måndag 16 december 2013

Bankerna fortsätter att råna sina kunder
Det avslöjar ekonomijournalisten Joel Dahlberg i SvD Näringsliv i några artiklar om hur Swedbanks fondbolag Robur har förvaltat två av sina största fonder Allemansfond och Kapitalinvest. Nu har organisationen Aktieägarna reagerat och stämmer Swedbank Robur.


Men så kallade dolda indexfonder finns hos flera fondförvaltare, och utslaget i processen kan därmed få betydelse för flera miljoner svenska fondsparare.

Det handlar om att fondförvaltarna tar ut höga avgifter för en aktiv förvaltning när de i själva verket bara följer index. Med andra ord, de tar bra betalt för något som de inte gör.

Eller för att citera Andreas Cervenka  som i en vidstående artikel i dagens SvD beskriver det hela som att det är

” Ungefär som att sälja en påse bajs för tiotusen kronor med hänvisning till en ”ambition” om att den ska innehålla gotländsk tryffel.”
---
Cervenka ger ett exempel:
”Föreställ er Agda 87 år, som efter ett långt och slitsamt yrkesliv fått ihop 100 000 kronor. Eftersom hon tror människor om gott lyder hon intet ont anande sitt Swedbankkontors uppmaning om att investera i Roburs Allemansfond. Bara på det överpris hon betalar för denna svindlarprodukt har hon tio år senare förlorat 10 000 kronor. Inte mycket för en fonddirektör förstås, men en pensionär kan säkert komma på bättre saker att göra för pengarna än att bidra till Roburchefernas bonus.
Men det är inte bara Swedbanks ledning som, om de har minsta spårämne av skam kvar i kroppen, borde rodna när de ser sig själva i spegeln. Flera andra fondjättar har sysslat med samma bedrägeri.”


Ingen ansvarig tycks reagera på detta bankrån som inte är någon ny företeelse utan har pågått länge. Se t.ex. min Blogg från dec. 2010 Inga kommentarer: