville ha väpnad revulution.

Den civiliserade världen måste ha dubbla utgiftskonton en tid framöver. Vi måste hjälpa flyktingarna så länge kriget pågår, men vi måste också besegra IS. Använd alltså exraskatten till militära insatser och finansiera hjälpen till flyktingarna genom omdispositioner i statsbudgeten. Lönehöjningsstopp för offentliganställda. Inget höjt tak i a-kassan. Ingen sänkt pensionärsskatt tills vidare. Blankt nej till alla gratisförmåner, som Vänmsterpartiet vill ha. Stopp för den olänsamma utbyggnaden av vindkraften.

Mario Matteoni sa...

"Lars" jag vet inte vem du är och det känns ytterst fånigt att diskutera med en signatur. Oavsett hur du registrerat dig så vet jag inte om du verkligen heter "Lars" eller vem du är. Det går inte att föra en dialog med en pseudonym.
Vill du ha en saklig diskussion, vilket du till skillnad från många andra, verkar kapabel till, så får du hänvisa till egen blogg eller annat som ger dig en verklig identitet här på bloggen. Jag debatterar då gärna med dig, om du nu finns.

Lars sa...

Om jag undertecknar med Lars Andersson så vet du inte om det är mitt rätta namn. Så det är en mycket märklig inställning att du inte vill diskutera med en "signatur". Man bjuder inte in till diskussion, och ändrar reglerna någon redan har hörsammat inbjudan. Om du hade ställt fullständigt namn (ska du ha personnummer ocks?) som villkor för deltagande i diskussionen, hade jag haft att ta ställning till detta före mitt första inlägg. Jag vill inte - för att du tydligen har problem med inställningarna för din blogg - utmålas som någon som inte vågar stå för sina åsikter.

Antingen är det så, att jag vågar det om det är rent spel. Eller också är det så att jag har en legitim orsak att använda anonymitets-skyddet. Jag skriver även insändare i tidningar, under signatur. Vissa tidningar accepterar det, och publicerar mina insändare. Andra tidningar accepterar det inte, och publicerar inte mina insändare.

- - -

I sak tycker jag att man går inte i krig ens för att rädda 100.000 förföljda personer. Utan dem tar vi hit som flyktingar i stället. Men det finns en gräns, då militära medel inte kan undvikas. Den gränsen är för länge sedan passerad vad gäller Syrien.

Mario Matteoni sa...


På min bloggsida har jag, sedan starten, haft följande text:
"Kritisera gärna det jag skriver!
Men jag lyssnar inte till talare som inte törs stå för sin åsikt och respekterar inte demonstranter i rånarluva. Lika litet som jag svarar anonyma kommentarer."
Det får du nog respektera.
Jag har gjort fel, som trots detta, inlett mig på debatt.

Förbehåller mig rätten att samtala med människor öga mot öga som törs stå för sina åsikter. Vad ska du för övrigt med anonymitetsskydd till då inte jag har det?

Jonny sa...

Jag håller med Lars (och är själv inte anonym), förstår dock inte ditt febrila intresse för vem som ligger bakom en signatur. Lars skriver väl och det är hans åsikter som är intressanta, inte hans person.

Mario Matteoni sa...

Ni behöver inte skriva på min blogg om det inte passar.
Åsikter som ingen står för är värdelösa.

Jonny sa...

Jag står för mina åsikter, likaså gör säkert Lars, har du haft en karriär inom IB när det begav sig? Du verkar väldigt intresserad av person istället för sakfrågor...