torsdag 7 juni 2012

Blinda fläckar i mediernas världsbild


53 Nestléarbetare spar­kades på ett godtyckligt sätt efter att ha be­gärt förhandlingar om arbets­villkoren vid Nestlés kaffefabrik i Panjang i Indonesien. Efter stödfondsinsamling, varsel om solidaritetsstrejk i Brasilien, och andra internationella protestaktioner återanställdes arbetarna.

På Nescaféfabriken i Panjang i Indonesien tjänar en arbetare knappt 700 kronor i månaden. Med flera munnar att mätta i familjen är det svårt att få pengarna att räcka. I grannlandet Malaysia tjänar arbetarna upp till sex gånger så mycket och levnadskostnaderna är ungefär lika. Arbetarna på fabriken i Indonesien är organiserade. I åratal har de kämpat för bättre arbetsvillkor och högre löner. När förhandlingarna körde fast beslutade arbetarna sig för att gå ut i strejk. Det var en laglig strejk som blåstes av den 5 oktober då facket och arbetsgivaren kom överens om att arbetet skulle återupptas.

Samma dag som arbetarna återgick till arbetet slog arbetsgivaren till och sparkade 53 av arbetarna som varit ute i strejk. Ledningen för Nestléfabriken vill statuera exempel. Den ville skrämma arbetarna så att de inte skulle våga förhandla om sina löner igen.

Detta är bara ett av många exempel på den fackliga kampen i världen.
I Sverige har varken dagliga tidningar eller radio och TV rapporterat om detta. Man har väl haft fullt upp med prinsessdop i Sverige, antar jag.
Corren har dock skrivit om Nestlé:

"Livsmedelsjätten Nestlé överträffade förväntningarna med ett försäljningslyft rensat för jämförelsestörande poster på 7,5 procent under 2011, visar en rapport redovisad på torsdagen. Analytiker hade räknat med en ökning på 7,1 procent.
För 2012 räknar Nestlé med en tillväxt på 5-6 procent och en fortsatt förbättring av vinstmarginalen från 15 procent 2011."


Inga kommentarer: