fredag 20 mars 2015

Je Suis Margot!

För inte så länge sedan var vi alla Charlie i kampen för yttrandefriheten.
Vi hyllar tecknares rätt att rita Muhammed som hund även om vi därigenom kränker fromma muhammedaners inre trosfrid.

Men då Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, kallar Saudiarabien vid dess rätta namn, en diktatur som tillämpar medeltida straffmetoder mot dem som kräver sin yttrandefrihet, förvandlas moderata politiker till diktaturkramare.

Moderaterna har därmed avslöjat att de inte är liberaler av den modell som stod upp mot Hitlerdiktaturen under andra världskriget utan av samma sort som högerns dåtida tyskvänner.

Tyskvännerna hänvisade då till det tunga argumentet att det gällde att inte oroa Tyskland som var vår största och viktigaste handelspartner .
Samma argument som dagens höger använder i dag om Saudiarabien som dock bara kommer på 18:e plats.

Vart tog kampen för yttranderätten vägen?

8 kommentarer:

Nils Persson sa...

Vad vår utrikesminister ska säga i diplomatin med andra länder har ingenting med yttrandefrihet att göra.

Som Sveriges utrikesminister ska man väl vara diplomat och med minsta möjliga friktion försöka främja Sveriges intressen och värderingar i andra länder.

Jag ser inte hur denna diplomati har gjort endera, och det har verkligen ingenting med yttrandefrihet att göra.


Mario Matteoni sa...

Saudiarabiens odemokratiska regering fängslar och piskar sina medborgare för att de yttrat sig på en blogg.
Ska inte en regering för en demokratisk stat kunna påpeka att en diktatur kränker yttrandefriheten?
Ska demokratier leverera förtryckarteknik till diktaturer?
I oktober 2008 jämförde utrikesminister Carl Bildt Ryssland med Nazityskland i samband med Georgienkrisen. Inte hörde vi några Moderater protestera mot det.

Nils Persson sa...

Diplomati handlar om att kunna göra dessa markeringar utan att bränna broar.

Det ända resultatet vi sett hittills är totalt haveri i relationerna med i princip hela arabvärlden. Om det var det man ville uppnå tycker jag inte det varken gynnar mänskliga rättigheter eller Sveriges intressen.

Om det inte var det man ville uppnå är det otroligt klantigt hanterat.
Lars sa...

Hur känns det att vara en så där ofattbart god människa? Igår över 20 turister mördade i ett museum i Tunisien. Två terrorister dödade av polisen. Syftet var att förstöra Tunisiens ekonomi för att krossa det enda landet där den arabiska våren hittills sett ut att bli en bestående framgång. Nu måste vi kolla att vi inte exporterar vapen till Tunisien. Vi kan ju inte tillåta att terrorister skjuts ihjäl med svenska vapen.

Att 142 människor har mördats i två moskéer i Jemen under fredagsbönen, har ju inte vi någon skuld till. Men för säkerhets skull avbryter vi vapenexporten till Saudiarabien, så att inga terrorister dödas med svenska vapen. Jemen är ett grannland till Saudiarabien, och stora delar av landet behärskas av al Qaida. Saudiarabien behöver militär utrustning för att övervaka sina gränser. Men usch, nej vapnen kan ju vändas mot oppositionen. Vi väljer att bortse från att den största delen av den saudiska oppositionen vill erstätta det kungliga enväldet med ett rent talibanstyre, eller ännu värre.

Det viktiga nu är att ingen, som kämpar för demokrati - eller åtminstone för något som liknar civilisation - inte tillgriper militärt våld. Att vi själva försöker sänka främmande ubåtar i Stockholms skärgård, med risk att besättningarna drunkanar, är en HELT annan sak. Vi svenska har ju mycket ädlare motiv än alla andra till det vi gör!

Att vara en god människa i det goda landet Sverige, går ut på att vi "straffar" människor, för att de lever i en diktatur, trots att denna diktatur är det enda som kan skydda dem, som det är nu. Hur många människor ska dö i onödan för att vi ädla svenska ska känna samvetsfrid?

Mario Matteoni sa...

Lars:
Hur känns det att vara så alltigenom rättskaffens och att sitta inne med all världens kunskap?
Bra antar jag.

Godhet är ingen abnormitet, det handlar mest om ett sätt att överleva.

Lars sa...

Åja, om du tar av dig skygglapparna, kan du också ta del av nyhetsflödet.

Förklara nu varför människor, som lever i en diktatur, inte ska ha rätt att skyddas av den diktaturen mot terrorister, som vll införa en mycket värre diktatur!

De saudiska makthavarna blir sura om vi kritiserar dem. Detta ger ju ändå en strimma hopp, om de får fortsätta att styra.

Terrororganisationen Islamiska staten blir glada om vi kritiserar dem. För då hjälper vi dem att sprida sin propaganda, som går ut på att sprida skräck, för att de ska bli åtlydda av alla, som de inte dödar direkt. Det är inte det minsta hoppfullt. Att tiga är ju inte heller bra.

Kul för resten, att du har upptäckt att man kan ha moral, även om man inte är samvetsmissbrukare.

Anonym sa...

Några obehagliga frågor tränger sig på:

Varför vill man glömma att det var just sossarna som satte igång detta "militärsamarbete" med Saudiarabien?

Är det inte Leni Björks namnteckning som pryder avtalet?

Var Saudiarabien inte en diktatur då?

Piskade man inte offentligt då i Saudiarabien?

Var läget för mänskliga rättigheter, kvinnor, homosexuella, etc bättre då jfr med nu? Jag tror inte det.

Varför skrek inte Margot W högt och ihärdigt då som nu?

Är inte detta dubbelmoral?

MVH Karl

Jonny sa...

Detta ännu ett exempel på hur makalöst inkompetent den rödgröna regeringen är. Diplomati är uppenbarligen inte något som man klarar av och som kan läggas till listan av regeringens svagheter.

Märkligt är att regeringen tar denna strid mot just Saudiarabien/Islam, varför då inte vara konsekvent och ta den generellt sett mot alla diktaturer och avbryta all handel med alla diktaturer som t.ex Kina etc... som bryter mot mänskliga rättigheter på vidriga sätt i mycket större omfattning.

Kostnaden för att var moraliskt rakryggad skulle bli enorm för det svenska samhället men det är det väl värt, eller ?

Om den Saudiarabiska regimen faller för att den inte kan försvara sig så kommer hela regionen att kastas in i ett blodbad mellan sunni och shia muslimer som får dagens blodbad vi ser över hela vårt klot där dessa muslimska sekter bekämpar varandra att te sig som vänskapliga småbråk...